100 DANA "NOVOG RITMA"

Filipović zadovoljan učinjenim u Rijeci u prvih sto dana nove riječke vlasti

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa zamjenicima Sandrom Krpan i Goranom Palčevskim na redovnoj konferenciji za novinare predstavio je rezultate stotinjak dana rada nove gradske vlasti

Na prvoj konferenciji za novinare, gradonačelnik Filipović sa suradnicima predstavio je aktivnosti poduzete u intenzivnom razdoblju od stupanja na dužnost u lipnju, tijekom kojeg su održani brojni radni sastanci. Filipović se osvrnuo prije svega na kapitalne projekte u Rijeci: o velikom projektu Vodovoda i kanalizacije za kojeg je iz EU fondova osigurano čak 1,2 milijarde kuna i u sklopu kojeg kreću radovi na jednoj od faza, izgradnju marine Porto Baroš te ceste D-403, ali i na uspješnu turističku sezonu.

Zamjenici gradonačelnika predstavili su značajne projekte iz povjerenih im resora: zamjenica Krpan govorila je o dosadašnjim ulaganjima u vrtiće i najavila nova, Krpan je podsjetila na značajne nadstandardne programe u osnovnim školama, dok je zamjenik Palčevski govorio o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i KBC-om Rijeka na značajnim projektima.

Filipović: Intenzivno se nastavlja sa realizacijom značajnih projekata

Gradonačelnik Filipović ocijenio je kako rezultati prvih sto dana pokazuju kako se intenzivno nastavlja sa realizacijom značajnih projekata iz prethodnog razdoblja te izrazio zadovoljstvo do sada učinjenim.

U prvom redu izdvojio je potpisivanje dvaju ugovora u sklopu EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, kroz kojeg se gradi novi pročišćivač otpadnih voda na Delti te 217 kilometara kanalizacije i oko 100 kilometara javne vodoopskrbe.

Ugovori o izvođenju radova na vodoopskrbi i odvodnji vrijedni gotovo 500 milijuna kuna

Naime, 23. kolovoza potpisani su s izvođačima radova u Rijeci i na Viškovu gotovo 500 milijuna kuna vrijedni ugovori, od čega će 283.292.757,8 osigurati EU kroz Kohezijski fond, po 41.760624,35 kn osigurat će Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ViK preostali iznos od 30,376.540,18 kn.

Pogledajte VIDEO:

Radovi u Rijeci odnose se na izgradnju transportnih kolektora i optimizacija postojećeg sustava odvodnje Rijeka na zapadnom dijelu grada. U svrhu prikupljanja i odvodnje sanitarnih otpadnih voda predviđena je gradnja 13,1 km transportnih kolektora, 3 podzemne kanalizacijske crpne stanice s pripadajućih 1,9 km tlačnih cjevovoda kojima će se otpadne vode s rubnih područja aglomeracije odvoditi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na Delti. Uz izgradnju sustava odvodnje izvršit će se i rekonstrukcija 6,9 km javnog vodovoda.

Prvo kreću pripremni radovi koji uključuju uvođenje izvođača u posao te izradu izvedbenog projekta, prometnih rješenja i dinamičkih planova gradnje.

Građevinski radovi bi trebali bi započeti do kraja godine, s time da će se radovi u Rijeci izvoditi nešto manje od tri godine, dok je rok radova koji se izvode na području Viškova nešto malo manje od pet godina.

„Građani će o prometnim rješenjima i dinamičkim planovima gradnje biti pravovremeno obaviješteni, a bit će im dostupna i GIS web aplikacija koja će nuditi informacije o trasama radova i mogućnost njihove pretrage po ulicama“, kazao je gradonačelnik Filipović, pozvavši građane na strpljenje u prometu.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Također, 20. kolovoza održano je otvaranje ponuda za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, procijenjene vrijednosti 540 milijuna kuna. Zaprimljene su dvije ponude, jedna zajednice talijanskih ponuditelja, a druga zajednice kineskih ponuditelja, a rok za donošenje odluke o odabiru je 90 dana.

Uspješna turistička sezona u Rijeci

Govoreći o turističkim rezultatima u Rijeci, gradonačelnik Filipović naglasio je kako je 18. kolovoza Rijeka ostvarila cjelokupan turistički promet iz 2020. godine.

Na području grada Rijeke najviše noćenja ostvarili su državljani Njemačke, a slijede državljani Italije, Poljske, Češke, BiH, Srbije, Austrije, Mađarske, SAD-a te Slovačke. Sva tržišta bilježe znatan rast pokazatelja u odnosu na 2020. godinu, s približavanjem brojevima iz 2019. godine, osim talijanskog tržišta koje se poprilično sramežljivo oporavlja. Strani turisti čine 81% sveukupnih dolazaka turista u Rijeku te su u ukupno ostvarenim noćenjima sudjelovali su s 86%.

Udarnu sezonu 2021.g. Rijeka je dočekala s novih 410 kreveta u hotelskom smještaju što je rezultat otvaranja novog hotela Hilton Costabella Resort, koji je 7. i 8. mjesec bio praktički 100% popunjen. Otvaranjem ovog hotela broj hotelskih postelja, kojih je sada 1.011 gotovo se udvostručio te su povećani smještajni kapaciteti u Rijeci, pa trenutno ima 3.409 kreveta u privatnom smještaju te 2.832 u ostalim ugostiteljskim objektima.

„Kako sam informiran preko Turističkog vijeća TZ grada Rijeke, prevladavali su privatni gosti, što je posebno bitno za istaknuti, jer su oni i bolji potrošači, a naravno i cijena smještaja je bila nešto veća, pa je taj financijski rezultat itekako veći unatoč tome što je broj gostiju nešto manji nego 2020., a u udarnim mjesecima približavamo se brojkama iz 2019. godine“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodavši kako podaci za prvih 15-ak dana rujna ukazuju bolje rezultati nego 2019. godine.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Možemo biti zadovoljni turističkom sezonom na području grada Rijeke, a veseli i to da zadovoljstvo izražavaju i ugostitelji i hotelijeri“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Izgradnja ceste D-403 i uređenje marine Porto Baroš

Govoreći o kapitalnim projektima koji se odvijaju na području Rijeke, gradonačelnik Filipović osvrnuo se na izgradnju ceste D403.

„Praktički je probijena polovica tunela koji povezuje čvor Škurinje sa Zagrebačkom obalom, izvode se radovi i na ostalim objektima na trasi i vjerujem da će sve biti završeno kako je i planirano, do srpnja 2023. godine. Završetkom ove prometnice, ne samo da dobivamo novi ulaz u grad i spoj terminala na Zagrebačkoj obali i čvora Škurinje, nego i značajno rasterećenje gradskih prometnica, naročito na zapadu i prilazu centru grada sa zapadne strane“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Nakon odobrenja Europske komisije, do kraja godine u posao trebao biti uveden novi koncesionar terminala na Zagrebačkoj obali, koji bi trebao započeti s radom do početka 2024. godine, do kada će biti završena i cesta D403 te dio željezničkog terminala koji se nalazi neposredno iza Zagrebačke obale.

Gradonačelnik se sastao s predstavnicima tvrtke ACI-Gitone, koja je dobila koncesiju na pomorskom dobru za buduću luku nautičkog turizma ACI marina Rijeka na 30 godina. ACI-Gitone planira ulaganje u vrijednosti od 363,7 milijuna kuna u projekt te planira zaposliti 132 radnika. Predviđeni kapacitet luke je više od 260 vezova.

„Drago mi je da koncesionar kreće u operacionalizaciju svih aktivnosti potrebnih kakao bi do kraja 2024., odnosno početka 2025. u Rijeci se kao što je i planirano, otvorila nova marina u Porto Barošu“, zaključio je Filipović.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Održani brojni sastanci i dogovorene suradnje

Tijekom vrlo intenzivnog razdoblja održani su brojni sastanci, od kojih je prvi bio s predstavnicima Primorsko-goranske županije. Na sastanku su dogovoreni značajni projekti, od kojih je u realizaciju krenula izgradnja sportske dvorane Medicinske škole, a intenzivno se pregovora oko premještanja određenih zdravstvenih ustanova, prije svega hitne pomoći, na Rujevicu.

Krajem lipnja konstituirano je Gradsko vijeće i izabrana predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj, a 3. listopada Rijeku očekuju dopunski izbori, ovaj put za izbor predstavnika Gradskog vijeća iz reda srpske nacionalne manjine. Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako ne očekuje da će izbor još jednog vijećnika izazvati potrese u odnosnima snaga u Gradskom vijeću.

Otvoreni dodatni vrtićki kapaciteti, uređuju se novi

Zamjenica gradonačelnika Krpan istaknula je kako je u proteklih sto dana u sektoru odgoja i obrazovanja bilo veoma dinamično.

„Nakon što smo se suočili s velikim brojem neupisane djece u vrtiće, u ova dva mjeseca otvorili smo nove kapacitete. Uređenjem dodatnih prostora u podcentrima Potok, Vidrice, Kvarner, Veseljko, Radost i Mirta, te u prostoru OŠ Kozala, mjesto u jaslicama dobilo je još 96 riječkih mališana, a zaposleno je i dodatnih 25 djelatnika. Posebno veseli što smo pritom posebno vodili računa o djeci s teškoćama. Otvorene su i dvije skupine u Potoku i Maestralu, tako i da djeca s teškoćama iz spektra autizma su upisana u dječji vrtić Rijeka“, kazala je zamjenica Krpan, dodavši kako je s otvaranjem novih 96 mjesta u vrtiće Grada Rijeke upisano 3106 mališana.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Mi smo ovim uređenjima ne stajemo. U planu je i preuređenje bivšeg prostora knjižnice na Zametu u Ante Pilepića 1, u dodatne vrtićke odnosno jasličke prostore. Nećemo čekati iduću pedagošku godinu, upravo radimo pripreme i idejni projekt, imamo sastanke, dogovaramo se, kako bi početkom 2022. godine otvorili nove prostore. Isto tako je važno da smo u našem programu najavili i vodimo intenzivne pregovore oko izgradnje dvaju vrtića – na granici Krnjeva i Zameta te na Rastočinama“, poručila je zamjenica Krpan.

Unatoč činjenici da za to ne postoji zakonska obaveza, Grad Rijeka će kao i prethodnih godina sufinancirati vrtićima drugih osnivača (privatni vrtići). Naglasila je kako se pregovara i o mogućnosti sufinanciranja dadilja, kako bi i na taj način pomogli roditeljima čija djeca nisu našla svoje mjesto u vrtiću. U proteklom mandatu o uvođenju dadilja govorio je Klub vijećnika PGS-a, a u novom mandatu s prijedlogom je izašla i Akcija mladih.

Nova školska godina – nastavak financiranja riječkog nadstandarda

Počela je i nova školska godina, a Grad Rijeka je ove godine svim riječkim prvašićima na njihov prvi dan škole pripremio i prigodni poklon koji je uključio vrećicu za opremu za nastavu tjelesnog odgoja, olovku te informativku i slikovnicu Moje mjesto pod suncem.

Također, ove godine Gradska knjižnica Rijeka svim prvašićima poklanja besplatan upis, odnosno jednogodišnju članarinu za Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice, čime se ujedno uključuje u Hrvatsku godinu čitanja.

S obzirom na to da je resorno Ministarstvo u novoj školskoj godini u kontekstu pandemije COVID 19 omogućilo miješanje djece i učenika različitih odgojno-obrazovnih skupina, u ponovnu provedbu idu i poznate riječke vannastavne aktivnosti „Moja Rijeka“ i „Građanski odgoj i obrazovanje“ kao i program za darovite učenike „LIADO“ i „E-matematička učionica“ i drugi.

„Posebno pozivam učenike da se uključe u izvannastavne aktivnosti ‘Moja Rijeka’ i ‘Građanski odgoj i obrazovanje’. Ukoliko pohađate ove programe, onda ćete uspjeti razviti i kritičko mišljenje prema serijalu koji je izazvao dosta bure u medijima, a to je „Fiume – crveno-crna Rijeka“, gdje ćete znati da taj kvazi – dokumentarni film ne odgovora povijesnim činjenicama. Učeći Moju Rijeku, razvijat ćete ljubav prema gradu i doći ćete do istinitih povijesnih činjenica i imat ćete kritički osvrt na ono što smo mogli gledati na hrvatskoj javnoj televiziji“, poručila je zamjenica Krpan.

U školskoj 2021./2022. godini program produženog boravka i cjelodnevne nastave organiziran je u ukupno 25 osnovnih škola s 82 skupine, i to 62 skupine produženog boravka i 20 razrednih odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„„Za program produženog boravka i cjelodnevne nastave iz gradskog se proračuna izdvaja preko 7.500.000,00 kuna na razini jedne školske godine. Svi govore kako je jako važno ulagati u odgoj i obrazovanje, a moja poruka resornom ministru i Vladi RH je da preuzmu plaćanje učitelja u produženom boravku, jer bismo time oslobodili dodatna sredstva da možemo više ulagati u nadstandard. Životne okolnosti su se promijenile i djedovi i bake, nonići i none više ne mogu čuvati djecu pa roditelji imaju veliku potrebu za produženim boravkom, i veću nego što je mi sada financiramo iz našeg proračuna. U program produženog boravka, ali i cjelodnevne nastave u Rijeci je po školskoj godini u prosjeku uključeno 2000 učenika. Smatramo da je jako važno da se taj broj uključenih učenika u produženom boravku još i poveća“, kazala je zamjenica Krpan.

Ujedno se zahvalila ravnateljima osnovnih škola, koji su iznašli mogućnost da, ukoliko Grad Rijeka nije mogao organizirati produženi boravak, izađu u susret roditeljima s organizacijom ručka.

Zamjenica Krpan najavila je da će, nakon što je u prethodnom razdoblju obišla sve vrtiće, ići u obilazak osnovnih škola, a u kontekstu pripreme za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

„Želimo imati spremnu dokumentaciju kad bude izašao natječaj kako bismo i na taj način mogli financirati prelazak naših škola koje mogu raditi jednoj smjeni. Prva na redu je OŠ Fran Franković, koja je u protekloj školskoj godini radila čak u tri smjene, a sada u dvije. Zanimljiva nam je i OŠ Vežica, u kojoj djeluje osnovna baletna škola, ali i druge škole“, kazala je zamjenica Krpan.

Resor zdravstva, socijalne i visokog školstva

Zamjenik gradonačelnika Palčevski je kazao kako su i u resoru zdravstva, socijale i visokog školstva u proteklih sto dana održani brojni sastanci. Između ostaloga, sa Sveučilištem u Rijeci je raspravljano o nastavku kvalitetne suradnje, ali i o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz nekretnine.

„S KBC Rijeka imamo izuzetnu dobru suradnju, posebice kod izgradnje Bolnice za majku i dijete, trenutno najveće investicije u zdravstvu u RH. Grad Rijeka sudjeluje u rješavanju čitavog niza logističkih, komunalnih i imovinsko-pravnih problema, odnosno preprojektiranja koja se javljaju u procesu“, kazao je zamjenik Palčevski, istaknuvši kako je dogovorena kvalitetnija suradnja kako bi se problemi kod izgradnje efikasnije rješavali.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Palčevski je posebno istaknuo suradnju s udrugama koje okupljaju osobe s invaliditetom na dogovaranju kvalitetnijeg načina korištenja plaže namijenjene osobama s invaliditetom Kostanj, kao i plaže Ploče u idućoj sezoni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari