U KOMPLEKSU BENČIĆ

Pogledajte kako napreduju radovi na novoj zgradi Gradske knjižnice Rijeka!

Foto: Mateo Levak/Riportal

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima i glavnim projektantom Sašom Randićem obišao je gradilište nove zgrade Gradske knjižnice Rijeka u bivšem kompleksu Benčić.

Obilasku gradilišta su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Buduća Gradska knjižnica imat će suteren, prizemlje i tri etaže. Rekonstrukcija objekta poštuje izvorne gabarite građevine, izvorne otvore, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje budući da je riječ o građevini koja ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture s kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina. Buduća zgrada Gradske knjižnice, kao i Dječja kuća, ustvari je „kuća u kući“ – sve osim vanjskih zidova u potpunosti je novo, uz zadržavanje industrijskog štiha.

Radovi na knjižnici bi trebali biti gotovi za manje od godinu dana, a pročelnik Šarar istaknuo je kako je do sada napravljen suteren te priprema za ploču iznad prvog kata.

„Plan je da do kraja kolovoza sve do visine tavana bude gotovo. Uskoro slijedi i početak radova na izradi čelične konstrukcije novog južnog izbočenog dijela zgrade, tzv. nožice, i tada će biti jasno kakve su konture ove zgrade“, kazao je pročelnik Šarar, naglasivši kako bi zgrada već bila gotova da nije bilo žalbe u natječajnom postupku.

Obersnel: Novouređeni prostor Benčića već je oplemenio cijeli ovaj dio grada

Gradonačelnik Obersnel izrazio je ponos i zadovoljstvo napretkom uređenja bivšeg industrijskog kompleksa Benčić.
„Kad smo pred nekoliko godina najavljivali što će se sve ovdje graditi, malo tko je to vjerovao. Nisam ni ja bio siguran hoćemo li uspjeti u svemu tome, jer uz velik dio europskih novaca koji se osigurao za cijeli ovaj kompleks trebalo je osigurati i dodatna sredstva iz proračuna u onom dijelu u kojem europska sredstva ne pokrivaju cijelu ovu investiciju“, kazao je  gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako je upravo projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture bio velila velika motivacija i značajan zamašnjak koji je omogućio da se uređenje bivšeg industrijskog kompleksa završi u nekoliko godina.

„Novouređeni prostor Benčića već je oplemenio cijeli ovaj dio grada, otvaranjem nove zgrade MMSU-a, novog Muzeja grada Rijeke u obnovljenoj Palači Šećerane te Dječje kuće, a kad bude gotova knjižnica i uređena druga faza MMSU-a, mislim da će ovo biti jedan vrlo ugodan dio grada u kojem će se okupljati velik broj ljudi. Privodi se kraju i uređenje javnih površina između svih objekata, koji će postati zelena površina unutar kompleksa. Kad bude gotov i ulaz iz manzonijeve ulice ovo će biti jedan produžetak Korza, u smislu prostora kojeg Riječani vole, na kojem se Riječani najviše zadržavaju, a vjerujem da će sve ono što nosi ovaj prostor na neki način dio aktivnosti sa Korza preseliti i ovdje.

Tome će doprinijeti i u potpunosti obnovljen Željeznički kolodvor i izgradnja novog hotela na lokaciji bivšeg Doma željezničara, što znači da jedan dio grada koji je bio pomalo zapušten kao rezultat napuštanja industrijske priče će ponovno zasjati u jednom novom svjetlu, u svjetlu kulture, kreativnosti, mladih i brojnih posjetitelja i turista“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Rekonstrukcija T-objekta u novu zgradu Gradske knjižnice je, uz Ciglenu zgradu koja je postala prva hrvatska Dječja kuća, dio projekta „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ gradi u bivšem industrijskom kompleksu Benčić“. Projekt se sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 162.123.324,61 kuna od čega odobrena bespovratna EU sredstva iznose 68.206.564,00 kuna. Ostatak se financira iz gradskog proračuna s tim da je Grad Rijeka osigurao i 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, pa je pokrivanje razlike do ukupne vrijednosti projekta – utoliko manje za lokalni gradski proračun.

Stanje radova na zgradi buduće Gradske knjižnice

Na budućoj zgradi Gradske knjižnice u ovom trenutku obavljaju se radovi na betoniranju vertikalnih otvora namijenjenih za protupožarna stubišta, sanitarne čvorove i tehničke prostore kroz kompletnu zgradu te radovi na betoniranju novih nosivih stupova uz vanjske zidove objekta. Istovremeno se obavljaju radovi na podupiranju i slaganju međukatne konstrukcije ploče (omnia ploče) iznad prizemlja koja bi trebala biti dovršena sredinom lipnja. Sljedeća ploča (osnovnog volumena), iznad 1. kata, trebala bi biti gotova sredinom srpnja a ploča iznad 2. kata krajem kolovoza. Do sada je montirano, odnosno vraćeno 20 od predviđenih 28 stupova od lijevanog željeza koji daju monumentalnost prostoru prizemlja osnovnog volumena zgrade.

Trenutno je odrađeno oko 37 % svih radova predviđenih ugovorom.

Uskoro slijedi i početak radova na izradi čelične konstrukcije novog južnog izbočenog dijela zgrade, tzv. nožice, a dinamika betoniranja ploča međukatnih konstrukcija uskladiti će se s radovima na osnovnom volumenu.

Valja podsjetiti da su radovi na obnovi T-objekta i njegovu preoblikovanju u Gradsku knjižnicu započeli u rujnu 2019. godine i izvode se na ukupnoj površini od 5.825 m².

Glavni projektant je mr.sc. Saša Randić, dipl. ing. arh., radove izvodi tvrtka VG5 d.o.o., a stručni nadzor na rekonstrukciji obavlja Zem Nadzor d.o.o. Zagreb

Radi konzervatorskih uvjeta prvotno se planiralo što više sačuvati izvorno stanje objekta, izvorne gabarite, otvore konstrukcije, konstrukcijska i oblikovna rješenja, materijale i tehniku gradnje te sačuvati i restaurirati metalne stupove kao postojeće konstruktivne elemente zgrade.

Kako bi se zgrada ojačala i kako bi se osigurala nosivost buduće knjižnice, u proteklom je razdoblju izvršeno temeljenje stupnjacima  tj. ušpricavanje cementne smjese pod tlakom od 400 bara u tlo na dubinu oko 15 metara i u ukupnoj količini preko 400 komada. Međutim, prilikom izrade ojačanja dolazilo je do povećanih deformacija i napuknuća postojećih konstruktivnih elemenata zgrade te je prijetilo njeno urušavanje. Radi tih okolnosti i sigurnosti buduće građevine koja je projektirana kao knjižnica, izmijenjen je i dopunjen projekt na način da se promijenila nosiva konstrukcija objekta.

Knjižnica se, naime, gradi po principu po kojem je izgrađena i Dječja kuća, odnosno čuvaju se vanjski zidovi a gradi se unutrašnjost uz očuvanje elemenata koji se mogu iskoristiti i očuvati, pa će tako za novu unutrašnju armirano betonsku konstrukciju biti upotrijebljena i 84 originalna, čelična stupa izvorne građevinske konstrukcije koja su prethodno pažljivo demontirana.

Također je srušen i suteren te postojeće temeljne ploče.

Kako bi se u ovom zahvatu sačuvali vanjski zidovi objekta, bilo je potrebno izraditi i tzv. tešku skelu koja drži na okupu kompletno ziđe zgrade. Podsjećamo i da je tijekom potresa u prosincu 2020. godine došlo i do potresanja konstrukcije ove teške skele (koja nije projektirana na potres), pa iako je izdržala naprezanje od 3,9 po Richteru, moralo se pristupiti detaljnom pregledu i dodatnim učvršćenjima.

Kao što je poznato, T-zgrada izgrađena je u drugoj polovici 19. stoljeća i služila je za potrebe tvorničkog kompleksa za preradu duhana. Ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije proizvodnih građevina. Njen obnova predstavlja preobliku industrijske baštine, dodjeljivanje nove funkcionalnosti i time dodane vrijednosti – u ovom slučaju kulturne, ovom vrijednom nasljeđu.

Buduća knjižnica

Buduća Gradska knjižnica imat će suteren u kojem će biti smještena strojarnica, te prizemlje i tri etaže od kojih je svaka  bruto površine oko 1282 m2. Neto površina, na svim etažama iznosi 4530m2.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice bit će s južne strane zgrade i vodit će u prostor u kojem će posjetiteljima i korisnicima biti ponuđene osnovne informacije o knjižnici i kvartu kulture u kojem se knjižnica nalazi. U predvorju će biti info pult s radnim mjestima djelatnika.

Na ulazni prostor nastavljat će se odjel za mlade te odjel filma i glazbe s jedne strane i čitaonica s druge strane. Odmah uz ulazni prostor bit će smješten i odjel za slijepe i slabovidne osobe kako bi pristup korisnicima tog odjela bio čim jednostavniji, a sam odjel bit će opremljen svom potrebnom audio-vizualnom i knjižničnom opremom.

Iz ulaznog prostora stubište će se penjati na prvi kat na kojem će biti smješten odjel lijepe književnosti, zajedno s posebnim zbirkama, dok će se dalje iz središnjeg prostora 1. kata stubište penjati na odjel stručne literature koji će biti smješten na drugom katu, zajedno s ostalim posebnim zbirkama.

Na trećem katu bit će smještena računalna učionica koja će se po potrebi moći koristiti i kao prostor za projekcije, predavanja, sastanke. Korisnicima će biti dostupan i prostor bibliotečne zbirke s nekoliko studijskih mjesta, budući da se u ovom odjelu neće raditi o posudbenoj zbirci.

Gradska knjižnica Rijeka je središnja narodna knjižnica grada Rijeke i matična knjižnica za narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije, odnosno ona je informacijsko, obrazovno, kulturno, komunikacijsko i socijalno središte koje će po dovršetku obnove T-objekta kompleksa Benčić, dobiti adekvatnu površinu,  kvalitetno uređenje i funkcionalni dizajn prostora te će predstavljati kulturni javni servis za sve generacije.

Nakon što je u novootvorenoj Dječjoj kući svoj novi prostor dobio dječji odjel Stribor u novoj Knjižnici, na jednom mjestu, građanima će biti dostupno preko 100 tisuća knjiga koje se trenutno nalaze na tri lokacije – u Palači Modello, zgradi Fi

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari