EVO PROGRAM

Festival klasične glazbe i opere u Centru Gervais, oživljava i foaje vile Angioline

Festival Opatija, uz podršku Grada Opatije, ove jeseni pokreće novu manifestaciju koja će oduševiti sve zaljubljenike u vrsnu glazbu, FESTIVAL KLASIČNE GLAZBE I OPERE koji će se održati od 20. listopada pa sve do 10. studenog 2023. godine.

Ova manifestacija Festivala Opatija okuplja više HNK-ova i opernih prvaka čime se u pravom smislu riječi Opatija tijekom jeseni pozicionira u jedno od najvažnijih hrvatskih centara klasične glazbe. Opatijska publika imat će prilike uživati u najboljem od domaće produkcije uz privilegiju izvedbi noviteta u Opatiji odmah nakon premijera u svojim matičnim HNK-ovima.

„Festivalom klasične glazbe i opere se značajno doprinosi obogaćivanju kulturne i turističke ponude grada Opatije – kao što to u kasno proljeće već činimo s Festivalom mjuzikla, sada to činimo u jesenskom periodu s klasikom. Ovaj novi festival obuhvaća ponajbolje s domaće scene s čime pretendira na poziciju najvažnijih u ovom dijelu Hrvatske po pitanju klasične glazbe i opere. Zahvaljujem Gradu Opatija na podršci bez koje ovaj festival ne bi bio moguć“, naveo je Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija.

Festival se održava na dvije lokacije: u kazališnoj dvorani Centra Gervais, gdje su na repertoaru prestižni programi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Hrvatskog baroknog ansambla dok će se klasični nastupi intimnije atmosfere održavati u divnom ambijentu foaje najstarije vile u Opatiji – vile Angiolina.

„Krajem 19. stoljeća Opatija postaje omiljena destinacija austrougarskog visokog društva kao i umjetnika koji se nadahnjuju njenim ljepotama: kompozitori Mahler, Lehar, Kálmán, češki violinist Kubelik i skladatelj de Pauer, autor francuske polke koju je nazvao Villa Angiolina, da navedemo samo neke. Stoga Festival klasične glazbe i opere započinje svoje prvo putovanje upravo u toj vili gdje će se održati četiri intimnija programa petcima, dok će se veći programi održavati u kazališnoj dvorani centra Gervais“, rekao je Ernie Gigante Dešković u ime organizatora.

CENTAR GERVAIS

23.10. u 19h; Komična opera – Služavka gospodarica

Program u Centru Gervais otvara se u ponedjeljak, 23. listopada, komičnom operom G.B.Pergolesija „Služavka gospodarica“ (La Serva Padrona), uvijek svježom i aktualnom, te jednako zabavnom i napetom pričom o vječnim temama ljubavnih svađa i zavođenja. Operu izvodi Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji hrvatski ansambl koji se bavi interpretacijom glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim replikama. Zbog posebno zanimljivih, virtuoznih, živih i angažiranih interpretacija, glazbena ih kritika kao i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije.

29.10. u 19h; Opera – Grofica Marica

U nedjelju, 29. listopada dolaze HNK Varaždin i Opera BB s operom „Grofica Marica“, publici najomiljenije djelo Emmericha Kálmána koji je i sam boravio u Opatiji. Nakon premijere ove produkcije u rujnu 2023. opatijska će publika imati prilike uživati u pravom novitetu koji je oduševio sjever Hrvatske.

Grofica Marica, nastala između dva rata, sjedinjuje najbolje od bečke operetne tradicije i mađarskih vatrenih ritmova, ali uključuje i američke utjecaje, pa se tu uz valcere i čardaš nalaze i foxtrot i shimmy. Varaždinskom operom, zborom i orkestrom rukovode dirigenti Igor Vlajnić i Dorijan Ivezić, dok režiju i koreografiju Grofice Marice potpisuje Dejan Jakovljević.

4.11. u 19h; Koncert Opere – Verdi u francuskom zagrljaju (povodom obljetnice rođenja Verdija)

Verdijeva Aida prva je izvedena na otvorenoj sceni koja će kasnije postati Ljetna pozornica, a kako 210. obljetnicu rođenja ovog velikana proslavljamo u listopadu ove godine, ova je festivalska večer posvećena njemu. Koncert Opere HNK iz Osijeka „Verdi u francuskom zagrljaju“ održat će u centru Gervais u subotu, 4. studenog. Pod dirigentskim palicama maestra Filipa Pavišića i Vladimira Piskunova, koncert će predstaviti izbor iz Verdijeva impozantnog opusa u gotovo alkemijskoj čaroliji sljubljivanja s francuskim virtuozima operne literature: Bizetom i Delibesom.

VILA ANGIOLINA

Intimniji dio programa održava se u foajeu vile Angioline, čime ova nedavno renovirana vila iznova postaje mjestom prestižnih događanja.

Ovaj dio festivala započinje u petak 20. listopada u 19h koncertom „Un viaggio“ sopranistice Vedrane Šimić u pratnji Milana Lucića na glasoviru. Vedrana Šimić je nastupala na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere u dvadesetak naslovnih uloga, dvostruka je dobitnica Nagrade „Štefanija Lenković“ i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje u operi. Milan Lucić je pijanist s dugogodišnjim koncertnim iskustvom na domaćim i svjetskim pozornicama, dobitnik mnogih nagrada i stipendija poput one za prestižni masterclass na L’Academie musicale de Villecroze u Francuskoj koji jednom godišnje okuplja 10 najboljih pijanista uz cijelog svijeta.

U petak, 27. listopada u 19h, Ženski zbor Sklad donosi izvrsnost i profinjenost glazbenog izričaja s posebnim naglaskom na najbolja imena naših krajeva poput Papandopula, Zajca, Lisinskog, Ronjgova, Gotovca… u izvođenju četveroglasnih skladbi pod ravnanjem dirigentice Nade Matošević, vrhunske i svjetski poznate dirigentice. Zbor se nerijetko kvalificira na međunarodnim natjecanjima u zborskom pjevanju pa je tako ove godine osvojio izvrsnu srebrnu plaketu na međunarodnom natjecanju zborova u Veroni i plasirao se na Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Petak, 3. studenog u 19h bit će ispunjen „Glazbom iz cijelog svijeta za mir“ fantastičnog Dua Balyk koji čine Nataša Balyk na mandolini i Volodimir Balyk na klasičnoj harmonici. Nataša Balyk doktorirala je na Državnom konzervatoriju Rimski-Korsakov u St.Petersburgu, a ističe se izvanrednom, tehnički briljantnom i prvoklasnom glazbenom interpretacijom. Sa suprugom Volodimirom, istaknutim predstavnikom suvremene reproduktivne umjetnosti na harmonici, učestalo nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu, posebice u Kini.

U petak, 10. studenog u 19h održava se izvrsna „Opera in jeans“, glazbeni projekt operne i koncertne umjetnice, sopranistice Karoline Šober u pratnji nagrađivane hrvatske dirigentice Nade Orešković na glasoviru. „Opera in jeans“ donijela je odabrana djela Schumanna, Bellinija, Verdija, Puccinija, Donizettija i Straussa na brojne europske pozornice uz izvanredne osvrte glazbene kritike i publike koja ju u šali naziva svojim „najmanje pretencioznim opernim iskustvom“.

CIJENA ULAZNICE:

Gervais (numerirano):

Cijena ulaznice za pojedinačni program: 20 eura parter / 15 eura balkon

Paket ulaznica (tri programa): 50 eura parter / 35 eura balkon

Angiolina (slobodno sjedenje):

Cijena ulaznice za pojedinačni program: 6 eura

Paket ulaznica (četiri programa): 20 eura

Ulaznice možete kupiti u Opatiji u uredu Festivala Opatija na Ljetnoj pozornici (Zert 6A) radnim danom od 8 do 15 sati, u Rijeci u Dallas Music shopu, Foto Reviji i online na www.mojekarte.hr.

Festival Opatija omogućuje studentima i umirovljenicima popust od 10% koji je moguće ostvariti na blagajnama Festivala Opatija – u uredu na Ljetnoj pozornici (Zert bb) i u Centru Gervais (Nikole Tesle 5).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari