EVO DETALJA

Festival klasične glazbe i opere u Opatiji počinje ovog petka u vili Angiolina

Od 20. listopada do 10. studenog Centar Gervais i vila Angiolina ugostit će prestižne programe, istaknute operne prvake i glazbenike svjetska glasa

Prvo izdanje Festivala klasične glazbe i opere u Opatiji, novopokrenute manifestacije ustanove Festival Opatija, oduševit će sve zaljubljenike u klasičnu glazbu, a vjerojatno osvojiti i mnoštvo novih poklonika bogatstvom i raznovrsnošću programa. Ovom manifestacijom ustanova Festival Opatija želi pružiti podršku i popularizirati (hrvatsku) glazbenu scenu klasične glazbe i umjetničke produkcije, prezentirati suvremena stremljenja u hrvatskoj klasičnoj glazbi, očuvati tradiciju klasičnih umjetničkih formi opere i operete te osigurati platformu za predstavljanje mladih glazbenika široj publici.

Festival počinje ovog petka, 20. listopada 2023. u 19 sati u vili Angiolina nastupom sopranistice Vedrane Šimić i pijaniste Milana Lucića na koncertu naziva „Un viaggio“. Vedrana Šimić diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i usavršavala se kod vrhunskih pedagoga poput Paola De Napolija i Dunje Vejzović. Debitirala je 2004. u Operi HNK u Zagrebu i od tada bilježi oko 90 gostovanja u toj opernoj kući.

Nastupala je na scenama zagrebačke, riječke, splitske i sarajevske Opere u dvadesetak glavnih i naslovnih uloga, dvostruka je dobitnica Nagrade „Štefanija Lenković“ HNK Zajc u Rijeci za najbolju glavnu ulogu u predstavi „Adriana Lecouvreur“ te „Moć sudbine“ i Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje umjetničko ostvarenje, za naslovnu ulogu u operi „Adriana Lecouvreur“. Milan Lucić je pijanist s dugogodišnjim koncertnim iskustvom na domaćim i svjetskim pozornicama, dobitnik mnogih nagrada i stipendija poput one za prestižni masterclass na L’Academie musicale de Villecroze u Francuskoj koji jednom godišnje okuplja 10 najboljih pijanista uz cijelog svijeta. Trenutno je viši umjetnički suradnik na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Koncerti u vili Angiolina nastavljaju se svakog sljedećeg petka, s početkom u 19 sati: 27.10. – Ženski zbor SKLAD; 3.11. – Duo Balyk; 10.11. – Karolina Šober, sopran i Kristian Marušić, tenor u pratnji Nade Matošević Orešković na glasoviru.

Osim u nedavno renoviranoj vili Angiolina, Festival klasične glazbe i opere održava se i u kazališnoj dvorani Centra Gervais (početak u 19h), gdje gostuju prestižni programi: 23.10. – Hrvatski barokni ansambl s komičnom operom Služavka gospodarica; 29.10. – HNK u Varaždinu s operom Grofica Marica, i 4.11. – HNK u Osijeku s koncertom Verdi u francuskom zagrljaju.

Pojedinačne ulaznice i paketi ulaznica u prodaji su u sustavu Mojekarte.hr, kao i na blagajnama Festivala Opatija (ured na Ljetnoj pozornici i Centar Gervais), te u Rijeci u Dallas Music Shopu i Foto Reviji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari