KOMEMORACIJA “Cvijo je napravio zadnji đir po Korzu ali njegov duh ostaje zauvijek uz nas i uz ovaj grad”

U Gradskoj vijećnici komemoracijom je odana počast preminulom riječkom novinaru, umirovljenom uredniku, kolumnistu i reporteru Novog lista Miši Cvijanoviću – Cviji

Od Miše Cvijanovića, koji je iznenada preminuo u ponedjeljak, 28. siječnja 2019., u 73. godini, oprostili su se obitelj, prijatelji i kolege.

Izrazivši sućut obitelji, riječki gradonačelnik Obersnel posebno je istaknuo ljubav Miše Cvijanovića prema Rijeci.

„Cvijo je napravio svoj zadnji đir po Korzu, ali i svijest o tome da će njegov duh uvijek ostati negdje uz nas i uz ovaj grad. A Rijeku je Cvijo volio onako iskreno, jednostavno i opisivao je riječima kojima to nerijetko čine oni koji dođu živjeti u Rijeku, oni koji, često puno bolje od nas koji smo tu od rođenja, prepoznaju po čemu je to drugačija i posebna“, kazao je gradonačelnik Obersnel a prenosi Moja Rijeka iz pera Smiljane Radović Lagator.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel upisao se u knjigu žalosti

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je spriječen prisustvovati komemoraciji zbog ranije preuzetih obaveza, objasnio je urednik u Novom listu Edi Prodan pa je pročitan njegov telegram sućuti.

Glavna urednica Novog lista Slavica Bakić kazala je kako je uz Rijeku, Mišo Cvijanović imao mnoge ljubavi.

„Na prvom mjestu bila je obitelj za koju je govorio da je polazište svega, prva ljubav na koju se ostale samo nadograđuju. Volio je Crikvenicu, rodni Kordun, dragi Vrbnik… Volio je sport, kazalište, dobru knjigu, pričati viceve… Ali bila je tu i velika ljubav koja je obilježila njegov životni put i po kojoj će ostati zapisan u analima riječke, ali i hrvatske povijesti. Ta ljubav zove se – novinarstvo“, kazala je Bakić.

Pozdravni govor uputio je Drago Čohar, bivši direktor NK Rijeke, govoreći o Cvijanovićevoj ogromnoj ljubavi prema nogometu, dok je o Cviji kao svom učitelju novinarskog zanata, ali i života govorio novinar Novog lista Anto Ravlić.

Mišo Cvijanović rođen je u Brezovoj Glavi kraj Karlovca. U Rijeku je došao u lipnju 1959. godine, a prije toga, selio se, ovisno o službi svoga oca, najprije u Lepoglavu, pa u Osijek, Fužine, Crikvenicu i na kraju u Rijeku.

Mišo Cvijanović bio je jedan od najvećih kroničara grada na Rječini, autor je i koautor više knjiga, od kojih je zasigurno najpoznatija i najpopularnija „Đir po Korzu“. U ovoj knjizi, objavljenoj 2006. godine, objedinjene su istoimene kolumne koje je Mišo Cvijanović deset godina pod tim imenom objavljivao u Novom listu. Za ovu je knjigu, kao i za 40-godišnji rad novinarski rad u Rijeci, 2007. godine dobio Godišnju nagradu Grada Rijeke. Godine 2003. Godišnju nagradu za osobit doprinos i promidžbu kulturne baštine i sporta, dodijelio mu je i Grad Crikvenica.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat upisuje se u Knjigu žalosti

Osim u Novom listu, Mišo Cvijanović tekstove je objavljivao i u brojnim drugim novinama i na portalima, nekoliko godina bio je i urednik riječkog omladinskog lista Val, a znanje o novinarstvu prenosio je brojnim riječkim generacijama kao predavač u Prvoj riječkoj gimnaziji te kasnije u privatnoj školi.

Mišo Cvijanović bit će sahranjen u petak, 1. veljače 2019. godine, u 14.30 sati, na riječkom groblju Kozala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari