EXPORT DRVO

Otvoreno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba maketa brodova “Rijeka 2021”

Idi na originalni članak

Sinoć je u Rijeci službeno otvoreno Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložba maketa brodova „Rijeka 2021“. Na svečanom otvorenju ispred Exportdrva predstavljeno je svih osam reprezentacija, kao i suci ovog natjecanja, a pozdravne govore održali su predsjednik Hrvatskog saveza brodomaketara Mladen Mitić i predstavnik NAVIGA-e Martin van Gelderen, ujedno i glavni sudac natjecanja.

Oglas

Pred okupljenima je predstavio međunarodni sudački žiri kojeg čine Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski,  Željko Skomeršić i Martin van Gelderen (glavni sudac).

Pozdravnim se govorom obratila i pročelnica županijskog Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić koja je istaknula kako je „trud Hrvatskog saveza brodomaketara i Centra za tehničku kulturu Rijeka koji ulažu u očuvanje pomorske baštine našeg kraja neprocjenjiv, ponajviše zato što je naša pomorska tradicija od iznimne važnosti za našu regiju i za sve ljude koji žive u njoj.“, a gradonačelnik grada Rijeke Marko Filipović izrazio je svoje čestitke organizatorima te istaknuo važnost brodomaketarstva za Rijeku.

„Drago mi je što ugošćujemo ovako važan događaj unatoč činjenici što živimo u veoma izazovnim vremenima COVID-19 pandemije. Sretan sam što smo uspjeli organizirati ovo prestižno natjecanje kojim pomažemo u očuvanju hrvatske, europske ali i svjetske pomorske baštine. Kvaliteta izloženih maketa najbolje govori o tome kako hrvatsko brodomaketarstvo spada među najbolje svjetske brodomaketare, a veoma smo ponosni i na činjenicu da Rijeka ima veoma dugu, međunarodno poznatu i priznatu povijest brodomaketarstva.“ Čast da otvori natjecanje i izložbu pripala je izaslaniku predsjednika Republike Hrvatske Željku Jovanoviću koji je istaknuo kako ”predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kao glavni sponzor ovog natjecanja, iznimno cijeni trud i rad brodomaketara” te nadodao kako je „ovaj događaj od iznimne važnosti za grad Rijeku, zbog toga što Rijeka kao najveća hrvatska luka ima dugačku i snažnu tradiciju izrade brodova.”

Organizatori Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka ovih će dana u Rijeci ugostiti sedamdesetak međunarodnih gostiju, među kojima su i natjecatelji iz osam zemalja: Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine. Oni se natječu prema pravilima međunarodne brodomaketarske organizacije NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 – makete s veslima i jedrilice, C2 – makete brodova na motorni pogon, C3 – makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 – minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 – brodovi u boci, C6 – plastične makete, C7 – kartonske i papirnate makete, C8 – makete iz kompleta za sastavljanje). Makete se ocjenjuju bodovima koje dodjeljuju suci, a broj bodova određuje dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja (od 85 do 89,67 bodova – brončana medalja, od 90 do 94,67 bodova – srebrna medalja, od 95 do 100 bodova – zlatna medalja).

Za vrijeme trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. na sjevernom pročelju zgrade Exportdrva osvanut će i novi riječki mural, riječkog autora Vladimira Tomića Moska. Mural koji se izrađuje tijekom trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. trajno će obilježiti ovaj događaj, ali i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara.

Izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ otvorena je za javnost u razdoblju od ponedjeljka, 13. do nedjelje, 19. rujna kada će publika, osim 180 maketa brodova, moći uživo popratiti i sam proces ocjenjivanja maketa. Izložba „Rijeka 2021“ održava se prema posljednjim epidemiološkim mjerama, a ulaz na izložbu je slobodan.

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“ podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja , Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Exit mobile version