POTPISANO! Za razvojne projekte u luci Rijeka 37,6 milijuna eura iz EU fondova

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U Mramornoj dvorani Guvernerove palače potpisani su ugovori za razvojne projekte u luci Rijeka, za koje su iz EU fondova osigurana sredstva u visini od 37,6 milijuna eura

Uz nazočnost ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Lučka uprava Rijeka na čelu s direktorom Denisom Vukorepom označila je početak novog velikog investicijskog ciklusa na riječkom lučkom području svečanim potpisivanjem ugovora s HŽ Infrastrukturom kao partnerima te izvođačima radova, tvrtkama Sarda, Kolektor Koling i Euroasfalt.

Riječ je o dva ugovora za razvojne projekte za koja su sredstva osigurana iz Europskog fonda pod nazivom Instrument za povezivanje Europe (Connecting European Facilities – CEF), a kojima se omogućuje implementacija jedinstvenog suvremenog informatičkog lučkog sustava po uzoru na europske luke te značajni razvoj intermodalnog povezivanja kontejnerskog terminala Brajdica, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Butković: Za dvije godine dobit ćemo moderniziranu luku, novi intermodalni terminal i kolodvor

„Za nešto više od dvije godine realizacijom projekta Brajdica dobit ćemo moderniziranu luku, novi intermodalni terminal i kolodvor, koji će omogućiti veći prihvat tereta. Danas je udio željeznice u prijevozu kontejnera na Brajdici oko 30%, u 2016. godini je bio 24%, imamo pozitivan trend u posljednje dvije godine, ali mi želimo taj trend povećati na preko 50%,“ kazao je ministar Butković.

Oleg Butkovic.
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Važnost izgradnje nove željezničke infrastrukture i njenu provedbu snažno podupire Grad Rijeka, u čije je ime gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel s predsjednikom Uprave HŽ infrastruktura lvanom Kršićem potpisao Sporazum o uređenju međusobnih odnosa pri izvođenju radova u sklopu projekta „Rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka Brajdica”, kojim se omogućuje nesmetana organizacija gradskog života tijekom izvođenja radova u narednom periodu.

„U životu grada puno će značiti izvođenje ovih radova. S jedne strane, trebalo je pomiriti interes luke za nesmetanim prolaskom vlakova, a morat će dvije godine prolaziti kroz centar grada, kao i normalno funkcioniranje života u centru grada. Pronašli smo kompromisno rješenje te ćemo biti spremni prilagođavati se trenutnim potrebama,“ kazao je gradonačelnik Obersnel.

Vojko Obersnel, Ivan Kršić.
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Četiri nova kolosijeka na kontejnerskom terminalu

Najvrjedniji danas potpisan sporazum je ugovor za izvođenje radova na projektu „Razvoj multimodalne platforme u Luci Rijeka i povezivanje s kontejnerskim terminalom Jadranska vrata” u vrijednosti od 35,556 milijuna eura od čega se s 85 posto sufinancira sredstvima Europske unije, odnosno iz financijskog instrumenta CEF-a, a preostalih 15 posto nacionalnim sredstvima.

Riječ je o opsežnom zahvatu koji će se izvoditi u tri faze, a u sklopu kojeg će se napraviti rekonstrukcija postojećih kolosijeka u kolodvoru Rijeka Brajdica, izgraditi četiri nova kolosijeka na kontejnerskom terminalu, rekonstruirati postojeća i izgraditi nova kontaktna mreža i signalno sigurnosni i telekomunikacijski uređaji.

Denis Vukorepa.
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Isto tako, proširit će se postojeći tunel Sušak i izgraditi novi izvlačnjak u proširenom tunelu. Također, u planu je i ugradnja kompletne nove kolodvorske rasvjete. Svi ovi radovi znatno će povećati kapacitete kolodvora Brajdica i kontejnerskog terminala te zasigurno pridonijeti razvoju Luke Rijeka, kao i povećanju teretnog prijevoza željeznicom.

Očekuje se realizacija nekoliko strateških projekata

Period investicijskog ciklusa u luci Rijeka završava 2021. godine, do kada je predviđena realizacija šest razvojnih projekata financirana od strane europskog fonda CEF u ukupnom ulaganju u iznosu od 115,5 milijuna eura, ali i završetak kapitalnih projekata u koje se ulaže mimo europskih sredstava.

Očekuje se realizacija nekoliko strateških projekata; izgradnja Zagreb deep sea kontejnerskog terminala u okviru Obnove riječkog prometnog pravca, investicija u spojnu cestu D403 kombiniranim financiranjem sredstava iz europskih fondova i državnog proračuna i konačno, investicija budućeg koncesionara na novom kontejnerskom terminalu u prekrcajnu opremu što će imati veliki utjecaj na kapacitete i učinkovitost luke Rijeka u prekrcaju kontejnera i značajan povećanje udjela željezničkog prijevoza kontejnera na željezničkom pravcu.

„Možemo reći da od danas započinje nezaustavljivi razvoj luke Rijeka, koji će kroz tri godine generirati ulaganja od gotovo 2,5 milijarde kuna,“ kazao je ministar Butković.

Hamed Ramić, Ivan Kršić, Oleg Butković, Denis Vukorepa, Time Vadnal.
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Ministar Butković kazao je kako će se za nezaobilazan dio projekta, cestu D403 do kraja trećeg kvartala ove godine raspisati natječaj za izvođača radova, a s prvim radovima trebali bi krenuti krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Također, najavio je kako će idućeg tjedna očekuje raspisivanje natječaja za nastavak projekta izgradnje Zagrebačke obale, odnosno intermodalne kapacitete na terminalu i željezničkom kolodvoru Rijeka-Zapad, koji će se financirati iz EU fondova s gotovo 31,6 milijuna eura i čiji se završetak očekuje do 2020. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari