KAMPIRANJE NA PEĆINAMA: Ili kako proputovati Hrvatsku bez troškova – osim za gorivo!?

Jučer smo donijeli riječku crticu s Pećina o francuskim turistima s kombijem koji su parkirno mjesto iskoristili za kampiranje i iskrcaj nakupljenog smeća (OVDJE)

U međuvremenu ste nas zasuli informacijama o još mnogo sličnih slučajeva iz kojih proizlazi da su upravo Pećine omijeno „odmorište“ za kamper-turiste koji ne plaćaju boravak u nekoj od smještajnih jedinica već noć ili više njih provode u svome vozilu, usput iskorištavajući vrijeme i za kupanje odnosno tuširanje na nekoj od gradskih plaža.

Takvi turisti uglavnom hranu uzimaju od kuće a ako im eventualno nešto zatreba traže najbliži jeftiniji supermarket. O plaćanju sobe u hotelu, apartmanu pa čak i mjestu u nekom kampu niti ne sanjaju jer spavaju u – svojim vozilima.

Izbjegavaju i plaćanje autoceste te traže alternativne putne pravce. Ne plaćaju niti jednu turističku pristojbu u mjestu gdje provedu dio odmora.

Dok zbrajamo ovoljetnu zaradu od turizma, Hrvatsku sve više pohode i turisti koji u našoj zemlji ostave doslovno možda par desetaka eura.

No što kažu hrvatski zakoni i propisi o ovakvoj vrsti „kampiranja?

Ono je naravno nedozvoljeno odnosno ilegalno!

S upitom o nadležnosti inspekcijskog nadzora obratili smo se Ministarstvu turizma.

Od njih smo doznali da je kampiranje izvan kampa, odnosno na površinama koje se ne smatraju kampom, u nadležnosti Turističke inspekcije Ministarstva turizma:

Prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti kampiranjem se smatra boravak pod šatorom, u kamp-kućici, kamp-prikolici, pokretnoj kućici (mobile home), autodomu (kamper) i drugoj odgovarajućoj opremi za smještaj na otvorenom prostoru. Iznimno, za vrijeme održavanja sportskih, izviđačkih, kulturno-umjetničkih i sličnih manifestacija te organiziranih putovanja kanuima i sličnim plovilima po moru, rijekama i jezerima, biciklima i slično, dozvoljeno je organizirano kampiranje izvan kampova, prije navedenih, na za to određenim prostorima. Prostor za kampiranje izvan kampova, uvjete koje taj prostor mora ispunjavati te vrijeme trajanja takvog kampiranja definiraju jedinice lokalne samouprave, javne ustanove i druge pravne osobe, koje upravljaju određenim područjem ovisno o svrsi kampiranja. Izvan kampova te prostora određenih za kampove u prije navedenim, iznimnim situacijama, zakon zabranjuje. Slijedom navedenog, noćenje u kamperu uz rub ceste prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti je zabranjeno.

Turistička inspekcija za navedeno ilegalno kampiranje može zabraniti kampiranje na rok od 60 dana i u svrhu kampiranja postavljanje kamp-opreme na tom zemljištu, a što se izvršava odmah pečaćenjem kamp opreme ili na drugi pogodan način. Također, za navedeni prekršaj propisane su novčane kazne u iznosu od 1500,00 do 10.000,00 kuna, odnosno 1000,00 kuna na mjestu izvršenja prekršaja.“, stoji u odgovoru Ministarstva turizma.

Iz Ministarstva turizma su nas uputili da i građani mogu prijaviti ilegalno kampiranje, i to u područnim jedinicama inspekcije Ministarstva turizma. Pritužbe se mogu slati i na mail inspekcija@mint.hr, a evo i kontakata Turističke inspekcije prema područnim ispostavama, odnosno po županijama – http://www.mint.hr/default.aspx?id=12752.

Ako se pak na terenu ne mogu razaznati elementi ilegalnog kampiranja ali je primjetno da osobe spavaju noć ili više u vozilima, potrebno je obratiti se organima lokalne samouprave.

Naime, kontrola zaustavljanja i zadržavanja na parkirnim mjestima u nadležnosti je jedinica lokalne samouprave, s time da nadzor nad tim segmentom provode komunalni redari.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari