TRENUTNO ČEKA ANDREJA PLENKOVIĆA

FOTO Mistična vila na Costabelli krije tajne rastrošnog života hrvatskih političara, a u njoj je navodno ljetovao i Al Capone

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković nakon proslave 25. godišnjice Oluje u Kninu 5. kolovoza zaputit će se na odmor. Njegovo odredište kao i prošle godine bit će vila Costabella pokraj Rijeke kojom upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova

Oglas

Premijer će u vili boraviti sa suprugom Anom Maslać Plenković i njihovom djecom Milom i Marijem, a kako su rekli iz njegova ureda, troškove odmora podmirit će on osobno.

Ta tajanstvena vila već desetljećima golica interes javnosti, a to nikoga ne čudi. Vila je sa svih strana zaštićena bujnim raslinjem i visokom ogradom te je skrivena od javnosti i ne postoje službene fotografije njezine unutrašnjosti, a baš zbog toga što je zaštićena od znatiželjnih pogleda omiljena je destinacija hrvatskih političara. Na takvoj je poziciji da je samo sat i pol vožnje udaljena od Zagreba. Također, vila je atraktivna i jer ima izlaz na šljunčanu plažu.

U samom registru državne imovine poznato je da se Costabella nalazi na katastarskoj čestici od 5639 četvornih metara te se sastoji od dvije kuće, dvorišta i livade.

Država je upisana kao isključivi vlasnik, nema nikakvih tereta, niti je predmet sudskih sporova.

Povijest rezidencije

Njena unutrašnjost navodno krije i natkriveni bazen koji je s vrtom najljepši dio kompleksa koji se prostire na 5600 četvornih metara na kojem se nalaze i dvije kuće, od kojih glavna ima 288 kvadrata i dva kata, te u kojoj svaka soba ima svoju kupaonicu. U pomoćnom objektu po potrebi boravi osiguranje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

No, ono što je puno zanimljivije jest povijest te rezidencije koji mnogi nazivaju i vila Capone. Taj je nadimak dobila prema legendi da je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njoj boravio šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone. Navodno je s njim u vili boravila i njegova majka.

No, nije to jedini nadimak koji je Costabella dobila tijekom godina, mnogi su je zvali i Rankovićeva vila, jer u vrijeme bivše Jugoslavije bila i ljetna rezidencija tadašnjeg šefa obavještajne zajednice Aleksandra Rankovića, a koristili su je i šefovi UDBA-e, a nakon devedesetih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi.

Devedesetih godina u vili su odmarale i supruga i kći Franje TuđmanaAnkica i Nevenka Tuđman.

Vrtoglavi računi

U središte javnosti posljednjih godina došla je i zbog bivših premijera Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, koji su također u njoj ljetovali, ali javnost je bila šokirana zbog iznosa koji su potrošeni tijekom njihova boravka.

Naime, računi iz vile Costabelle 2017. godine našli su se u rukama poreznog nadzora koji je mjesecima u Agenciji za komercijalnu djelatnost češljao njihovo poslovanje.

Tako je otkriveno da za kratkog premijerskog Oreškovićeva mandata u toj vili ostao račun reprezentacije od 122.514 kuna, a otkriveno je da je samo u jednom danu u srpnju 2016. godine račun Grand hotela iznosio čak 63.095 kuna.

Na kraju taj iznos Orešković je sam podmirio.

Vlada Zorana Milanovića u vili je tijekom četiri godine na jelo i piće potrošila oko 746.815 kuna. Kako su tada pisali mediji najviše je bilo potrošeno 2015. kada je račun iznosio 292.846 kuna, a u jednom danu, 19. kolovoza, hotel je ispostavio deset računa u ukupnom iznosu od 112.792 kune.

No, u SDP-u su tada poručili da je taj novac potrošen na strane delegacije, dok je u Oreškovićevom slučaju sav iznos potrošen u svrhe privatnog boravka njega i njegove obitelji.

U vili su navodno gostovali i mnogi drugi gosti, ali službene podatke je nemoguće dobiti upravo zbog tajnosti. Svaki posjet i boravak mora odobriti upravo ministar unutarnjih poslova.  Zbog vrtoglavih računa, tajanstvenih gostiju, a i Al Caponea ova vila zasigurno je jedna od najzanimljivijih na našoj obali.

Vijesti.hr

 

Exit mobile version