U ULICI LUKOVIĆI

KOZALA Na groblju za kućne ljubimce uređen novi dio s 181 novim grobnim mjestom

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Stari dio groblja koji je nastao početkom 20. stoljeća bit će očuvan kao Spomen groblje

Na groblju kućnih ljubimaca na Kozali uređen je novi dio na kojem je dovršena izgradnja 181 novog grobnog mjesta, odnosno pretinaca i kaseta ukopanih u zemlju u koje će se polagati urne.

Lokacija se nalazi u ulici Lukovići na Kozali, prostire se na 500 m2 i nalazi se odmah uz već postojeće staro groblje na kojem se više neće vršiti ukopi. Taj dio groblja koji je nastao početkom 20. stoljeća bit će očuvan kao Spomen groblje.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Na novom dijelu groblja kućnih ljubimaca bit će moguće polaganje isključivo urni s posmrtnim ostacima ljubimaca i za tu je namjenu izgrađeno 93 pretinca i 88 kaseta. Pretinci su zidani objekti u koje mogu biti položene četiri urne, dok su kasete ukopane u zemlji te se u njih mogu položiti do dvije urne.

Lokaciju su obišli riječki gradonačelnik Marko Filipović i njegova zamjenica Sandra Krpan, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke Maja Malnar, direktorica KD Kozala Nives Torbarina kao i bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je bio i inicijator ovog proširenja groblja.

SANDRA KRPAN, MAJA MALNAR, NIVES TORBARINA, MARKO FILIPOVIĆ I VOJKO OBERSNEL (Foto: Hrvoje Skočić/Riportal)

Prema riječima Nives Torbarine, već sada ima puno upita od strane zainteresiranih građana.

„Grobna mjesta će se davati u zakup na godinu, dvije ili pet godina nakon čega će vlasnik imati mogućnost produljiti daljnje korištenje ukopnog mjesta. Cijena godišnjeg najma grobnog mjesta je 400 kuna za kasetu u zemlji odnosno 600 kuna godišnje za pretinac“, objasnila je Torbarina.

U sklopu novog djela groblja uređen je i prostor na kojem će vlasnici kućnih ljubimaca moći trajno zbrinuti pepeo nakon isteka najma.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Radovi na proširenju, uređenju i izgradnji novih grobnih mjesta za kućne ljubimce započeli su u lipnju ove godine, a ukupna vrijednost investicije koja između ostalog obuhvaća i klesarske radove te uređenje hortikulture je 613.285,15 kuna.

Prema riječima gradonačelnika Filipovića Grad Rijeka prepoznao je potrebu postojanja ovakvog groblja.

„Nadam se da će se ovo groblje koristiti sa svim nužnim pijetetom prema kućnim ljubimcima koji su danas svima koji ih imaju ravnopravni članovi obitelji. Prema postojećem zakonu kućni ljubimci, da bi bili pokopani moraju prvo biti kremirani. Za sada je to moguće obaviti samo u Zagrebu, ali će izgradnjom krematorija na Gradskom groblju Drenova i to u dogledno vrijeme biti moguće obaviti u Rijeci“, rekao je Filipović.

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Bivši gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako ovo groblje ima dugu tradiciju. Prema nekim izvorima stari dio groblja drugo je najstarije groblje kućnih ljubimaca u Europi, odmah nakon onoga u Parizu.

„Svatko tko ima kućnog ljubimca zna što to znači i jasno je da se voli sjetiti svih lijepih trenutaka koje su zajedno proveli. Iz tog razloga, kao i zbog velikog interesa građana smatrao sam kako je to usluga koju našim građanima trebamo omogućiti. S obzirom na to da se područje nalazi u vodozaštitnoj zoni, stari dio groblja nije bio u funkciji od 2004. godine jer je zakonski bilo zabranjeno pokapati ljubimce u zemlju, već je predviđeno jedino spaljivanje posmrtnih ostataka. Vjerujem da će i za ova nova grobna mjesta za kućne ljubimce biti veliki interes građana“, zaključio je Obersnel, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari