Park kod škole Gornja Vežica postaje prvi ekološki održiv vrt u Rijeci

Foto: Rijeka 2020

Park ispred osnovne škole Gornja Vežica polako postaje prostor ljudi koji žive u skladu s prirodom. Čupa se korov, sadi se najrazličitije bilje, postavljaju se gredice, a sadi se čak i povrće.

Postavljanje visokih gredica na školskom travnjaku, predavanje o sjemenju i sijanje povrtnica za uzgoj u školskom vrtu, radionica presađivanja sadnica na vanjsku gredicu… i još puno, puno toga. Sve te aktivnosti provode su u školi Gornja Vežica.

Škola je okružena s nekoliko zelenih površina. Najveća od njih je do prije nekoliko godina bila travnjak i šetalište pasa, a onda su se stvari promijenile i livada je postala mjesto učenja, rada i zabave. Ili – učenja kroz rad i zabavu.

Projekt uređenja parka provodi se u okviru Zelenog vala, jednog od programskih pravaca unutar projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Naglasak je na permakulturi, znanstvenom pristupu zaštiti okoliša koji spaja tradicionalna znanja i moderne tehnologije.

Pokraj OŠ Gornja Vežica sada je dizajniran vrt u kojem su gredice, gledano iz ptičje perspektive, nalik cvijetu, a cijela se priča uklopila u niz ekoloških aktivnosti što ih škola provodi već niz godina i u kojima sudjeluju učenici, zaposlenici škole i roditelji.

Foto: Rijeka 2020

VIDEO DANA: