NEUGODNA BOJA: More ispred Rijeke “posivjelo”, uzrok zamućenje zbog obilnih padalina

Foto: Facebook Martina Šimetić Nemrava

Mnogi Riječani danas su ostali neugodno iznenađeni nakon pogleda u do jučer plavo more ispred grada…

Kao da je netko svemoćan potegnuo „crtu“, more ispred Rijeke na razdaljini nekoliko stotina metara od obale poprimilo je danas ujutro drugačiju, neugodnu prljavosmeđu – sivkastu boju.

more prljavo
Foto: Riječanin

Nije to baš toliko neuobičajene pojava, mnogi Riječani sjetit će se da je u sličnim meteorološkim prilikama kakve su vladale noćas dolazilo do iste pojave – more je zamućeno zbog obilnih kišnih padalina koje su putem odvoda oborinskih voda i nabujale Rječine završile u moru ispred grada, a na pomaže ni jugo koje nataloženoj blatnoj prljavštini „ne dozvoljava“ daljnje otjecanje na pučinu.

Foto: Zorka Čubelić
Foto: Zorka Čubelić

U Rijeci je inače u 24 sata palo 45 litara kiše, no to je opet dosta manje od recimo Kukuljanova koje je apsoulutni rekorder na riječkom području po količini padalina, sa čak 76 litara kiše po četvornome metru!

Nešto manje, 50 litara, palo je u Bakru i Crnom Lugu,  a u Delnicama i Pargu 39 litara po četvornom metru.

more jojo ruk
Foto. facebook Jo Jo Ruk

U ophodnji su bili djelatnici riječke Lučke kapetanije i utvrdili kako nema nanosa poput stabala ili granja, uz napomenu kako nije u pitanju onečisćenje mora. Radi se o prirodnoj pojavi koja je ipak tipičnija za zimu. Zbog velikog dotoka slatke riječne vode salinitet mora je djelomicno snižen. S poboljšanjem vremena smanjit će se razina vode u koritu Rjecine a time i dotok u more, pa će se more ispred Rijeke ubrzo vratiti u normalu.

“Riječ je o uobičajenoj i prirodnoj pojavi nakon obilnih kiša na području Rijeke i Grobinštine. Zbog mnogih oborinskih voda i pritoka Rječine zamuti se njen vodni tok i „blatna“ voda potom utječe u more. Nadalje treba uzeti u obzir i cijeli niz podzemnih i nadzemnih potoka koji idu kroz Rijeku a koji su prilično nabujali zbog jučerašnjih oborina. Znači, potpuno prirodna pojava koja se vidi barem jednom u dvije godine!”, objasnio nam je jedan iskusniji Riječanin.

Očekuje se da će se tijekom dana talog blatne prljavštine rastočiti, a najviše bi pomogla jedna lijepa bura. No na to ćemo se, čini se, još neko vrijeme načekati…

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari