KVALITETA PRIZNATA U SVIJETU

Na Korzu postavljena izložba Tomosovih izvanbrodskih motora!

Idi na originalni članak

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Izvanbrodski motori iz Kopra“, na kojoj su prikazani najznačajniji izvanbrodski motori izrađeni u tvornici Tomos u Kopru.

Oglas

Izložba je dio programa obilježavanja 75. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture te 15 godina suradnje Zajednice tehničke kulture Rijeka, Tehniškog muzeja Slovenije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Suradnja s Tehničkim muzejom Slovenije započela je 2006. godine izložbom o Nikoli Tesli u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon kraćeg vremenskog prekida, suradnja se nastavlja zajedničkom organizacijom niza izložbi u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja uz partnerstvo sa samim Muzejom. Na taj način organizirano je 10 izložbi od kojih se mogu istaknuti: “Ukroćena struja”, „Od vijaka do junaka“, „Leteći čovjek, Stanko Bloudek“; “Juraj Georg Vega”, “Povijesti tehničke kulture”, “Zvukovi”, “Super svjetlost”, “Strojevi za računanje”, Mjerni instrumenti tvornice Iskra”.

Izložba na grafički pripremljenim plakatima predstavlja najznačajnije izvanbrodske motore koji su izrađeni u tvornici Tomos iz Kopra te izvanbrodske motore koji, nakon obustave programa u tvornici, nisu doživjeli serijsku proizvodnju.

VIDEO DANA:

Tehniški muzej Slovenije je u 90-ima prikupio zbirku proizvoda iz tvornice Tomos iz Kopra. Pored motocikala i mopeda koji su im bili glavni proizvod, našlo se i nekoliko izvanbrodskih motora koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu te dobro poznati i izvan granica bivše države.

Otvorenju su prisustvovali predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci, direktorica Tehniškog muzeja Slovenije Barbara Juršič, muzejska pedagoginja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Denis Nepokoj, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić, Anton Pletikos u ime Hrvatske zajednica tehničke kulture te predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Izložbu organizira Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka te uz podršku Grada Rijeke.

Exit mobile version