NOVA RIJEČKA ATRAKCIJA: Jeste li ikada vidjeli nešto ovakvo?!

Foto: Riječanin

Mnogi građani s iznenađenjem su ovih dana promatrali neobičnu instalaciju u samom središtu grada, na području Školjića

Na šarolike grafite na zidu “naslonjen” je automobil koji se pretapa u grafite – i oni u njega! Zaista impresivno, no riječ je, kada se pobliže pogleda, o optičkoj iluziji. S grafitima na zidu “spareni” su ostaci trošnoga automobila – oni uz uporabu šarenih boja i čudnih likova tvore zaista posebnu i atraktivnu cjelinu, umjetničku instalaciju koja plijeni pažnju građana i o kojoj se već govori kao o novog atrakciji našega grada!

Riječ je zapravo o jednoj od umjetničkih instalacija u javnom prostoru koje je u našem gradu postavio španjolski umjetnik Francisco de Pajaro, a posebne su po tome što su izrađene od – smeća!

Francisco de Pajaro u Rijeci je boravio od 27. lipnja kao gost dječjeg festivala „Tobogan“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Pajaro je u Rijeci istaknuo kako je svoju prvu instalaciju od otpada izradio iz čiste potrebe. Bilo je to 2009. godine u Barceloni, za vrijeme ekonomske krize, kada galerije nisu bile zainteresirane za njegove radove. U međuvremenu, otpad mu je postao glavni medij i danas misli kako se drugačije umjetnički ni ne može izraziti.

Odbačeni predmeti tako su uz njegovu pomoć i u Rijeci poprimili novi život kao kratkotrajna umjetnička djela, a postavljena su  podno Trsatskih stuba na Školjiću, na dnu ulice Žrtava fašizma, u blizini O.Š. Nikola Tesla, na Titovom trgu (na Kontu) te uz Rječinu (na Šetalištu Andrije Kačića Miošića).

Pajaro je u razgovoru otkrio kako svoje vrlo ekspresivne umjetničke instalacije izrađuje od otpada koje traži na ulicama Barcelone, ali s obzirom da je u Rijeci prvi put, u dobavljanju materijala pomogle su mu tvrtke Čistoća i Metis. Zahvalan je i volonterima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture na svakoj pomoći u snalaženju gradom.

Pajaro svoja djela izlaže pod nazivom Art is trash (Umjetnost je smeće), jer – kako kaže – trebao mu je naziv koji će privući pozornost. Uostalom, mišljenja je da njegova umjetnost i je smeće, jer uglavnom završi na odlagalištu, osim ako se netko ne odluči kupiti njegovo djelo. – Smatram da je potpuno prirodno da moji radovi završe na odlagalištu otpada. Tako se poništava moj umjetnički ego, što me onda čini drugačijim od ostalih umjetnika, izjavio je Pajaro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari