IZLOŽBA TRAJE DO KRAJA OŽUJKA

Na Korzu postavljena zanimljiva izložba povodom Svjetskog dana voda

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana voda, na postamentima na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, postavljena je izložba fotografija pod nazivom „Vrednovanje vode kroz povijest riječkih vodosprema i budućnost EU projekta aglomeracije Rijeka“.

Izložbu organiziraju KD Vodovod i kanalizacija i Grad Rijeka, a moći će se razgledati do 30. ožujka 2021.godine.

Otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović i direktor KD Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Izložba povezuje jedno od ukupno pet gledišta Svjetskog dana voda – vrednovanje vode kroz ulaganja u vodnu infrastrukturu. Izložba je posvećena riječkim vodospremama s posebnim naglaskom na obnovljene povijesne riječke vodospreme: Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac. Riječke vodospreme simbol su stoljetne brige o vodno-komunalnom standardu građana i podsjetnik na riječko vodno izobilje koje je važno očuvati za buduće naraštaje. Upravo iz tog razloga izložbom je obuhvaćen i EU projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, jedan od najvećih vodno-komunalnih projekata u Republici Hrvatskoj dovršetkom kojeg će se, između ostalog, postići veći stupanj zaštite izvorišta pitke vode te očuvanja mora.

Riječke vodospreme, a posebno obnovljene povijesne riječke vodospreme Pećine, Križ, Podvežica i Vidikovac su simbol stoljetne brige o vodno-komunalnom standardu Riječana, podsjetnik na vodno izobilje koje baštinimo i koje smo odgovornim raspolaganjem i adekvatnom zaštitom dužni očuvati za buduće naraštaje. Obnova riječkih povijesnih vodosprema provodi se s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U smislu čuvanja vodnog bogatstva našeg kraja izložba je posvećena i EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“, jednom od najvećih projekata vodno-komunalnih direktiva u Republici Hrvatskoj, vrijednom oko milijardu i 760 milijuna kuna za koji su osigurana bespovratna EU sredstva.

Tijekom današnjeg dana, od 12.00 do 17.00 sati, u sklopu „Šetnje kroz povijest Sušačkog vodovoda“ građani su se mogli upoznati sa zanimljivim informacija o povijesti sušačkog vodovoda i najpoznatijim riječkim vodospremama putem informativnih postolja postavljenih na deset lokacija unutar parka Ive Lole Ribara i vodospreme Vidikovac.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Obnova povijesnih riječkih vodosprema sušačkog vodovoda

Riječ je o projektu obnove povijesnih vodosprema više od 100 godina starog „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“ te njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja. Obnova riječkih vodosprema pridonosi očuvanju kulturno-povijesne baštine ovoga kraja, stvaranju mogućnosti za reevaluaciju i novu interpretaciju postojećih urbanih prostora, kao i za kreiranje drugačijih turističkih sadržaja i vizualnih okosnica u urbanom krajoliku Rijeke. Obnovljene su četiri vodospreme.

Vodosprema Pećine

Uređenje prostora vodospreme Pećine vezuje se uz njeno uže okruženje u kojem se nalaze sadržaji namijenjeni djeci predškolske i školske dobi. Izravno se naslanja na dječji vrtić “Vežica” smješten u zgradi nekadašnje Pučke škole koja je građena u isto vrijeme kad i vodosprema, dok se u neposrednoj blizini nalaze još osnovna škola “Vežica”, vrtić “Galeb” i javni park. U sanaciju vodospreme „Pećine“ krenulo se zbog vidnih oštećenja nadzemnog dijela građevine. Sredinom listopada 2016. pristupilo se sanaciji pročelja, a svi su radovi bili gotovi do kraja studenog 2016. Vrijednost radova iznosi 126 tisuća kuna. Kako se radi o vrlo kvalitetnom primjeru povijesne industrijske arhitekture iz prve polovice dvadesetog stoljeća, radovi su povjereni tvrtki “Fidal” d.o.o. specijaliziranoj za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vodosprema – prekidna komora Križ

Vodosprema – prekidna komora Križ jedna je od manjih sa zapreminom od 100 mᶟ i pripada povijesnoj industrijskoj arhitekturi iz prve polovice dvadesetog stoljeća. Opskrbljuje se vodom iz izvorišta Martinšćica i iz najveće vodospreme riječkog vodovoda – Streljana. Geografski smještaj vodospreme Križ na nadmorskoj visini od 176 metara omogućuje da vodom opskrbljuje i ostale vodospreme riječkog vodoopskrbnog sustava. Prilikom sanacije prekidne komore Križ na njezinom je ravnom krovu uređen jedinstveni vidikovac s kojeg se pruža impresivan pogled na zapadni dio Rijeke. Radove na sanaciji vrijedne nešto više od 155 tisuća kuna izvodila je tvrtka „Fidal“ d.o.o., specijalizirana za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Vodosprema Podvežica

Od svih povijesnih vodosprema sušačkog vodovoda jedino obnovljena vodosprema Podvežica, ukupnog kapaciteta 500 m3, nije u funkciji vodoopskrbe i to od 70-tih godina dvadesetog stoljeća, nakon što je u neposrednoj blizini sagrađena nova vodosprema Vežica, deset puta većeg kapaciteta. U obnovu povijesne vodospreme Podvežica uloženo je oko 272 tisuća kuna. Radove na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka, dok je tvrtka „Kvarner gradnja“ d.o.o. Rijeka bila zadužena za uređenje zemljane površine uokolo vodospreme.

23.03.2021., Rijeka – Otvorenje izlozbe fotografija na postamentima na Korzu, pod nazivom “Vrednovanje vode kroz povijest rijeckih vodosprema i buducnost EU projekta Aglomeracija Rijeka”. Izlozba fotografija rijeckih vodosprema postavljena je povodom Svjetskog dana vode. Otvorenju su nazocili zamjenik gradonacelnika Marko Filipovic i direktor Vodovoda Andrej Marochini.
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vodosprema Vidikovac

Vodosprema Vidikovac monumentalna je građevina vodno-komunalne arhitekture izgrađena 1914. godine u stilu visokog historicizma i manirizma, izuzetnog oblikovanja i položaja, s čije se terase pruža veličanstveni pogled na Deltu i Kvarner. Ovo impozantno zdanje zapremine 1500 m³ smješteno je na koti od 75 metara nad morem i danas vodom snabdijeva područje Sušaka – Bulevarda. Osim po svojim graditeljskim vrijednostima, vodosprema je specifična i po načinu korištenja obzirom da je jedina građevina te kategorije u gradu koja nije ograđena i koja se koristi kao javni prostor otvoren svima. U obnovu vodospreme Vidikovac uloženo je nešto više od 858 tisuća kuna. Na građevini su izvedeni opsežni zahvati sanacije na betonskoj konstrukciji vidikovca i pergole te na pročelju vodospreme koje je tom prilikom obnovljeno u svojem izvornom izgledu i namjeni. Uz navedeno izvršeni su i radovi na zaštiti korita za glicinije, zamjeni ulaznih vrata i postavi elektroinstalacija (rasvjete i video nadzora) te sanaciji betonskih postolja za klupe. U okviru obnove izrađene su i dvije nove natpisne ploče prema originalnom predlošku, smještene s lijeve i desne ulazne strane u građevinu te ploča s nazivom vodospreme i godinom njezine izgradnje koja je postavljena iznad ulaznih vrata. Zahvate na sanaciji pročelja i ostale građevinske radove izvodila je tvrtka „Zanatoprema“ Rijeka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“

Ovim projektom KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. nastavlja s dogradnjom vodno-komunalne infrastrukture kako bi se podigao komunalni i životni standard građana, dostigli europski standardi u upravljanju komunalnim otpadnim vodama te postigao veći stupanj zaštite izvorišta pitke vode i očuvalo more.

Projekt obuhvaća izgradnju uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnju i rekonstrukciju oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u gradovima Rijeci i Kastvu te općinama Viškovo, Čavle i Jelenje koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na području grada Rijeke radovima je obuhvaćeno 200-tinjak ulica, oko 82 kilometara kanalizacije i oko 31 kilometar vodovoda. Pročišćivač otpadnih voda na Delti imat će drugi stupanj pročišćavanja s biološkom obradom otpadnih voda prije njihova ispuštanja u more te obradom mulja do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari te će moći podnijeti opterećenje od 200.000 stanovnika. Projekt obuhvaća ukupno 120 projekata po podsustavima.

Projektom se predviđa povezivanje oko 92% stanovništva aglomeracije Rijeka na sustav javne odvodnje, a samim time i smanjenje direktnog ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u more i tlo što ima direktan utjecaj na smanjenje onečišćenja okoliša.

Podsjetimo, prvi radovi na izgradnji vodno-komunalne infrastrukture u sklopu ovog EU projekta izvršeni su 2017. i 2018. na području naselja Škurinjska Draga, Martinkovac i Marinići.

Na području naselja Martinkovac izgrađen je 200 metara dugačak rasteretni kanalizacijski kolektor. Potom je u sklopu rekonstrukcije raskrižja Škurinjska draga u 2017. realizirana i izgradnja kolektora sanitarnih otpadnih voda u dužini od 300 metara.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Izgradnja vodno-komunalne infrastrukture na Marinićima također je dio dosad realiziranih aktivnosti u sklopu ovog velikog EU projekta. Radi se o 240 metara fekalne kanalizacije i 180 metara vodovoda u okviru izgradnje kružnog raskrižja Marinići.

U 2020. godini u sklopu projekta završeni su radovi u Krešimirovoj ulici i na području Općine Viškovo. Na području Viškova, odnosno na području Mladenići-Ronjgi, u sklopu investicije postavljeno je 1100 metara sanitarne kanalizacijske mreže te 1050 metara vodovodne mreže. Izgrađeno je 27 revizionih kanalizacijskih okana i 14 vodovodnih zasunskih okana. Izvedeno je 39 kućnih priključnih kanalizacijskih okana te 58 kućnih priključnih vodovodnih okana.

U Krešimirovoj ulici u Rijeci u sklopu projekta  izgrađen je  transportni kanalizacijski kolektor u dužini od 1100 metara. U istoj je dužini rekonstruiran i javni vodovod te položen optički kabel – DTK mreža. Položeno je više od 1.000 metara sanitarnog kolektora i preko 900 metara vodoopskrbnog cjevovoda.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ je vrijedan oko milijardu i 760 milijuna kuna, a za njegovu su realizaciju osigurana bespovratna EU sredstva od milijardu i 260 milijuna kuna u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari