PRIJEM U SALONU GRADA RIJEKE

ČESTITKE! Rijeka odala počast “domaćim” dobitnicima Nagrada hrvatskog glumišta

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, Nikola Ivaniš, zamjenik gradonačelnika Rijeke i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke primili su u Plavom salonu Grada Rijeke dobitnike 28. Nagrade hrvatskog glumišta.

Ovogodišnja je dodjela Nagrada hrvatskog glumišta održana 24. studenog, uz izravan prijenos na 2. programu HTV-a.

Prijemu su nazočili dobitnici nagrada: Giorgio Surian, Leonora Surian Popov, Renata Carola Gatica i Marin Blažević iz HNK Ivan pl. Zajc, te Magdalena Lupi Alvir i David Petrović iz Gradskog kazališta lutaka.

Čestitajući dobitnicima nagrada gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je ovogodišnja dodjela nagrada, jednako tako i kazališna sezona održana u nenormalnim uvjetima zbog pridržavanja epidemioloških mjera. „Koliko god se kazališta trudila da nastave rad u ovakvim uvjetima, tužno je vidjeti poluprazne dvorane, ne zbog loših izvedbi već zbog epidemioloških mjera koje se moraju provoditi. Nadajmo se da će i to brzo proći te da da ćemo svi opet moći uživati u vašim postignućima“, kazao je gradonačelnik.

Govoreći o Giorgiu Surianu koji je dobitnik Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje kao operni pjevač, gradonačelnik je kazao kako bi bilo teško nabrojati sve nagrade koje je Giorgio Surian tijekom bogate karijere dobio, kao i nabrojati pozornice na kojima je nastupao. „Ponosni smo na opus gospodina Giorgia Suriana, i njegov doprinos Operi, što smo potvrdili prošle godine kada smo mu dodijelili Nagradu Grada Rijeke za životno djelo. Umjetnik impozantne međunarodne karijere rodom iz Rijeke, u kojoj je započeo karijeru i u koju se krajem svoje dugogodišnje karijere vratio i ostvario čitav niz briljantnih uloga. Zahvaljujući svom blistavom rasponu glasa, ostvario je čitav niz različitih uloga u operi, oratorijima i misama i pjevao pod vodstvom najvećih svjetskih dirigenata. Rijetko je vidjeti osobu koja uz savršeni glas ima urođen smisao za glumu i zato ga je užitak gledati u svakoj ulozi“, rekao je gradonačelnik.

Da jabuka ne pada daleko od stabla potvrdila je nagrada za najbolju žensku ulogu – umjetničko ostvarenje u području Opereta/Mjuzikl koju je dobila Leonora Surian Popov za ulogu Norme Desmond u mjuziklu “Sunset Boulevard”.

Nagradu za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina – Opereta/Mjuzikl – muška uloga, dobio je Fabijan Pavao Medvešek za ulogu Chea u mjuziklu “Evita” Andrewa Lloyda Webbera i Tima Ricea, u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka.

Nagradu za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade dobila je predstava “Flekavac” Nine Mitrović u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, kojemu je to 14 nagrada ove sezone. Riječki lutkari su u posljednje dvije sezone dobili ukupno 45 nagrada.

Gradonačelnik je naglasio kako je ono što je svim tim nagradama zajedničko činjenica da je predstave i mjuzikle dobitnika nagrada režirala Renata Carola Gatica, što se također ne viđa često.

U ime svih nagrađenih riječi zahvale uputio je Giorgio Surian koji je istaknuo kako je ponosan što je svojim ulogama i djelovanjem u operi proteklih 5-6 godina bio dio ovog grada. Zahvalio je intendantu Blaževiću na potpori i povjerenju koje mu je pružio, riječkoj publici koja je izuzetna, kao i svima onima koji su pored njega nastupali jer su zajedničkim naporima uspjeli podići postignuća riječke opere na višu razinu.

Nagrada hrvatskog glumišta dodjeljuje se od 1993. godine u spomen na isti datum 1860. kada je glumac Vilim Lesić na pozornici Narodnoga kazališta, nakon prekida predstave na njemačkome jeziku, a na nagovor Dimitrija Demetra objavio “… da će se od sutrašnjega dana na zagrebačkoj pozornici govoriti samo hrvatski.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari