JESTE LI ZNALI? U Bakru postoji “Turska kuća”. Evo legendi o njezinu nastanku…

Foto: Facebook/S.R./REF

Najpoznatija legenda o Turskoj kući kaže da ju je sagradio bakarski pomorac koji se zaljubio u lijepu Turkinju

Unutar srednjovjekovnih zidina grada Bakra, u blizini crkve sv. Andrije, na najvećem trgu u starom gradu – «Plačici», smjestila se jedna od najpoznatijih, a za posjetitelje svakako najatraktivnija kuća u Bakru – Turska kuća.

“Nije poznato ni tko ju je ni kada sagradio, a pretpostavlja se da je građena u 14. ili 15. stoljeću. No, ono što se zasigurno zna jest da takve osebujne i egzotične građevine nema nadaleko te da ona plijeni pažnju mnogim fotografima i slikarima kojima je čest motiv na njihovim uratcima, pa ju stoga, poneki i nazivaju «kuća slikara»”, poručuju iz TZ Bakar.

Foto: TZ Bakar

Najpoznatija legenda o Turskoj kući kaže da je Tursku kuću sagradio bakarski pomorac koji se zaljubio u lijepu Turkinju.

 

“Tursku kuću sagradio je bakarski pomorac koji se, doploviviši u Carigrad, zaljubio u lijepu Turkinju, a i ona u njega. Poveo ju je sa sobom u Bakar te nakon nekog vremena nastavio ploviti morima. No, mlada Turkinja osamljena, počela je tugovati za rodnim krajem. Smišljajući kako da smanji nostalgiju svoje voljene družice bakarski pomorac se dosjetio: sagradit ću joj kuću kakve su u njezinu kraju… i tako je nastala Turska kuća.”, kaže jedna legenda. 

Druga pak legenda govori kako je jedan bakarski mornar imao ženu zajedljivu, pomalo opaku koja ga je često kudila i znala mu govoriti «moja su u kući tri kuta, a tvoj samo jedan». Time mu je nastojala pokazati da je ona kapetan, zapovjednik na kopnu tj. u kući. Nakon niza godina bakarskom mornaru dosadilo je to slušati te pozove prijatelje i oni zajednički sruše kuću, da bi na tom mjestu ponovo sagradio «kuću bez kutova».

Bilo kako bilo, Turska se kuća ipak skladno uklopila u okolni primorsko-mediteranski ambijent grada. Njezin oblik što podsjeća na čardak već je odavno srastao s gradom kao i ove dvije legende o nastanku ove neobične kuće bez «kantuna».

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari