FEŠTA U DRAŽICAMA: Grobnišćina još jednom slavila svoje mlikarice uz cjelodnevno druženje

Tradicionalna manifestacija “Feral ki j pušćal sinjal’ u Dražicama je ponovno protekla u djelodnevnom druženju mladih i starih, igrama, sportu i zabavi

Jučer je u Dražicama ponovno sve bilo u znaku sjećanja na Grobničke mlikarice – žene koje su u prošlom stoljeću, da bi pomogle prehraniti svoje mnogobrojne obitelji, uz sve ostale teške poslove još i prodavale mlijeko u Rijeci. Program sedme po redu manifestacije »Na spomen mlikarici – Feral ki j pušćal sinjal« na Trgu mlikarice u Dražicama organizirali su Općina Jelenje i Turistička zajednica Općine Jelenje, a sve je započelo u 10 sati ujutro nastupom zbora Grobnički tići i dječje folklorne skupine KUD-a Zvir Jelenje.

IMG_1362

U prostoru Turističke zajednice na Trgu mlikarice postavljena je izložba na temu mlikarica autorice Emilije Kovačić. U prijepodnevnim satima zainteresirani su mogli sudjelovati u radionicama Centra za aromaterapiju Smilje i Udruge Vidov san.

Poslijepodne je održan i tradicionalni turnir u briškuli i trešeti Udruge umirovljenika Jelenje.

IMG_1361

Kroz dječji program »male mlikarice« predstavila su se predškolska i školska djeca koja su se rado provozala i kočijom s od 10 do 12 i od 16 do 18 sati.

Od 18 sati u programu su sudjelovale i same mlikarice – Darinka Brnja, Katarina Čaval i Nevenka Sudan iz Jelenja te Marija Marčelja iz Viškova – koje su svojim pričama podsjetile prisutne na dane kada su obavljale posao mlikarica.

Program je vodio Mario Lipovšek Battifiaca, glabene nastupe održali su klapa Flumen i Alen Polić, a program se nakon završetka svečanog dijela nastavio na nogometnom igralištu u Dražicama gdje je odigrana nogometna utakmica između veterana NK Rječine i NK Rijeke.

IMG_1359

Proslava je nastavljena od 21 sat zabavnim glazbenim programom uz grupu Time Out.

– Ovom manifestacijom sjećamo se mlikarica koje su ne tako davno sa šireg riječkog područja nosile mlijeko u Rijeku. Manifestacija nosi obrazovni karakter, što je jedan od njezinih osnovnih ciljeva. Iako je riječ o ne tako davnoj prošlosti, većina stanovništva ne poznaje način života i rada mlikarica, naročito djeca i mladež, ali i stanovništvo čiji korijeni dolaze iz nekih drugih gradova ili zemalja, kazala je Matea Jagičić, voditeljica Turističkog ureda TZ Jelenje za Novi list.

Foto: Riječanin

IMG_1370 IMG_1366 IMG_1364 IMG_1363 IMG_1360 IMG_1359 IMG_1356 dražice mlikarice konj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari