JANSSEN CIPLJEN PLATIO ZA SVE

Otkriven ljetni termin Karnevalske povorke Riječkog karnevala; u riječkoj luci spaljen pust

Zatvoreno je riječko “peto godišnje doba” te je službeno najavljen termin najveće manifestacije Riječkog karnevala, iznimno ove godine, u ljetnoj sezoni.

Na dan kad je trebala biti održana Međunarodna karnevalska povorka, glavni su se akteri Riječkog karnevala okupili na Gatu Karoline Riječke i prisustvovali tradicionalnom paljenju pusta karnevalske grupe POM-F-RI u akvatoriju riječke luke.

Nakon što je Janssen Cipljen platio za sve loše što se događalo u prošloj godini i nestao u plamenu, pažnja okupljenih usmjerena je na obalu gdje su Limena glazba Trsat i Prve riječke mažoretkinje svojim nastupima, okruženi predstavnicima karnevalskih grupa, najavili svečani dio programa.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na pozornicu su tada stupili čelnici grada, riječkog turizma i poznata lica Riječkog karnevala te je uz pratnju Morčića započela primopredaja ključa Grada. Meštar Toni zahvalio se u ime svih karnevalista i zaključio tradicionalno vrijeme vladavine maškara gradom vraćanjem ključa gradonačelniku Grada Rijeke Marku Filipoviću.

Još jedan atraktivan nastup Prvih riječkih mažoretkinja bio je uvertira u svečani čin kojim će započeti nova era Riječkog karnevala. Meštar Toni je, nakon tri desetljeća meštrovanja, i službeno prepustio dužnost novom Meštru Riječkog karnevala Sandiju Pribaniću koji je već i posljednjih tjedana, “u probnom roku” predstavljao maškare na tradicionalnim pusnim događajima našeg kraja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Novi Meštar, po uzoru na svog iskusnog kolegu, bit će glavni predvodnik riječkih karnevalista, domaćin Riječkog karnevala kao i predstavnik naše karnevalske tradicije u Hrvatskoj i svijetu, a imat će i veliku čast predvoditi izvanrednu karnevalsku povorku Riječkog karnevala u ljetnom terminu.

Umirovljenom Meštru Toniju, za nemjerljivi doprinos razvoju i promociji Riječkog karnevala zahvalio se bivši gradonačelnik Grada Rijeke Vojsko Obersnel, koji mu je dugi niz godina s punim povjerenjem predavao ključ Grada u ruke, uz prigodni poklon i povijesno imenovanje kojeg je Meštar Toni zaslužio svojim neprocjenjivim angažmanom.

Anton Škrobonja – Toni proglašen je Počasnim Meštrom Riječkog karnevala!

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I Grad Rijeka pripremio je znak pažnje povodom njegovog više no zasluženog odlaska u mirovinu, a uz posebnu posvetu uručio ga je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

Uz srčanu zahvalu, poznati Meštar ponosno je primio plaketu u znak najvišeg karnevalskog odlikovanja kojim će ispisati još jednu stranicu povijesti Riječkog karnevala kojeg je punim plućima živio i podupirao sve ove godine što planira činiti i ubuduće. Ipak, glavnu ulogu koja sa sobom donosi velik i odgovaran posao prepušta dostojnom nasljedniku.

Na scenu je tada stupio Sandi koji se prvo obratio Toniju, uručio mu osobni personalizirani poklon kojeg je posebno za ovu svečanost izradio s članovima svoje karnevalske grupe Draških maškara te se, uz ovacije predstavnika karnevalskih grupa i svih prisutnih zahvalio na imenovanju, te najavio kako će predano i odgovorno ispunjavati dužnosti Meštra. Glazbenu dobrodošlicu novom Meštru zaželjela je i Limena glazba Trsat, a uslijedio je najiščekivaniji trenutak večeri.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kao što je već svima poznato, Međunarodna karnevalska povorka, koja je u upravo trebala biti na svom vrhuncu, odgođena je jer za njeno održavanje, zbog očekivanog izrazito velikog broja sudionika i posjetitelja kao i zahtjevne organizacije, u epidemiološki rizičnim okolnostima nije bilo moguće ishoditi potrebne dozvole što je izazvalo burne reakcije zaljubljenika u Riječki karneval.

Meštar je tako s posebnim zadovoljstvom, držeći za ruku Kraljicu Riječkog karnevala, Doru Pilepić, s kojom nastavlja ovogodišnju karnevalsku avanturu, napokon najavio: “ Vidimo se na izvanrednoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala u subotu, 18. lipnja 2022. godine!

Uz veliko oduševljenje svih okupljenih, čestitke, glazbu i šarene kostime, voditelji programa Josip Krmpotić i Robert Ferlin pozdravili su sve prisutne te je time zatvoren današnji karnevalski program, a pozitivna i vesela atmosfera te duh zajedništva koji se osjećao u zraku dali su naslutiti da bogatstvo karnevalske tradicije ostaje u dobrim rukama, a Riječki karneval očekuje blistava budućnost!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari