KVALITETA PRIZNATA U SVIJETU

Na Korzu postavljena izložba Tomosovih izvanbrodskih motora!

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba „Izvanbrodski motori iz Kopra“, na kojoj su prikazani najznačajniji izvanbrodski motori izrađeni u tvornici Tomos u Kopru.

Izložba je dio programa obilježavanja 75. obljetnice Hrvatske zajednice tehničke kulture te 15 godina suradnje Zajednice tehničke kulture Rijeka, Tehniškog muzeja Slovenije i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Suradnja s Tehničkim muzejom Slovenije započela je 2006. godine izložbom o Nikoli Tesli u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Nakon kraćeg vremenskog prekida, suradnja se nastavlja zajedničkom organizacijom niza izložbi u prostoru Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja uz partnerstvo sa samim Muzejom. Na taj način organizirano je 10 izložbi od kojih se mogu istaknuti: “Ukroćena struja”, „Od vijaka do junaka“, „Leteći čovjek, Stanko Bloudek“; “Juraj Georg Vega”, “Povijesti tehničke kulture”, “Zvukovi”, “Super svjetlost”, “Strojevi za računanje”, Mjerni instrumenti tvornice Iskra”.

Izložba na grafički pripremljenim plakatima predstavlja najznačajnije izvanbrodske motore koji su izrađeni u tvornici Tomos iz Kopra te izvanbrodske motore koji, nakon obustave programa u tvornici, nisu doživjeli serijsku proizvodnju.

VIDEO DANA:

Tehniški muzej Slovenije je u 90-ima prikupio zbirku proizvoda iz tvornice Tomos iz Kopra. Pored motocikala i mopeda koji su im bili glavni proizvod, našlo se i nekoliko izvanbrodskih motora koji danas ilustriraju razvojni put tog segmenta proizvodnog programa tvornice. Tomosovi mali izvanbrodski motori bili su po svojoj kvaliteti na samom svjetskom vrhu te dobro poznati i izvan granica bivše države.

Otvorenju su prisustvovali predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka Đordano Bucci, direktorica Tehniškog muzeja Slovenije Barbara Juršič, muzejska pedagoginja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka Denis Nepokoj, tajnik Zajednice tehničke kulture Rijeka Kazimir Mihić, Anton Pletikos u ime Hrvatske zajednica tehničke kulture te predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Izložbu organizira Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka te uz podršku Grada Rijeke.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari