DRENOVA NA DLANU: Sudionici inicijative „Upoznajmo svoj grad…“ oduševljeni posjetom „najzelenijem riječkom kvartu“!

Predstavnici domaćina obilaska, drenovskih udruga Dren i Bez granica, upoznali su goste s poviješću Drenova, djelovanjem svojih udruga, projektom Zavičajnog muzeja odnosno obnovom nasada drena…

Volonterke facebook inicijative „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ organizirale su u subotu 1. listopada posjet svoga brojnog članstva – ali i svih drugih zainteresiranih Riječana – „najzelenijem riječkom kvartu“, Drenovi. Uz stručno vodstvo, građani i građanke imali su priliku posjetiti Zavičajni muzej Drenove, obići okolne lokalitete te se upoznati s djelovanjem drenovskih udruga „Dren“ i „Bez granica“.

drenova7

Sudionike inicijative „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ u prostoru Mjesnog odbora Drenova namijenjenog djelovanju Zavičajnog muzeja Drenova dočekali su predsjednica udruge Dren Vesna Lukanović, predsjednik Društva štovatelja baštine Be granica Damir Medved te nekoliko članova ovih drenovskih udruga.

drenova1

Nakon pozdravne riječi Vesne Lukanović i tajnice udruge Bez granica Davorke Medved, uvodnu storiju o povijesti Drenove izrekao je Christian Grailach, član udruge Bez granica, urednik Drenovskog lista i zaljubljenik u povijest.

Grailach je govorio o prvom spominjanju Drenove u povijesnim dokumentima, osnivanju najznačajnijih institucija na Drenovi poput pučke škole, crkve… te o znamenitim Drenovčanima Ivanu Cvetku, Franu Frankoviću, Ivanu Grohovcu… koji su ili išli u drenovsku školu ili je njihovo djelovanje značajno povezano s Drenovom.

drenova6

Posjetitelji su upoznati i s činjenicom da je Drenova na najkonkretniji način osjetila posljedice povijesnih silnica koje su upravo na tom mjestu, igrom povijesnih okolnosti i međudržavnih podjela, ljude podijelile neprirodnim granicama. Upravo na mjestu koje su najprije posjetili, u zgradi Zavičajnog muzeja, između dva svjetska rata stolovali su talijanski carinici, a granična linija između nekadašnjih Kraljevine Italije i Kraljevine SHS prolazila je upravo pored zgrade.

Nakon što su čuli nekoliko riječi i o projektu obnove nasada drena prema kojem je Drenova dobila ime, posjetitelji su počašćeni i likerom od drena iz kućne radionice drenovske udruge.

drenova3

Nakon razgledanja Muzeja i prve knjige iz buduće edicije Drenovske kronike („Drenova bez granica“) koju su članovi Društva Bez granica objavili uz potporu Grada Rijeke, posjetitelji su se uputili prema Cvetkovom trgu (obnovljenom prije dvije godine!) gdje su razgledali crkvu BDM Karmelske, a potom i lokalitete obnovljenog amfiteatra uz prostor Ogranka Drenova Gradske knjižnice Drenova, znamenitu drenovsku Lokvicu (maleno prirodno jezerce) čiji je okoliš uređen u volonterskoj akciji rečenih udruga te staro drenovsko groblje na kojem počiva i književnik i novinar Ivo Grohovac.

drenova4

Uz mnogobrojne priče i zanimljivosti iz drenovske povijesti i sadašnjosti, sudionici posjeta iz inicijative „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ zahvalili su se domaćinima iz drenovskih udruga uz konstataciju kako su upravo zahvaljujući susretljivim Drenovčanima od ovog posjeta dobili puno više no što su očekivali.

drenova5

„Saznali smo puno toga o jednoj vrlo zanimljivoj riječkoj četvrti što prije nismo znali, i zapravo nismo ni slutili što sve Drenova nudi i što se sve na Drenovi radi i stvara! Ujedno, ovakav vid upoznavnja s našim gradom pokazao se kao pun pogodak! Zahvaljujemo i ovim putem našim domaćinima s kojima smo proveli ugodne i sadržajne trenutke, a Drenova će nam sada biti još bliža i draža. Ujedno, veselimo se sljedećim sličnim akcijama i izletima u druge riječke četvrti“, rekli su nam zadovoljni volonteri-organizatori ovoga posjeta.

Foto: D. M.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari