Članice PGS-a na Korzu izvele performans “Ne želimo cvijeće već pravo na dostojanstven život”

Performans su izvele članice PGS-a Tea Mičić Badurina, Ana Trošelj, Ingrid Debeuc i Božidarka Matija Čerina

“Danas smo se okupile ispod gradske ure, na Korzu, jer u centru grada, nažalost, nema nijedne ulice koja nosi ime istaknute ženske ličnosti.”, istakle su na početku svoga obraćanja javnosti povodom Dana žena članice PGS-a Tea Mičić Badurina, Ana Trošelj, Ingrid Debeuc i Božidarka Matija Čerina.

Tekst njihova osmomartovskog priopćenja prenosimo u cijelosti:

U našoj državi vrijeme kao da stoji jer svake godine i dalje upozoravamo na iste probleme i borimo se za ista prava, koja i dalje nisu jednako osigurana svim ženama, iako su propisana ustavom i zakonima.

Dapače, iz godine u godinu situacija se pogoršava, crne statistike rastu.

Od prošlog 8.marta u hrvatskoj je ubijeno 7 žena.
Svakih 15 minuta jedna žena u hrvatskoj doživi neki oblik nasilja.
Svaka peta žena u hrvatskoj doživi silovanje ili pokušaj silovanja.
Od 10.000 ljudi okrivljenih za obiteljsko nasilje, od kojih je 94% muškaraca, samo 8% je osuđeno na bezuvjetnu kaznu zatvora.
to je naša stvarnost.

I zato ne želimo prigodne čestitke vlade, već želimo konkretne sustavne mjere kojima će se tolerancija na nasilje svesti na nultu stopu!!!

Istanbulska konvencija stupila je na snagu 1.10. prošle godine. ni nakon 5 mjeseci o njenoj provedbi nema niti jedne riječi!

Zahtijevamo hitan početak provedbe istanbulske konvencije! država, županija i grad moraju početi zajednički rješavati probleme.

Isto tako, dosta je bilo ministara koji relativiziraju diskriminaciju i nasilje nad ženama. Mi nismo drugotne, obiteljsko nasilje nije i ne smije biti uobičajena pojava, a nasilje u bolnicama je nedopustivo!

Spavaš li mirno, Kujundžiću?! Kako te nije sram ignorirati preko 400 javno iznesenih svjedočanstava žena koje su doživjele neki oblik nasilja u bolnicama od strane zdravstvenih djelatnika?

Spavaš li mirno, Kujundžiću, dok štitiš čelnike tih ustanova? Kako te nije sram podržavati molitelje ispred bolnica koji kontinuirano maltretiraju žene? Neka mole ispred vlade, vama to puno više treba!

57% ginekologa u Hrvatskoj ima priziv savjesti, zbog čega svaka žena u Hrvatskoj nema dostupno pravo na prekid trudnoće, iako joj je to pravo garantirano zakonom.

Ova Vlada ni nakon 2 godine nije donijela zakon o pobačaju kakav imaju sve civilizirane zemlje, a znamo i zašto. Zato jer je crkva njen glavni saveznik i Vlada im se nema hrabrosti suprotstaviti.

Nama svećenici s oltara propovijedaju o našim reproduktivnim pravima. Tako nešto nedopustivo je u sekularnoj državi!“, stoji u priopćenju koje potpisujeTea Mičić Badurina, predsjednica PGS-a Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari