UREĐENJE CENTRA VIŠKOVA

Počinje izgradnja rotora u centru Viškova; Zatvaraju se cesta i parkiralište uz mjesno groblje

U srijedu 9. veljače počinju završne pripreme za početak radova na sanaciji kolnika, rekonstrukciji raskrižja i izgradnji petoga kružnog raskrižja u Viškovu

Zbog toga će u razdoblju od 9. veljače 2022.godine do 24. veljače 2022. godine biti privremeno zatvorena nerazvrstana cesta i parkiralište uz mjesno groblje Viškovo i to zbog skore rekonstrukcije raskrižja županijskih cesta Ž5055 i Ž5025.

Prometnica će se nakon uspostave privremene prometne signalizacije pustiti u prometovanje dok se parkirna mjesta neće moći koristiti do završetka radova. Korisnici parkinga mogu koristiti ostale parkirne površine u neposrednoj blizini, posebice parkiralište Milihovo.

Osim same funkcionalnosti, ovaj projekt znači i urbanističko-arhitektonsko uređenja centra Viškova jer je uz novi rotor projektirano i uređenje cjelokupnog okolnog prostora. Ova, zbog blizine različitih sadržaja, izrazito frekventna zona, izgledat će ljepše, modernije i urbanije.

Pješačke površine će se znato proširiti u odnosu na postojeće stanje pa će sam centar Viškovo poprimiti sasvim drukčiju vizuru.  

„Pred nama je izazovnih 8 mjeseci na izgradnji novoga kružnog raskrižja budući da je Viškovo najveća hrvatska općina po broju stanovnika te snažna poduzetnička sredina kojoj dnevno gravitira na tisuće ljudi i vozila. Ovom ćemo investicijom prije svega značajno povećati sigurnost svih sudionika u prometu, posebice pješaka koji su najugroženija skupina sudionika, a taj prostor svakodnevno koriste za obavljanje poslovnih i privatnih obaveza. Smanjit će se brzine prilaska raskrižju i ublažiti posljedice u slučaju eventualnih nesreća, a protočnost prometa će zbog neprekinutosti prometa biti značajno bolja.”, ističe voditelj Odsjeka za planiranje i razvoj prostora, izgradnju komunalne infrastrukture i objekata javne i društvene namjene, EU projekte i javnu nabavu Općine Viškovo Sanjin Vranković.

S obzirom na složenost zahvata, u realizaciji projekta sudjeluju uz Općinu Viškovo, Županijska uprava za ceste, Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija te HEP ODS. Sami radovi na sanaciji kolnika i izgradnji kružnog toka s rekonstrukcijom i građenjem građevina komunalne infrastrukture na ŽC5025 počet će 23. veljače.

U sklopu rekonstrukcije  prometnih površina iz T raskrižja u kružno raskrižje  te uređenja javnih površina u obuhvatu zahvata, predviđena je izgradnja kolektora sanitarne kanalizacije, rekonstrukcija postojećeg vodovoda uz polaganje i nove vodovodne infrastrukture.

Riječ je o radovima koji se izvode kao dio  EU projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka. Unutar raskrižja izvest će se sve druge komunalne i EE instalacije i to sustav prikupljanja i odvodnje oborinskih voda, prelaganje i izvedba novih  elektrodistributivnih srednjenaponskih i niskonaponskih elektroinstalacija, izgradnja elektroničke komunikacijske  infrastrukture  i optičke mreže uz  zaštitu postojeće EKI,  izvršit će se zaštita postojećih instalacija plina.

Novi rotor i novi izgled centra Viškova upotpunit će se izgradnjom nove i dekorativne rasvjete, a uvest će se i sustav video nadzora površina. U konačnici po izvođenju radova na instalacijama i prometnicama slijedi uređenje pješačkih i javnih površina i parka te krajobrazno uređenje  cijelog zahvata  sa sadnjom grmolike vegetacije i drvoreda.“, dodaje voditelj Odsjeka u Općini Viškovo Sanjin Vranković.

Za vrijeme izvođenja radova na snazi će biti privremena regulacija prometa u sklopu koje je predviđeno vođenje prometa po novoj prometnoj regulaciji unutar raskrižja.

U pojedinim fazama, promet će se voditi naizmjenično regulaciju  semaforima.

U povremenim kritičnim fazama projekta predviđeno je  i zatvaranje prometa unutar raskrižja za sav promet što se planira u dane vikenda.  

“Tijekom izvođenja radova o svim izmjenama prometnih uvjeta, naši mještani bit će pravovremeno obaviješteni putem općinske web stranice i sredstava javnog priopćavanja.”, priopćili su iz Općine Viškovo.

Isto tako, za vrijeme radova bit će izmješteno autobusno stajalište, a po potrebi i korigiran vozni red. Privremeno stajalište bit će označeno stajališnim oznakama, a nalaziti će se 10 metara iznad, u ulici uzduž groblja.

Za vozila i pješake  osigurat će se prolazak dionicom ceste što će također biti regulirano privremenom prometnom signalizacijom prema prometnom rješenju.

Iz Općine mole sve sudionike u prometu za razumijevanje i pridržavanje privremene prometne regulacije za vrijeme izvođenja radova. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari