"RIJEKA - ZDRAVI GRAD"

Izložba na Korzu povodom Svjetskog dana nepušenja

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja na postamentima na Korzu postavljena je izložba učeničkih radova

Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja, Svjetska zdravstvena organizacija ove godine obilježava pod motom „Nije tajna: Ako vam umre 8 milijuna korisnika, tražit ćete nove!“, ukazujući na taktike koje duhanska industrija koristi kako bi došla do novih mladih generacija.

Izložbu radova učenika od 3. do 7. razreda iz riječkih i županijskih osnovnih škola povodom Svjetskog dana nepušenja organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja na čelu s Darkom Rovišem.

Vladimir Mićović, Marina Medarić, Karla Mušković i Đulija Malatestinić

Izložba je nastala je u sklopu radionica programa „Trening životnih vještina“ kojima se promiče zdravlje i osobni razvoj učenika. Program se provodi u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od čega 23 iz Grada Rijeke, a u njemu svake godine sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10.000 djece. Kako su istaknule zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, Županija i Grad Rijeka već 15 godina podupiru provedbu ovog programa u osnovnim školama.

Glavni cilj „Treninga životnih vještina“ je smanjiti porast korištenja sredstava ovisnosti od 6. prema 8. razredu za 30% te ojačati kapacitet nastavnika za rad s djecom na ovoj tematici.

Kako je kazao Vladimir Mićović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, istraživanja pokazuju uspješnost ovog programa. Dok je u prvoj godini njegova provođenja broj djece koja su eksperimentirala s pušenjem do 8. razreda bio 47%, danas je taj broj smanjen na 22%.

„Trening životnih vještina“ je univerzalni preventivni program. Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i nepovoljnih razvojnih ishoda. Interaktivnim radom pod vodstvom razrednika ili školskog stručnog suradnika, dodatno educiranih za provedbu, učenici razvijaju niz vještina koje ih čine kompetentnijim i spremnijim za djelotvorno suočavanje sa životnim izazovima (osobne vještine samoregulacije, komunikacijske i socijalne vještine te vještine odupiranja).

Zbog mjera zaštite koje je nametnula epidemija koronavirusa, ove godine je izostao javno obilježavanje ovog dana, u kojem svake godine sudjeluje velik broj osnovnoškolaca, a u umjesto djece na Korzu su se okupili njihovi nastavnici. Upravo je za javno obilježavanje ovog dana u 2019. godini Grad Rijeka dobio povelju za uspješno provedenu akciju u sklopu akcije Gradovi i općine – prijatelji djece. Prošlogodišnja akcija pod nazivom “Pušenje: krade ti dah” ujedno je proglašena i jednom od deset najboljih ovogodišnjih akcija u Hrvatskoj.

Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a surađuju na brojnim projektima, a Nastavni je zavod jedan od važnih dionika upravo u radu Tematske grupe za potporu obitelji i mladima projekta „Rijeka – zdravi grad“.

Foto. Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari