HOD ZA SLOBODU: Riječani ove subote šetaju Korzom protiv nasilja nad ženama, za slobodu abortusa, protiv nacionalizma i mržnje

Rijeka je prije godinu dana bila jedini hrvatski grad koji je izašao na ulice za bolju Rijeku i bolju Hrvatsku u isto vrijeme kada se održavao Hod za život.

Više od dvije tisuće građana jasno je poručilo da im je sloboda izbora važna, a snaga zajedništva u gradu se osjećala još dugo nakon okupljanja.

I ove godine neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke poziva na okupljanje u Hodu za slobodu, u subotu 18. svibnja u 10 sati ispred Radio Rijeke s rutom Hoda do Jadranskog trga.

Najavili su to konferencijom za medije Marinella Matejčić, Iva Davorija, Marin Lukanović i Jelena Androić, ispred inicijative Građanke i građani Rijeke koju čine riječke organizacije Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima “Vida”, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Prostor Plus, Kreativni kolektiv Kombinat, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’, Udruga Filmaktiv, Udruga LFF, Udruga RiRock te brojni pojedinci i pojedinke.

I ove se godine inicijativa Građanke i građani Rijeke obraća onoj Rijeci koja je lani izašla na ulice i prepoznala se u poruci Za slobodu, prije svega slobodu izbora. Okupljeni u Hodu za slobodu 2018. svojim su transparentima dali do znanja što sve misle pod slobodom. Bilo je tu i direktnih poruka koje su se odnosile na slobodu odlučivanja o trudnoći, i poruka o ravnopravnosti žena i muškaraca po svim osnovama, poruka o vapaju za boljim zdravstvenim sustavom i sigurnim radnim mjestima. Poruka o prevlasti znanosti nad pseudoznanosti, o želji da se živi u sekularnoj državi, o težnji da gradimo društvo napretka, bez nacionalizama i revizionizama, u kojem ljubav dolazi u svim oblicima. Sve te poruke stižu iz Rijeke, grada za koji želimo da se trudi ne samo nominalno već i djelima biti grad različitosti.

Lani su direktan povod za okupljanje bili i pokušaji da se referendumima otkaže potpis RH na Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te smanji područje odlučivanja nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

U posljednjih godinu dana navedena Konvencija nije našla svoju primjenu u praksi. U javnom je prostoru isticanje nacističkog i fašističkog znakovlja prešutno postalo dopušteno. Isplivale su grozomorne priče o tretmanu žena u hrvatskim bolnicama. Prijedlozi novog Zakona o sprječavanju i prekidu trudnoće prijete dodatno ograničiti dostupnost pobačaja i stigmatizirati žene, a UN otvoreno upozorava na kršenje reproduktivnih prava u Hrvatskoj.

To je kontekst u kojem se suočavamo i s rastućim religijsko-političkim pokretom koji u hrvatsko društvo želi intervenirati kroz katoličku doktrinu. Bori se za život nerođene djece, no ono što zaista čini jest da skreće pozornost javnosti na rasprave kad počinje život s važnijih pitanja: gladuju li možda neka rođena djeca, imaju li jednak pristup zdravstvenom i obrazovnom sustavu, odlaze li njihove sestre i braća iz ove zemlje, dobivaju li roditelji otkaze, i u konačnici kakvu planetu ta djeca dobivaju u naslijeđe?

Inicijativa Građanke i građani Rijeke smatra da je nedopustivo ne reagirati na činjenicu da u javni prostor ulazi sve veći broj poruka koje zagovaraju svođenje uloge žena na ulogu majke i supruge, koje doprinose blokiranju pristupa suvremenim medicinskim praksama i dokidanju nekih od osnovnih ljudskih prava propisanih međunarodnim konvencijama.

Nažalost, i ove se godine potrebno boriti za već stečena prava. Potrebno se boriti za život u slobodi izbora, u slobodi od nasilja i prisile, za život u slobodi od diskriminacije, za jednakost i ravnopravnost.

Stoga inicijativa poziva sve koji su lani prepoznali poruku Za slobodu da ovu subotu 18. svibnja još glasnije kažu NE svima koji/e slobodu žele prilagoditi svojim interesima i učiniti ju privilegijom podobnih. Rijeko, ostani grad koji misli i djeluje! Nek’ nas opet bude više!, poručuju iz inicijative.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views