Dovršena energetska obnova vrtića Krnjevo: Djeci će biti ugodnije a potrošnja energije manja!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Vrtić Krnjevo izgrađen je 1988. godine. Bruto površina mu je 1.575 m². Pohađa ga 163 djece raspoređenih u 10 odgojnih skupina

Vrtić Krnjevo energetski je obnovljen je u sklopu projekta „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ za koji se dodjeljuju bespovratna EU sredstva putem natječaja koji je raspisalo Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

U sklopu energetske obnove izvedena je toplinska izolacija vanjskog zida, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, obnovljena je vanjska stolarija. Izvedena je plinofikacija kotlovnice, ugradnja sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata i zamjena pokrova.

Vrtić Krnjevo energetski je obnovljen – terasa (Foto: Grad Rijeka)
Vrtić Krnjevo – obnovljena vanjska stolarija (Foto: Grad Rijeka)

Nakon izvedenih radova očekivana povećana je energetska učinkovitost zgrade, a projektna ušteda kreće se oko 50%.

Radovi su izvedeni od rujna 2017. do lipnja 2018. Izvođač radova bila je tvrta Izo-građenje konzalting d.o.o. iz Osijeka, a stručni nadzor obavio je Dinocop d.o.o. iz Omišlja.

Dječji vrtić Krnjevo obišao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima. Uz gradonačelnika, vrtić Krnjevo su obišli pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke, Denis Šulina, viša savjetnica gradonačelnika za energetiku Tajana Jukić Neznanović, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, Davorka Guštin i voditeljica Centra predškolskog odgoja Turnić, Jasna Crnčić.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je kazao kako je na istom javnom pozivu raspisanom od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u studenom 2016. godine potpisano još 10 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava za šest osnovnih škola i četiri vrtića: OŠ Ivana Zajca, OŠ Kozala, OŠ Pećine, OŠ-SE Gelsi, OŠ Podmurvice, OŠ Škurinje – PPO Podmurvice, PPO Veseljko, PPO Kvarner, PPO Potok.

Riječ je većinom o radovima toplinske izolacije vanjskih zidova i stropova, zamjene vanjske stolarije, ugradnje sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata i eventualne plinofikacije kotlovnica. Radovi na svim objektima su započeli s tim da su na osnovnim školama Kozala, Pećine i Ivana Zajca pri završetku.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ukupna vrijednost svih 11 energetskih obnova u ovom ciklusu je 58,2 milijuna kuna od čega je 15,57 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 16,57 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2017. godinu raspisanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a 26,06 milijuna iz proračuna Grada Rijeke.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ukupna vrijednost ovog projekta obnove u tom smislu iznosi 4.206.373,00 kn, od čega je iz EU fondova osigurano 934.874 kn (25%), 975.666 kn (28%) – sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i 2.295.833 kn (48%) – sredstva Grada Rijeke.

Nakon obilaska, djeca i odgojiteljice predstavnicima medija i uzvanicima izveli su kraći program.

Jaka glazbena ekipa DV Krnjevo (Foto: Grad Rijeka)

Grad Rijeka je do sada uspješno realizirao 19 projekata izrade dokumentacije za energetsku obnovu odnosno same energetske obnove škola i vrtića za čije su sufinanciranje sredstvima Europske unije natječaje raspisali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ukupna vrijednost tih 19 realiziranih projekata iznosi 11,68 milijuna kuna od čega se 6,9 milijuna izdvaja iz europskih fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 4,78 milijuna iz proračuna Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari