Na Školjiću postavljene kućice za ptice. U centar Rijeke stiže ih još 30!

Foto: EPK

U sklopu projekta Tematski park Ginko koji se provodi kao dio programa Zelenog vala Europske prijestolnice kulture, na području Školjića i Starog grada započelo je postavljanje kućica za ptice.

Projekt provodi neformalna inicijativa Kvart za 5, idejna začetnica i voditeljica projekta je arhitektica Dragica Vukelić, kućice je izradio arhitekt i stolar Ivan Juretić, a projekt se provodi u suradnji s orintologom dr.sc. Goranom Sušićem i učenicima Osnovne škole Nikola Tesla.

U planu je postavljanje 30 kućica za različite vrste ptica koje obitavaju na našem području, a svaka je prilagođena točno određenoj vrsti.

„Stručnim savjetima nam je izuzetno pomogao dr.sc. Sušić koji je odabrao stabla na koja se kućice postavljaju kao i lokacije. Budući da su ptice teritorijalne kućice moraju biti postavljene na određenoj udaljenosti jedna od druge, moraju biti postavljane na određenoj visini, a također otvori za ulazak su prilagođeni pojedinim vrstama, jer neke vole otvoreniji prostor, a nekima je potrebno prilagoditi kućicu na način da je otvor velik tek toliko da ptica uđe unutra“, objašnjava Dragica Vukelić i dodaje kako iako je originalan naziv projekta Tematski park Ginko, s obzirom da se projekt s vremenom mijenjao, sada bi primjereniji naziv bio Projekt ptičjih kućica.

Svaka kućica je numerirana, a brojeve na njima su bojala djeca trećih razreda Osnovne škole Nikola Tesla.

„Važno nam je kroz ovaj projekt približiti djeci važnost ptica. Budući da je 60 učenika sudjelovalo u programu, po dvoje njih će dobiti svojevrsno mentorstvo nad jednom kućicom. To znači da će pratiti svoju kućicu i čekati hoće li se koja ptica naseliti“, objašnjava Vukelić.

Na ugroženost ptica u gradovima najviše utječu onečišćenje, buka, svjetlosno onečišćenje, izgradnja novih zgrada pogotovo staklenih, ali i ljudski faktor tome pridonosi.

„Konkretno na našem području ugroženi su vrapci, iako su najbrojniji. Razlog tome je povećanje populacije drugih vrsta ptica primjerice galebova koji onda napadaju vrapce. U tom lancu ugroženosti i mi imamo svoj utjecaj, trebali bismo stvarati manje smeća, odnosno bolje pakirati svoje smeće“, ističe Vukelić.

Kada sve kućice budu postavljene, učenici koji su sudjelovali u projektu obići će lokacije, a u planu je i pokretanje internet platforme na kojoj će se moći pratiti razvoj projekta, bit će evidentirane sve kućice i moći će se pratiti jesu li ptice došle i u koje kućice. Ukoliko određene kućice ostane prazne kroz određeno vrijeme, bit će premještene na druge lokacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari