"STRATEGIJA" VRIJEDNA 32 MIL. KUNA!?

Filipović: “Ukidaju se vlakovi iz Rijeke a Vlada govori o Nacionalnoj razvojnoj strategiji”; Grbin: “HDZ opet podmićuje nezavisne”

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je u Rijeci ocijenio sramotnim prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. jer “ne nudi konkretni napredak”

Grbin je na konferenciji za novinare govorio o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije podsjetivši kako je taj prijedlog trebao proći postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, ali se to nije dogodilo zbog pandemije covida-19 pa potom potresa.

“To bi načelno mogli prihvatiti kao obrazloženje kad bi u tom dokumentu bilo išta ozbiljnije i konkretnije o obnovi pogođenih područja ili barem osvrt na lekcije koje smo dobili u razdoblju pandemije o djelovanju ili nedjelovanju države u kriznoj situaciji, a koje možemo primijeniti”, istaknuo je Grbin.

Grbin smatra da dokument nije osmišljen niti nudi išta što bi jamčilo da će se Hrvatska u sljedećih 10 godina razvijati u pravom smjeru.

Osim toga, dodao je, izrada tog prijedloga koštala 32 milijuna kuna, a da nitko ne zna na što su ti novci utrošeni. Samo za cijenu jedne stranice, 230 tisuća kuna, moglo se kupiti tri kontejnerske kućice za stradale u potresu, istaknuo je.

Predsjednik riječkoga SDP-a Marko Filipović istaknuo je da je kao jedan od ciljeva strategije navedena održiva mobilnost, koja podrazumijeva jačanje željezničke infrastrukture i željezničkog putničkog prometa.

U suprotnosti s tim je, dodao je, posljednje ukidanje dvaju važnih željezničkih linija iz Rijeke, noćnog vlaka za Ljubljanu kao veze s Bečom i Muenchenom te prvog jutarnjeg vlaka za Zagreb.

Također, naveo je, strategija povećavanjem broja aglomeracija i neznatnim povećanjem izdvajanja novca za tu namjenu smanjuje iznos za integrirana teritorijalna ulaganja, iako se načelno zalaže za povećanje, rekao je.

Potpredsjednica riječkoga SDP-a Sandra Krpan ocijenila je da je prijedlog strategije “jedno veliko ništa” te navela da “potpuno izostavlja brigu za starije osobe, LGBT zajednicu i invalidne osobe, a od žena se zanima samo za njihove maternice, odnosno povećanje nataliteta”.

‘Slučaj Tušek’ – kažnjivo djelo!

Zamoljen da komentira novi slučaj političke korupcije u Oroslavju odnosno ‘slučaj Tušek’, Grbin je na konferenciji za novinare u Rijeci ustvrdio da “to što se moglo čuti, pokazuje da se u Zagorju dogodilo kažnjivo djelo”.

“Član predsjedništva HDZ-a je pokušao podmititi nezavisnog vijećnika, a hrvatski pravosudni sustav je utvrdio da se u takvim situacijama radi o kažnjivom djelu. Očekujem promptnu reakciju državnog odvjetništva i primjenu istih kriterija koji su već ustanovljeni”, dodao je.

“Očekujem aktiviranje radara i da taj radar poduzme sve da se takve osobe udalje iz političkog života”, rekao je Grbin.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views