VAŽAN DATUM

FOTO Na Spomenik oslobođenja na Delti položeni vijenci u povodu Dana antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe svečano su položeni vijenci na Spomeniku oslobođenja na Delti.

Vijence su u ime Grada Rijeke položili gradonačelnik Vojko Obersnel sa zamjenicima Nikolom Ivanišem i Markom Filipovićem i suradnicima te predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Također, vijence su položili i predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić sa suradnicima, predstavnici antifašističkih organizacija te druga izaslanstva.

Nakon polaganja vijenaca, već tradicionalno, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima uputio se na Tuhobić na svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak časti osnivanju Prvog sisačkog partizanskog odreda, koji je formiran 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska.

Ovaj odred, utemeljen pod vodstvom članova Komunističke partije Hrvatske, predstavljao je prvu antifašističku postrojbu u tadašnjoj okupiranoj Europi, a njegovo osnivanje označava početak organizirane Narodnooslobodilačke borbe, čiji su se borci, vođeni idealima slobode i jednakosti, suprotstavili nacizmu i fašizmu te izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

U sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe, protekli tjedan je u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održana svečana akademija te odana počast žrtvama za slobodu i poručeno kako se ne smije dopustiti da povijesni revizionizam ugrozi antifašističke vrijednosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views