PROTIV STOŽERA

Galerija |Na riječkom Korzu bez maski više stotina sudionika Festivala slobode. Došli autobusima iz cijele Hrvatske

Idi na originalni članak
Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

“Pandemija je izmišljena”, “Korona je farsa kako bi se porobili ljudi”, čulo se od aktivista i sudionika riječkoga Festivala slobode

Oglas

Više stotina sudionika okupilo se danas u 15 sati na Jadranskom trgu i na dijelu Korza kako bi na poziv  inicijative ‘Prava i slobode’ sudjelovali u Festivalu slobode, riječkom “nastavku” skupa koji je s puno više sudionika održan prije nekoliko tjedana u Zagrebu. Iako su prosvjednici stigli autobusima iz cijele Hrvatske, nisu u potpunosti uspjeli ispuniti Jadranski trg.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Sudionici skupa nisu nosili zaštitne maske za lice, a u većini se nisu držali niti preporuke o držanju fizičke distance između ljudi. Događa se to u trenutku dok se u Hrvatskoj, pa i PGŽ, bilježe rekordni brojevi novozaraženih osoba.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

“Pandemija je izmišljena”, “COVID-19 je farsa zamišljena i ostvarena kako bi se porobili ljudi”, čulo se od aktivista i sudionika riječkoga Festivala slobode među kojima su primijećeni pripadnici alternativnih skupina društva, ali i neki riječki aktivisti i političari čije se političko djelovanje može sažeti u sintagmi – “uvijek protiv”.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Tako su i ovoga puta naglašavali da Nacionalni stožer civilne zaštite krši ljudska prava, priča o nepostojećoj bolesti i uopće “pravi ljude budalama”.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Njihove tvrdnje međutim ne podupire stanje u bolnicama, broj umrlih od posljedica izazvanih koronavirusom te potresna svjedočanstva osoba oboljelih od COVID-19 virusa koji su uz velike patnje preboljeli posljedice te bolesti.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

“Hrvatskom se širi virus, ali virus zajedništva. To je epidemija koje se vlast najviše boji”, rekla je Žana Beber. “Vaša županija, kad je čula da dolazimo, prva je ograničila broj ljudi na otvorenom. Zato nam je drago da ste došli u šetnju, u shopping”, rekla je.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Alma Demirović rekla je kako je “Prekrasan  osjećaj biti u društvu ovih pametnih i sjajnih ljudi”. Kazala je i da pojam antivakseri koriste masovni mediji kako bi diskreditirali raspravu.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Povjesničar Goran Šarić govorio je o epidemijama kroz povijest. Nakon toga komentirao je izjave liječnika i znanstvenika o koronavirusu. “Oni se ne mogu dogovoriti između sebe”, rekao je komentirajući da su izjave znanstvenika proturječne. “Nama treba Stožer protiv Stožera”, dodao je nešto kasnije.

Photo:Nel Pavletic/PIXSELL
Photo:Nel Pavletic/PIXSELL

Srećom, živimo u demokraciji i svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje o svemu što se događa oko nas.

“Organizator nastavlja otvarati javni prostor”

Kako su organizatori najavili ranije, inicijativa ‘Prava i slobode’ održava manifestaciju Festival slobode na Jadranskom trgu u Rijeci… kojom prilikom organizator nastavlja otvarati javni prostor kojim se propitkuju mjere ograničavanja ljudskih prava i sloboda koje su donesene u proteklih nekoliko mjeseci tijekom ‘koronakrize’.

Inicijativa je nastala kao odgovor na nesrazmjeran odnos između mjera kojima se urušavaju principi demokratskog društva i realne javnozdravstvene opasnosti uzrokovane virusom SARS-CoV-2 potkrijepljene rezultatima dosadašnjeg iskustva te znanstvenim činjenicama”, stoji u najavi.

Kako su najavili iz inicijative, na događaju će govoriti Hrvoje Pende, Ivan Pokupec, Goran Šarić, Danijel Grgičin, Alma Demirović, Ivan Lovrinović i Suzana Peša Vučković ispred Inicijative Prava i slobode te gosti iznenađenja.

U glazbenom dijelu programa sudjeluju Alen Vitasović i DJ Ivan Mastermix. Nakon tri pjesme, Vitasović je okupljene pozdravio sa “smrt fašizmu, sloboda narodu”.

Exit mobile version