„DA SE NE POZABI“: Dana 13. listopada 1991. JNA digla u zrak skladišta oružja i municije u Rijeci i Grobniku

„Otvorim škure i imam što vidjeti. Na Katarini iznad mene gori i frče eksplozije. Zgrabim foto aparati i klik po klik…“ piše Marck Alexandere u svom svjedočanstvu koje prenosimo iz rubrike „Da se ne pozabi“ s facebook grupe Fluminensia

“Nedjelja ujutro. Na TV non stop vjesti o tadašnjim događanjima. Osvojili smo ovo, osvojili smo ono. Sjedim za pisaćim stolom i nešto radim u polumraku sobe. Škure su zatvorene, radim, pijuckam jutarnju kavu, prisluškujem TV povremeno bacajući pogled na njega.

Vani je “ljigavo” vrijeme , upravo kao i danas. Kad u jednom trenutku začujem iz vana nešto kao pucanj, zatim drugi pa ….. pa grune. Pomislim u sebi: Ne ide to tako. (s obzirom na sve tadašnje TV izvještaje). Prvo ide još pucanja, pa rafalno!…

jna1

Otvorim škure i imam što vidjeti. Na Katarini iznad mene gori i frče eksplozije. Zgrabim foto aparat i klik po klik… Fotke – neki dan sam ih pronašao i gledao. Malo su mutne ali se dobro vidi…. u neko vrijeme nakon prve eksplozije šviknula je jedna munja tamo negdje gdje se dimilo. Za par sekundi je ponovo, prvo malo grunulo a onda ogromna eksplozija.

jna2

Dugo je nakon toga bilo pojedinačnih eksplozija. Gledam na obilaznici ispod Katarine prometno. Pokušavam nazvati centar za obavješćivanje, a ono non stop zauzeto. Uspio sam nekako dobiti jedan drugi broj i reći jednom meni vrlo poznatom da je vrlo opasno držati obilaznicu otvorenom. Nedugo nakon toga su je zatvorili. Pojedinačne eksplozije se čuju pa i vide i dalje.

U jednom momentu je čak nešto fijuknulo iznad Kozale pa sve do Guvera… Na Trsatskoj gradini. na obje kule – krcato ljudi, vide se i neki s TV kamerama….”, prisjeća se u svom svjedočanstvu Marck Alexandere a prenosimo ga iz rubrike „Da se ne pozabi“ s facebook grupe Fluminensia.

Više o tome danu u Rijeci i Grobniku možete pročitati OVDJE.

Foto: Marck Alexandere

jna4
Foto: Franko Ivančić
jna6
Foto: Pero Lovrović
jna5
Foto: Pero Lovrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari