Novi turski veleposlanik u prvom službenom posjetu Rijeci

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović primili su novog turskog veleposlanika, Nj.E. Mustafu Babüra Hızlana

Kako se radi njegovom prvom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci nakon što je prije osam mjeseci preuzeo funkciju veleposlanika, čelnici Županije i Grada predstavili su turskom veleposlaniku Primorsko-goransku županiju i Rijeku te neke mogućnosti suradnje.

Župan Komadina istaknuo je multikulturalnost, multietničnost i tolerantnost kojom se regija ponosi.

Istaknuvši najdominantnije gospodarske aktivnosti – turizam, promet, energetiku i brodogradnju, župan Komadina skrenuo je pozornost na činjenicu da Primorsko-goranska županija nudi najveće mogućnosti u Hrvatskoj u segmentu greenfield investicija te se osvrnuo na postojanje najveće poslovne zone Kukuljanovo na području Grada Bakra te zone Miklavija na području Općine Matulji.

Zamjenik gradonačelnika Filipović upoznao je gosta s osnovnim značajkama grada Rijeke naglasivši projekt Europske prijestolnice kulture 2020 koji nudi dodatne mogućnosti za zajedničku suradnju s turskim parterima. Također je podsjetio na pokušaje uspostave bratimljenja s turskom lukom Izmir kao i na djelovanje Hrvatsko-turskog društva prijateljstva u Rijeci koje kroz aktivnosti na kulturnom, znanstvenom, sportskom, gospodarskom, religijskom i društvenom planu promiče prijateljstvo između dviju zemalja.

Zahvalivši domaćinima na dobrodošlici veleposlanik Babür Hızlan složio se da su brojne mogućnosti zajedničke suradnje s turskim partnerima. Naglasio je da je dosadašnji interes turskih tvrtki u Hrvatskoj bio uglavnom usmjeren na područje turizma te da su dosadašnja ulaganja realizirana na području južne i srednje Dalmacije te da bi Rijeka u tom smislu mogla predstavljati dodatno područje interesa.

Također je istaknuo da postoji i interes turskih partnera za realizaciju projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije, ali i tekstilne industrije budući da u Hrvatskoj postoje turski proizvodi koji se, međutim, ne prodaju pod imenom turskih brendova.

Kao jedan od mogućih oblika suradnje spomenuta je i mogućnost povezivanja Zračne luke Rijeka sa zračnom lukom u Istanbulu koja bi svojim planovima izgradnje novoga aerodroma prerasla u najveću zračnu luku na svijetu.

Veleposlanik Babür Hızlan je istaknuo kako je Turska otvorena i zainteresirana za suradnju na projektu Europske prijestolnice kulture te je ponudio pomoć u povezivanju Rijeke i Izmira, istaknuvši kako se radi o gradovima koji dijele neke zajedničke karakteristike, poput činjenice da su i jedan i drugi grad najveće su luke u svojim zemljama.

U sklopu posjeta Rijeci, veleposlanik Babür Hızlan susreo se s predstavnicima Lučke uprave Rijeka i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, tijekom večernjih sati planiran je susret s predstavnicima islamske zajednice u Rijeci te veleposlanikovo prisustvovanje otvaranju Ciklusa turskog filma u Art-kinu Croatia.

Prijem novog turskog veleposlanika na Trsatskom kaštelu

U sklopu službenog posjeta Rijeci novog turskog veleposlanika Nj.E. Mustafu Babür Hızlana u ugodnom ambijentu Trsatskog kaštela primio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

U pozitivnom ozračju turskom veleposlaniku predstavljen je Trsatski kaštel s najljepšim pogledom na Rijeku, a Petar Škarpa predstavio je turističke atribute Rijeke i Kvarnera s posebnim osvrtom na projekte i aktivnosti koje Turistička zajednica grada Rijeke s partnerima provodi u slijedećim razdobljima.

Posebno su istaknute aktivnosti promidžbe projekta Europske prijestolnice kulture koja za Rijeku, Kvarner i Hrvatsku predstavlja veliki potencijal u turističkom i gospodarskom smislu, suradnja na Riječkom karnevalu i druge mogućnosti suradnje u sklopu turističkih projekata.

Veleposlanik Babür Hızlan istaknuo je kako građani Turske u sve većem broju dolaze u Hrvatsku i da se nada da će se kroz nove projekte destinacije Rijeke dodatno promovirati na dobrobit obiju nacija. Istaknut je interes turskih partnera za projekte iz područja turizma kao npr. povezivanje Zračne luke Rijeka, hotelski kapaciteti i druge mogućnosti iz područja turizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari