IZ PRORAČUNA 200 TISUĆA KUNA

Grad Rijeka u osnovne škole uvodi besplatne higijenske potrepštine za djevojčice; Evo detalja hvaljenog projekta!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Početkom drugog polugodišta tekuće školske godine Grad Rijeka u svim će osnovnim školama kojima je osnivač omogućiti djevojčicama dostupnost besplatnih higijenskih uložaka

Ovaj potez Grada Rijeke za koji će se, prema riječima zamjenice gradonačelnika Sandre Krpan iz proračuna izdvojiti 200.000 kuna, proaktivan je odgovor na rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter predstavila javnosti početkom ove godine.

Tema je aktualna na razini cijele Hrvatske s obzirom na nedavne prijedloge o smanjenju PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine za žene sa 25 na 5 posto, kako bi im iste bile financijski dostupnije.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Nažalost, riječ je o temi koja se u našem društvu još uvijek smatra velikim tabuom i ovim potezom željeli smo napraviti iskorak po tom pitanju i svrstati se uz bok europskim zemljama poput Austrije, Francuske ili Škotske koja je prva uvela dostupnost besplatnih menstrualnih potrepština za žene na javnim mjestima“, istaknule je Krpan i dodala kako riječke osnovne škole od petog do osmog razreda pohađa 2269 djevojčica.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Varaždin je prvi krenuo s tom praksom, mi nastavljamo i mislim da je taj potez jedan mali doprinos i primjer kako možemo reagirati na uočeni problem. Ujedno to je i reakcija na burnu raspravu koje se vodila u Saboru proteklih nekoliko dana, kada se govorilo o smanjenju PDV-a na menstrualne higijenske potrepštine. Raspravu koja je, rekla bih, bila prilično neprimjerena“, dodala je Krpan i naglasila kako ovim potezom žele poslati pozitivan primjer i drugim gradovima.

VIDEO DANA:

Koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu u udruzi PaRiter, Marinella Matejčić ukratko je predstavila rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu i destigmatizaciji u kojem je sudjelovalo 6084 žena iz svih dobnih skupina stariji od 16 godina.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Menstrualno siromaštvo ne obuhvaća samo nedostatak menstrualnih potrepština, već je tu riječ i o nedostatku edukacije“, istaknula je Matejčić, koja je pozdravila odluku Grada Rijeke i dodala kako se nada da će se inicijativi priključiti i Primorsko-goranska županija koja je osnivač srednjih škola, ali i ostali gradovi i županije u Hrvatskoj. „Edukacija, kao i zdravstveni odgoj za koji smatramo da je potreban u školama, čini nam se kao ispravan način da se skine stigma s ove teme, da se o njoj govori bez srama i da prvenstveno mladi ljudi prihvate biološke datosti“, rekla je Matejčić.

A uvođenja zdravstvenog odgoja u osnovne škole dotaknuo se i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski rekavši kako u gradskoj upravi intenzivno razmišljaju o toj temi.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

„Uporište za to daje nam uspješnost provođenja programa Građanskog odgoja u osnovnim školama koji je uveden prije šest godina i kojeg su dosada preuzeli brojni hrvatski gradovi. Program Građanskog odgoja planiramo i dalje unaprjeđivati i modernizirati. Rijeka je po svim odgojnim i obrazovnim programima prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, može se reći da imamo nadstandard u pojedinim segmentima i naša je obaveza da nastavimo biti svjetionik jednog propulzivnog i modernog načina razmišljanja, kako bismo i dalje zadržali poziciju jednog od najnaprednijih hrvatskih gradova. Projekt uvođenja besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština za djevojčice u školama samo je jedan mali segment cijele te priče“, zaključio je zamjenik Palčevski.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views