Na Korzu postavljena zanimljiva izložba o obnovljenim riječkim pročeljima!

Na izložbi su predstavljena 32 najreprezentativnija pročelja obnovljena u periodu od 2007. godine do danas

Do 31. siječnja 2020. godine na postamentima na Korzu može se razgledati izložba o obnovljenim riječkim pročeljima sufinanciranim u sklopu Programa sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Kulturno – povijesne cjeline grada Rijeke.

Na izložbi su predstavljena 32 najreprezentativnija pročelja obnovljena u periodu od 2007. godine do danas.

Programom sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Kulturno – povijesne cjeline grada Rijeke, kojeg Grad Rijeka provodi 13 godina, do sada je obnovljeno ukupno 55 zgrada u što je uloženo 22.602.473,73 kuna. 

Provedbom Programa većinom su obnovljene zgrade iz razdoblja historicizma i secesije, ali i iz kasnijeg razdoblja moderne pa čak i 60-ih godina prošloga stoljeća.

U sklopu Programa sufinancirana je obnova i 2 pojedinačno zaštićena kulturna dobra: Palazzo Adria i Casa Veneziana, koja su pojedinačno sufinancirana u najvećim iznosima.

U najvećem iznosu sufinancirana je Palazzo Adria na adresi Riva 16, popularno zvana i „zgrada Jadrolinije“. Obnova pročelja i krova Palazzo Adria sufinancirana je u iznosu od 2.183.366,00 kn i prva je zgrada sufinancirana Programom. Casa Veneziana ili Kuća Whitehead na adresi Dolac 7 sufinancirana je 2011. godine  u iznosu od 1.268.919.97 kn.

Program sanacije i obnove pročelja i krovova na području zaštićene Kulturno – povijesne cjeline grada Rijeke pruža mogućnost vlasnicima i suvlasnicima građevina pojedinačno registriranih kao kulturno dobro te građevina na području zaštićene Kulturno – povijesne cjeline grada Rijeke da se sa svojim prijedlogom programa jave na Javni poziv i na taj način ostvare pravo na sufinanciranje provedbe programa u postotku koji se određuje sukladno posebnim mjerilima.

Tako se s 50% iznosa sufinancira obnova građevina smještenih unutar A-zone (zone prioriteta) ili građevine koja je pojedinačno registrirana kao kulturno dobro, dok se s 40% iznosa sufinancira sanacija građevina smještenih unutar B ili C zone.

Zone unutar zaštićene Kulturno – povijesne cjeline grada Rijeke određene su rješenjem Ministarstva kulture o zaštiti kulturnog dobra Urbanističke cjeline grada Rijeke.

Listu prioriteta donosi Gradonačelnik temeljem prijedloga Povjerenstva za obradu prijava kojeg čine 2 predstavnika Grada zajedno s članovima Kulturnog vijeća za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara Grada Rijeke u čijem sastavu se nalaze najeminentniji predstavnici konzervatorske struke.

Povjerenstvo stručno vrednuje i boduje pristigle prijave po mjerilima definiranim Pravilnikom o korištenju sredstava spomeničke rente za provođenje Programa a koje uključuju: konzervatorsku valorizaciju građevine, namjenu i vlasništvo građevine, stanje ugroženosti pročelja i krova, smještaj građevine unutar zone zaštite.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari