STIGAO NA REMONT

Kruzer Satoshi na vezu u kvarnerskom zaljevu čeka na ulazak u brodogradilište Viktor Lenac

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon remonta kruzera “Seven Seas Explorer” na njegovo mjesto u remontno brodogradilište Viktor Lenac uskoro će doći kruzer “Satoshi”

U Lenac će doći pod tim imenom, a po završenom remontu iduće godine, brodogradilište napustiti kao “Ambience” ili “Ambassador Ambience”, javlja portal Brodovi u Rijeci.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kroz svoju povijest mijenjao je često imena, počeo je 1991. kao “Regal Princess” u Princess Cruisesu gdje je plovio do 2007. godine. Većinu je svoje dosadašnje plovidbe odradio kao “Pacific Dawn” za P&O Cruises, gdje je od 2007.-2020. godine prešao 1,37 millijuna nautičkih milja i prevezao 2 milijuna putnika.

2020. godine kupila ga je tvrtka Ocean Builders iz Paname te prenamijenila brod u objekt za stanovanje preimenovavši ga u “Satoshi” (Crypto kruzer projekt) u čast osnivača bitcoina Satoshija Nakamota.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zamisao je bila da se na brodu prodaju i iznajmljuju apartmani za stanovanje, a sva plaćanja mogla bi se provoditi virtualnom valutom, bitcoinom. Brod je trebao biti usidren 30 minuta od Panama Citya, otkuda bi stanovnici (njih 2.020) išli tenderima.

No, pandemija je učinila svoje i vlasnik broda nije mogao dobiti osiguranje da će mu se cijeli posao isplatiti, zbog čega su zaustavljene sve operacije na projektu, a namjera je bila brod prodati u staro željezo u prosincu 2020. godine, što je bila sudbina mnogih sličnih brodova.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Međutim, kruzing industrija se 2021. godine postupno oporavila pa je u svibnju 2021. godine osnovana nova kompanija Ambassador Cruise Line koja je kupila “Satoshija” tako da je brod spašen od rezanja u Alangu u Indiji.

Početkom ove godine, u ožujku, brod je stigao u Bar, u Crnoj Gori, otkuda stiže 14. listopada u Viktor Lenac.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Satoshi” je izgrađen 1991. godine u Fincantierijevom brodogradilištu u Monfalconeu. Dugačak je 245, a širok 36 metara, kapaciteta 1.400 putnika.

U Lenac stiže na temeljiti remont koji bi prema informacijama koje imamo mogao potrajati i do sredine veljače iduće godine. Obzirom u kakvom je brod stanju, remont mu je svakako neophodan, piše BUR.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari