SVE PROTEKLO U NAJBOLJEM REDU

Filipović: ‘Sada se možemo vratiti u normalu. Bomba s gradilišta ceste D403 će također biti neutralizirana’

“Budući da je riječ o znatno manjoj bombi, ne očekuju se veći problemi prilikom njene neutralizacije’, poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović

Nakon temeljitih i opsežnih priprema, danas u 13.15 sati na lokaciji udaljenoj od kopna oko 8300 metara i više, uspješno je završena zahtjevna akcija neutralizacije protubrodske mine zaostale iz Drugog svjetskog rata pronađene u riječkoj luci prilikom radova u lipnju prošle godine.

Govoreći o uspješno provedenoj neutralizaciji mine, gradonačelnik Marko Filipović je kazao kako je akcija uspješno provedena, sve je odrađeno prema zacrtanim planovima.

Gradonačelnik je zahvalio sugrađanima

Gradonačelnik je zahvalio sugrađanima na razumijevanju opasnosti i situacije, ponajprije onima koji su morali privremeno napustiti svoje domove, kao i svim ostalima koji su disciplinirano poslušali upute Stožera civilne zaštite. Petstotinjak stanovnika je napustilo domove i smjestilo se većinom kod članova obitelji i prijatelja, petnaestak ih je bilo privremeno smješteno u Centru Zamet.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Zahvaljujući svima koji su sudjelovali na neutralizaciji mine, gradonačelnik je rekao da se sada možemo vratiti u normalu. Što se tiče bombe otkrivene na gradilištu ceste D403, ona će također biti neutralizirana. Budući da je riječ o znatno manjoj bombi, ne očekuju se veći problemi prilikom njene neutralizacije.

Pogledajte video Kanala Ri:

Protubrodska mina LMB B3 njemačke proizvodnje

Hinko Mance, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Rijeke je kazao kako je nakon obavljenog pregleda utvrđeno da je riječ o protubrodskoj mini njemačke proizvodnje, LMB B3 koja se nalazi na dubini od 19 metara, djelomično ukopana u muljevito dno. Mina je ukupne dužine 298 cm i promjera 70 cm, ukupne težine 986 kilograma s 690 kilograma eksploziva. Stoga je odlučeno da će se mina, kad se za to steknu svi potrebni preduvjeti, uključujući i povoljne vremenske prilike, izmjestiti iz riječke luke i premjestiti na pogodnu lokaciju na kojoj će biti neutralizirana.

Zbog navedenih karakteristika, kao i pozicije na kojoj je mina pronađena, blizine stambenih zgrada i velikog broja infrastrukturnih objekata, procijenjeno je da nije moguće njeno uništavanje na mjestu pronalaska kontroliranom eksplozijom.

Potpuna evakuacija

Još jučer je provedena potpuna evakuacija koja je uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijevala i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti.

Izmješteni su i svi brodovi tako da su ronioci specijalne policije MUP-a jutros izmjestili minu s dna riječke luke i pripremili je za tegalj.

Načelnik Mance jeu ime Stožera civilne zaštite zahvalio građanima na iznimno discipliniranom i odgovornom ponašanju i poštivanju svih mjera, uključivo i mjere evakuacije, što je omogućilo da se ova akcija provede na najsigurniji način za građane i imovinu i u što kraćem roku.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovime su građani Rijeke još jednom pokazali najvišu razinu sigurnosne kulture. Također, u ime Stožera zahvalio je svim ministarstvima, institucijama i tvrtkama koje su na bilo koji način sudjelovale u realizaciji ove akcije kao i predstavnicima medija na vrlo odgovornom i praćenju ove akcije.

Posebnu zahvalu uputio je pripadnicima Jedinice specijalne interventne policije PU PGŽ i AT Lučko te djelatnicima Luke d.d. Rijeka – tvrtki Privez – odvoz koji su izravno sudjelovali u pripremi mine za tegljenje, tegljenju i samoj neutralizaciji mine.

U operaciji sudjelovala 24 pripadnika specijalne policije

Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Policijske uprave Primorsko-goranske je kazao kako su u samoj operaciji neutralizacije mine sudjelovala 24 pripadnika specijalne policije, a akcija se odvijala s više ronilačkih parova.

Mina je podignuta balonima na dubinu od oko 7 metara i te na taj način brzinom od dvije milje na sat tegljena do lokacije gdje je konačno na siguran način neutralizirana, metodom detonacije u vodi.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Krasny je naglasio kako je mina bila jako blizu objekata u luci pa je izmicanjem mine iz luke izmicana i opasnost. Mina je tek na lokaciji neutralizacije naoružana eksplozivom i neutralizirana.

Neutralizacija je provedena na lokaciji na najmanjoj udaljenosti od kopna od 8300 metara i više, a samo mjesto bilo je osigurano plovilima u polumjeru od oko 7000 metara.

Tijekom trajanja akcije poštovane su najviši standardi i mjere sigurnosti, kako za sigurnost svih neposredno uključenih u akciju izmještanja i neutralizacije mine, tako i za stanovništvo i imovinu.

Zahvala svima

Goran Gašpert, glavni policijski savjetnik i načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave primorsko-goranske zahvalio je svima na izuzetno visokoj razini profesionalnosti budući da je cijelu zahtjevnu akciju izvlačenja i neutralizacije zaostale mine koordinirao je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom, Jedinicom specijalne i interventne policije Rijeka, Regionalnom protueksplozijskom jedinicom Rijeka, ATJ Lučko, Ronilačkim obučnim centrom Mali Lošinj, Zapovjedništvom za intervencije MUP -a, Ministarstvom obrane RH te Ravnateljstvom civilne zaštite.

Gašpert je zahvalio građanima Rijeke na razumijevanju koje su pokazali u ovako rizičnoj operaciji.

U akciji su sudjelovale i mnoge druge službe i institucije: Lučka uprava, Lučka kapetanija Rijeka, Javna vatrogasna postrojba Rijeka, Postrojba Civilne zaštite Rijeka, Grad Rijeka – Komunalno i Prometno redarstvo te Direkcija zajedničke komunalne djelatnosti, Gradske komunalne tvrtke: Rijeka Plus, KD Vodovod i kanalizacija, KD Autotrolej, Energo, Rijeka sport d.o.o., Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, KBC Rijeka, HEP ODS – Elektroprimorje, Luka Rijeka d.d., HŽ Infrastruktura i HŽ Putnički prijevoz, Arriva d.d. – Autobusni kolodvor Rijeka, TZ grada Rijeke

Građani koji su prethodnu noć i današnje prijepodne proveli u Dvorani mladosti, privremeni smještaj su napustili oko 12.30 sati te se vratili u svoje domove.

Sirene za prestanak opasnosti oglašena je u 13.44 sati nakon što je izvršena provjera na mjestu neutralizacije mine u Riječkom zaljevu.

Promet središtem Rijeke normaliziran je oko 15.00 sati.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari