POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA: Na Turniću otvoren novi Klub umirovljenika Sv. Nikola

Riječki umirovljenici dobili su još jedno mjesto za druženje, novi Klub umirovljenika u Čandekovoj ulici 36B.

Klub umirovljenika Sv. Nikola – Turnić, u kojemu se danas okupio veliki broj umirovljenika iz tog kvarta, otvorio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Prigodnoj svečanosti nazočila je i Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Novi klub smješten je u blizini brojnih sadržaja koji su ciljanoj populaciji bitni, ogranka Gradske knjižnice, pošte, banke, trgovine, ordinacije opće medicine i autobusne stanice.

Novi Klub umirovljenika Sv. Nikola Turnić načazi se u Čandekovoj ulici 36B

Riječ je o prostoru od 56 m² u čije je opremanje uloženo 130 tisuća kuna iz gradskog proračuna.

– Do sada je pri Matici umirovljenika grada Rijeke djelovalo devet klubova, a Klub Sv. Nikola – Turnić naš je 10-ti klub koji smo otvorili u suradnji s Gradom Rijekom i Mjesnim odborom Sveti Nikola. Otvaranjem kluba odgovorili smo na potrebe većeg broja stanovnika starije životne dobi iz ovog dijela grada za mogućnostima organiziranog provođenja slobodnog vremena. – kazao je u ime domaćina Aldo Soldatich, predsjednik Matice umirovljenika grada Rijeke.

Na druženje i aktivnosti u danas otvoreni klub umirovljenike je pozvao i predsjednik Kluba umirovljenika Sv. Nikola – Turnić, Željko Vizintin rekavši kako su za osobe starije životne dobi ovakva mjesta svojevrsni dnevni boravci u kojima se sastaju s vršnjacima i svoje slobodno vrijeme ispunjavaju sukladno svojim interesima.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako mu je želja da u ovom klubu umirovljenici provode što više vremena u aktivnostima koje ih zanimaju i druženju, bilo to samo čitanje dnevnog tiska i gledanje TV programa ili korištenje računala i igranje društvenih igara.

– Uz deset klubova pri Matici umirovljenika Grada Rijeke, imamo i šest klubova za umirovljenike i starije osobe pri Domu za starije osobe Kantrida i na tih 16 klubova u raznim dijelovima grada ne mislimo ostati. Namjeravamo otvoriti klubove u svim mjesnim odborima kako bi oni bili dostupni čim većem broju Riječana starije dobi – kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je Klubu umirovljenika Sv. Nikola – Turnić darovao Grb Grada Rijeke

Pritom je umirovljenicima iz ovoga kvarta zaželio da svoj novi klub, funkcionalno uređen i opremljen, što više koriste.

– U uređenje ovog kluba uloženo je 130 tisuća kuna, no našim klubovima umirovljenika treba pomoć za različite aktivnosti pa godišnje za njihov rad izdvajamo 730 tisuća kuna. – kazao je gradonačelnik dodajući da je izuzetno važno da Riječani u mirovini, nakon radnog vijeka, budu aktivni, a ne zatvoreni u četiri zida.

U znak sjećanja na današnje otvorenje gradonačelnik je Klubu umirovljenika Sv. Nikola – Turnić darovao Grb Grada Rijeke.

Riječ je o prostoru od 56 m² u čije je opremanje uloženo 130 tisuća kuna

Inače, u posljednjih pet godina za klubove umirovljenika izdvojeno je oko 3,5 milijuna kuna, a klubovi imaju ukupno 4500 članova koji sudjeluju u raznovrsnim aktivnostima, programima, radionicama i projektima. Grad putem Matice umirovljenika sufinancira i prehranu za 40 umirovljenika dnevno i za to izdvaja godišnje 220 tisuća kuna. Uz to, Grad Rijeka godinama sufinancira projekte socijalne i psihosocijalne zaštite osoba starije životne dobi kojima je obuhvaćeno oko 5000 umirovljenika i starijih osoba za što se godišnje izdvaja 1,6 milijuna kuna. I u nedavno donesenoj novoj gradskoj Odluci o socijalnoj skrbi posebna je pažnja posvećena starijim osobama kojima prijeti siromaštvo te su ostvarili prava na različite oblike pomoći, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Ukupno se godišnje iz proračuna Grada Rijeke za različite oblike pomoći starijim osobama i umirovljenicima te za klubove umirovljenika izdvaja oko 5,5 milijuna kuna.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari