ČESTITKE! Građani uredili okoliš Dječjeg vrtića Maestral u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva

Građani okupljeni oko projekta „Sretni u svom dvorištu“ oplemenili su vanjski prostor novom spravom i oslikanim igrama i poligonima za djecu, čime je postignuta bolja komunikacija i integracija polaznika vrtića

U sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva uređen je okoliš Dječjeg vrtića Maestral. Građani okupljeni oko projekta „Sretni u svom dvorištu“ oplemenili su vanjski prostor novom spravom i oslikanim igrama i poligonima za djecu, čime je postignuta bolja komunikacija i integracija polaznika vrtića, koji kroz inkluzivne i posebne skupine polaze djeca s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra.

Dio okoliša uređen je iz ranijih godina iz gradskog proračuna

Obogaćivanjem vanjskog prostora novim sadržajima djeci se želio omogućiti još kvalitetniji psihomotorički razvoj, poticaj za suradničku igru i više različitih oblika kretanja te poticanje samostalnog promišljanja u planiranju igara.

Uređenje okoliša ujedno je bio poticaj za više druženja djece iz različitih skupina (redovnih, inkluzivnih i posebnih) na donjem djelu dvorišta, čime je omogućeno daljnja integracija i inkluzija djece s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra.

Dječji vrtić Maestral djeluje u okviru Dječjeg vrtića Rijeka. U deset odgojno-obrazovnih skupina upisano je 139 djece, koji polaze vrtićke, jasličke i inkluzivne programe, a vrtić je poseban po tome što je jedini u Rijeci kojim ima i dvije posebne skupine s djecom s razvojnim poremećajima iz autističnog spektra. U vrtiću je zaposleno 22 odgajatelja i edukacijskih rehabilitatora uz stručni tim sastavljen od pedagoga, psihologa, logopeda i zdravstvene voditeljice.

Ukupna vrijednost projekta se procjenjuje na 62.000 kuna. Grad Rijeka podržao je projekt iznosom od 29.875 kuna koliko je koštala nova multifunkcionalna sprava, dok doprinos lokalne zajednice kroz donaciju materijala i volonterski rad iznosi 32.000 kuna. U realizaciji projekta sudjelovalo je čak 50 volontera, koji su odradili 407 volonterskih sati.

U projekt se uključilo niz volontera i donatora: tvrtke Bauhaus, Kalina i Jadran- impex s donacijom betonskih boja, kistova i zaštitne opreme; Panex mix donacijom klackalice u vrijednosti od 5.875 kuna; Udruga „Za bolji svijet“ oslikavanjem zidova dvorišta; odgojitelji, roditelji i ostali članovi obitelji djece polaznika DV Maestral oslikavanjem društvenih igara i poligona na betonskom dijelu dvorišta.

Paralelno s realizacijom projekta odgajatelji su u suradnji s obiteljima djece spontano dio dvorišta prenamijenili u vrt u kojem uzgajaju razno voće i povrće. Prepoznavši vrijednost inicijative, Mjesni odbor Brašćine-Pulac se uključio donacijom voćaka u iznosu od 2.000 kn.

Prije realizacije samog projekta, u suradnji s MO Brašćine Pulac, vanjski prostor vrtića osiguran je novom ogradom i rasvjetom što je prekinulo kontinuirano devastiranje dvorišta od strane raznih izgrednika.

U sklopu malih komunalnih akcija (komunalnih prioriteta) MO Brašćine Pulac, kao i kroz sredstva redovnog održavanja i održavanja okoliša objekata u gradskom vlasništvu iz proračuna Grada Rijeke u periodu 2015. do 2017. godine izdvojeno je oko 118.000,00 kn za niz zahvata. Radovi su uključivali zamjenu dotrajale i postavljanje dodatne zaštitne ograde sa svih strana vrtića, uređenje podesta i pristupnih stepenica, žbukanje zidova, izvedbu kamenog zaštitnog zida i uređenje površine za sjedenje te čišćenje dijela površine od kamenja.

Također, postavljene su antistresne podloge ispod ljuljačke i stolna garnitura te su izvedeni hortikulturni radovi, koji su ovo veliko vrtićko dvorište učinili još ljepšim mjestom za polaznike vrtića.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari