Na Korzu otvorena izložba ”Blago katedrale Svetog Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije”

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba ”Blago katedrale Svetog Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije”.

Izložbom u povodu Dana grada i blagdana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, nastoji se ukazati na umjetničko bogatstvo glavne crkve Riječke nadbiskupije i metropolije, a koja upravo ove godine obilježava i zlatni jubilej, 50. obljetnicu od uspostave Riječke nadbiskupije i metropolije.

Na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama, nastojalo se predstaviti najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.

Nadbiskup Devčić, gradonačelnik Obersnel, mons. Matičić, dr. Tulić i dekanica Prijić Samaržija

Otvorenju izložbe prisustvovali su nadbiskup riječki i metropolit mons.dr. Ivan Devčić, vatikanski dužnosnik Kristof Zielinski, rektorica Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, rektor katedrale Sv. Vida mons.mr. Matija Matičić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dekanica Filozofskog fakulteta te izv. prof.dr.sc. Ines Srdoč-Konestra.

Nadbiskup Devčić istaknuo je kako se ova izložba otvara ne samo u sklopu Dana sv. Vida, već i uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci, događaja koji je prije 50 godina izazvala veliko oduševljenje.

„Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu koja je još od prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su ju novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka biskupija te Porečka i Pulska biskupija“, kazao je nadbiskup Devčić, istaknuvši kako je uspostavljanje metropolije prije pola stoljeća predstavljalo zajedništvo, otvorenost jednih za druge i solidarnost, vrijednosti koje se nastoje promovirati i danas.

Izložbu je prezentirao izvanredni profesor dr. sc. Damir Tulić s Odjeka za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Rijeci.

Naime, izložba je dio znanstveno-istraživačkog projekta „Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke“ za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni upravo profesor Tulić.

Rektorica Prijić Samaržija i dekanica Srdoč-Konestra naglasile su kako je ova izložba važna zbog mogućnosti da znanstvena dostignuća doprinesu prezentaciji kulturne baštine široj javnosti.

Predstavnici svjetovne i crkvene vlasti te sveučilišta na predstavljanju izložbe u Gradskoj vijećnici

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je u sklopu Dana sv. Vida Grad Rijeka u suradnji s brojnim partnerima pripremio niz programa čiji je cilj poticanje građana da se upoznaju s ljepotama našeg grada, koje možda u svakodnevnom životu ne primjećuju.

Tako su Riječani imali priliku sudjelovati u šetnji Starim gradom, noćnim razgledom grada ili razgledu katedrale Sv. Vida, a s tim ciljem je pripremljena i izložba o blagu katedrale.

„Za sada zainteresirani građani mogu pogledati samo fotografije nekih od umjetničkih predmeta, koji nisu uvijek dostupni široj javnosti. Nadamo se da bi se mogao pronaći prostor u Rijeci za osnivanje Muzeja sakralne baštine, u kojem bi se baština katedrale, ali i nekih drugih sakralnih prostora, mogla kvalitetno prezentirati javnosti“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Na glavnom plakatu kojim se najavljuje izložba nalazi se kip sv. Vida, koji u ruci drži Rijeku, a izradio ga je 1717. godine Paolo Zuliani. Na izložbi se jedan pored drugoga mogu pronaći izvorni nacrt katedrale te nacrt s nadogradnjom, a kako je dograđena crkva bila dvostruko viša od izvorne, dominirala je vizurom Rijeke. Obložena skupocjenim kamenom i mramorom jedina je crkva kružna oblika iz baroka u Hrvatskoj.

Na fotografijama se mogu pogledati detalji blago katedrale, koje je inače vidljivo iz daljine, poput profila čudotvornog raspela i krune na Isusovoj glavi ili dekoracija na glavnom portalu katedrale, prezentirani su i brojni umjetnički predmeti, od skupocjenih tkanina do liturgijskog posuđa i relikvija.

Izložba, koja se može pogledati do 21. lipnja, realizirana je uz pomoć Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari