„MAKETA ZA 5“! Evo kako riječki školarci zamišljaju „pametan grad“

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki osnovnoškolci posjetili su prostorije Gradske uprave i predstavili maketu pametnog grada izrađenu u ovogodišnjoj školi poduzetništva Doma mladih i Grada Rijeke

Sudionici ovogodišnjeg programa Kreativno-edukativne škole, koju Grad Rijeka financira već devetu godinu, bavili su se tematikom umjetne inteligencije koju su nastojali implementirati u funkcioniranje tzv. pametnog grada.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Osnovni cilj ovogodišnje škole bio je promišljati o novim, inovativnim prometnim rješenjima u nekom gradu ili naselju te izraditi maketu pametnog grada ili naselja pomoću LEGO kockica i aktivnih elemenata prometa u svrhu testiranja odabranih ideja.

Polaznici K.E.Š.-a gradonačelniku prezentirali maketu pametnog grada (Foto: Grad Rijeka)

Tridesetak učenica i učenika učili su i stvorili sustave prepoznavanja lica i tablica, rada semafora, autonomnog kretanja vozila i sličnog, a objedinjeni sustav predstavili su gradonačelniku Vojku Obersnelu.

Cilj ovogodišnje škole bio je promišljati o prometnim rješenjima te izraditi maketu pametnog grada (Foto: Grad Rijeka)

Gradonačelnik je kazao kako će ideje razmotriti i neke od njih nastojati realizirati, ali i da neke, poput pametnih semafora, u Rijeci postoje već niz godina.

„Mi ulažemo da Rijeka bude pametan grad, mnogo toga smo napravili i mnogo toga još planiramo napraviti, a u tome nas prepoznaje Europska unija koja sufinancira naše projekte. Trenutno planiramo uvesti sustav e-bicikala, a za taj je projekt Ministarstvo turizma Gradu Rijeci dodijelilo 200 tisuća kuna“, rekao je Obersnel.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Događaju su uz gradonačelnika nazočili i pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin, jedan od stručnih mentora ovogodišnje škole poduzetništva Damir Medved te polaznici vikend škole s voditeljicama Josipom Andrušić i Dijanom Malinić, koje su uz mentore radile s djecom.

U sklopu programa svake se godine organizira Vikend škola poduzetništva u prirodi, u planinarskom domu Dvorac Stara Sušica, na novu temu. Škola koja se odvija u organizaciji Doma mladih namijenjena je djeci 6. i 7. razreda riječkih osnovnih škola s ciljem razvijanja kreativnog razmišljanja. Uključuje trodnevni program radionica pod stručnim vodstvom mentora, u kojima se, na djeci primjeren način, prenose znanja i vještine određenog tematskog područja.

Tridesetak polaznika stvorili su sustave prepoznavanja lica i tablica, rada semafora, autonomnog kretanja vozila (Foto: Grad Rijeka)

Unatrag nekoliko godina Vikend škola poduzetništva zastupa teme iz STEM područja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja