EVO ŠTO VAS OČEKUJE

‘Festival riječke rivijere’ u srpnju donosi brojna besplatna događanja za sve generacije!

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Kroz prva dva tjedna srpnja očekuje nas više od sedamdeset programa koji slave riječku obalu

Među dvije uvale, od Preluka do Martinšćice, rivijera je kakve nema nigdje na svijetu. Od 1. do 14. srpnja čeka nas veliki festival koji poziva na njeno istraživanje. Vođeni obilasci i šetnje, brodovi i jedrilice, sol, radionice, vesla, eksperimenti, sunce, izložbe, dizalice, kino projekcije, predavanja i more.

Urbani separe i brojni partneri pripremili su više od sedamdeset besplatnih aktivnosti – od brodića koji će prometovati riječkom obalom, preko otvaranja kompleksa inače nedostupne Dječje bolnice na Kantridi, pa sve do predavanja Korada Korlevića. Prijave za većinu aktivnosti potrebne su putem festivalske prijavnice na poveznici: https://forms.gle/KUHDMUNzbPtW4f4j8

Otvorenje festivala na Molo longu

Ponedjeljak 1. srpnja je datum, 19 sati je vrijeme, a Molo longo lokacija. Između dvije dizalice očekuje nas ambijentalno ozvučenje podmorja riječke luke te izložba ‘Kulturizam’ galerije SKC, dok će u 21 sat na Molo longo uploviti Liburnia Film Festival s projekcijom filma ‘Na Adamantu nitko nije savršen’ (109’), redatelja Nicolasa Philiberta – uz druga plutajuća, ekološka i filmska iznenađenja.

Brod Kantrida-Centar-Pećine, jedrilica i kajaci

Morski tramvaj, kao nekada, spojit će riječku obalu. Uz stručno vodstvo i ljetni povjetarac. U subotu 6. srpnja brodić će prometovati na liniji Centar-Kantrida, dok će se u subotu 13. srpnja s Molo longa putovati prema Pećinama i prema Kantridi. U utorak 2.7. moguće je upoznati vjetar, čvorove i more kroz isplovljavanje jedrilicom s riječke rive, dok je za one željne veslanja vođena kajak i SUP tura od Pajola do Ričine zakazana za srijedu 3.7.. Prijave su moguće isključivo putem festivalske prijavnice, a mjesta su ograničena.

Vođeni obilasci, predavanja, radionice i šetnje

Kroz svoja dva tjedna, festival donosi niz vođenih obilazaka prostora koji su nam inače nedostupni. Radi se o željezničkoj okretaljci, riječkoj Delti, snažnim remorkerima, Službi zaštite mora, kompleksu skladišta Metropolis, halama Torpeda te nautičkom simulatoru, podmorskim dronovima i raznim pomorskim laboratorijima. U zgradi exIvex na adresi Delta 5 za vrijeme trajanja festivala održat će se niz predavanja. U srijedu 3.7. u 18 sati očekuje nas ‘morsko’ izlaganje Korada Korlevića, a naredno će se ugostiti i Institut Plavi svijet, Velid Đekić te dr.sc. Lidija Butković Mićin. ‘Pozdrav s Riječke rivijere!’ donosi i ciklus raznovrsnih radionica na raznim lokacijama, kao i niz vođenih šetnji riječkim obalnim zonama. Više informacija i obavezne prijave dostupni su putem festivalske prijavnice.

Trieste, Koper, Rijeka

U petak 5. srpnja od 19 do 21 sat, na psećoj plaži s pogledom na Brajdicu, održat će se vođeni razgovor s mladim arhitektima, urbanistima i istraživačima koji se bave obalama triju susjednih gradova – Trsta, Kopra i Rijeke. Raspravu o sličnostima, razlikama i budućnostima ovih lučkih gradova sjevernog Jadrana pratit će piknik na kojeg su Riječanke i Riječani pozvani ponijeti vlastite deke i ležaljke, hranu, igre i rekvizite. Za program nisu potrebe prijave.

‘Un tuffo nel passato’ – veliko događanje na Kantridi

U subotu 6. srpnja, od 18 do 22 sata, nekadašnje kupalište ‘Bagno Riviera’ oživjet će nizom aktivnosti. Na obalnom potezu uz lučicu 3.maj očekuje nas izložba starih fotografija Kantride, koju će od 20 sati pratiti i stručno vodstvo. Na pješčanoj plaži zaigrat će se picigin u starim kupaćim kostimima pod palicom Opatijskih kukala. Na istoj lokaciji od 19 sati krenut će dječji program predstavom ‘Četiri godišnja doba’ Gradskog kazališta lutaka, čajankom uz učenje starih plesova te radionicom ‘Kako se gradi brod’ na kojoj će se modelirati i porinuti prava pravcata maketa. U 20 sati započet će nesvakidašnja gozba zagrebačko-berlinskog kolektiva HANJA delights koja donosi okuse inspirirane menzom 3. maja. Paralelno će se , od 20 do 22 sata, odvijati retro plesnjak za sve uzraste u organizaciji Comunità degli Italiani di Fiume, kao i kino na otvorenom uz filmove ‘Kantrida’ (7’) Luke Karla Kauzlarića, ‘Prazni sati’ (11’) Mate Ugrina te kazivanja starih Kantridara i Kantridarki (30’). Za program nisu potrebe prijave.

Jutro u bivšoj Dječjoj bolnici

U nedjelju 7. srpnja, od 10 do 12 sati, jedinstvena je prilika zaviriti u inače zatvoren kompleks bivše Dječje bolnice na Kantridi. Kratki jutarnji program zamišljen je kao ležerno upoznavanje ovog novog zelenog ‘parka’ našeg grada kroz radionice, vođenu šetnju, marendu te – jednostavno – bivanje. Vođena povijesno-botanička šetnja kompleksom započet će u 10 sati na ulaznoj porti, dok će se dvije radionice istraživanja zelenila kroz zajednički herbarij te izradu ljekovitih preparata od lovora odvijati od 10 do 12 sati. Na radionice se moguće prijaviti putem festivalske prijavnice, dok za ostatak programa nisu potrebne prijave.

Aktivna srijeda na Pećinama

U srijedu 10.7., od 18 do 21 sat, održat će se akcija uređenja najljepšeg riječkog boćališta – onog iznad plaže Glavanovo. Posjetitelji su pozvani zajedno zasući rukave, a potom i odigrati partiju boća uz brojna osvježenja. Od 19:30 do 21 sat kod beach bara Pajol odvijat će se zabavna radionica popravljanja plažnih klupica i koševa za smeće pod vodstvom Nike Rukavine, dok će se od 20 do 22 sata na platou plaže Hotel Park održati radionica slikanja na platnu. Motiv je Rijeka s mora, a perspektiva su klimatske promjene koje će to isto more podignuti za koji metar, pa će slikanje pratiti i prigodno predavanje znanstvenika Ive Lucića. Za sve programe moguće se prijaviti putem festivalske prijavnice.

Ivex 2030

Petak 12. srpnja, od 18 do 22 sata, vodi nas u jednu od najneobičnijih zgrada centra Rijeke – exIvex na adresi Delta 5. Vođeni obilazak kuće koju dijele riječko Sveučilište, HNK Ivana pl. Zajca, brojna planinarska društva i niz umjetnika u 18 sati će održati arhitektica Ida Križaj. Kroz zalazak sunca na krovu zgrade će uslijediti razgovor o budućnosti Ivexa i riječke Delte uz brojna osvježenja, a od 21 sat kino projekcija Liburnia Film Festivala. Za sve programe moguće se prijaviti putem festivalske prijavnice.

A̶u̶t̶o̶kampiranje na Preluku

Subota 13. srpnja, od 18 do 23 sata, skriva se u hladu borova bivšeg Autokampa na Preluku. Iz privremenog šatorišta u 18 će sati krenuti niz eko-akcija s udrugom Žmergo, ambijentalno ozvučenje podmorja uz zalazak sunca, drop-in radionice, zajedničko kuhanje te kino projekcija filma ‘Gazda’ (80’) Daria Juričana, na starim moto tribinama. Posjetitelji su pozvani pridružiti se i pikniku uz donošenje vlastitih deka i ležaljka, hrane, igara i rekvizita. Školica SUP-anja, radionica izrade ljekovitih preparata od motara te edukativno predavanje i promatranje zvijezda aktivnosti su na koje se potrebno prijaviti putem festivalske prijavnice, dok za ostatak programa nisu potrebne prijave.

Brodomaketarski Grand Prix ‘Fiume-Adria’

U subotu 13.7. s početkom u 17 sati na riječkom Kontu održat će se utrka brodomaketama niz Rječinu. Brodići izrađeni od naplavina, neovisno o uzrastu njihovih inžinjera i graditelja, mogu se izraditi, doraditi te prijaviti na natjecanje putem Hrvatskog saveza brodomaketara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari