POVIJESNI DAN ZA DRENOVU: Prva kino-predstava na Drenovi večeras u preuređenom dvorištu Zavičajnog muzeja!

Idi na originalni članak

U okviru progama Dana Drenove projekciju filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) organiziraju drenovska udruga Bez granica i Filmaktiv

Oglas

Danas s početkom u 21 sat u okviru Dana Drenove u dvorištu Zavičajnog muzeja kreće eksperimentalni program Ljetnog kina s prikazivanjem filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013). Uz to, posjetitelji će moći razgledati i izložbu odabranih fotografija iz fundusa Muzeja grada Rijeke a bliske su tematici kojoj se bave udruga Bez granica odnosno Zavičajni muzej Drenove.

Bit će to, koliko nam je poznato, prva kino-predstava na Drenovi u povijesti, a do nje će doći prije svega na inicijativu drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica koje je u rekativno kratkom vremenu postojanja (nekih 5-6 godina) na Drenovi pokrenulo niz itekako vrijednih i zapaženih inicijativa: od osnivanja Zavičajnog muzeja preko sudjelovanja na međunarodnim projektima (poput „Antologije krijumčarenja“ u suradnji s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti) do iniciranja sudjelovanja i uvrštenja Drenove u programski pravac „27 susjedstava“ u okviru projekta Rijeka EPK 2020.

Radovi na rekonstrukciji dvorišta i postavljanju kino-platna u Muzeju na Drenovi

Večerašnja kino-predstava u obnovljenom dvorištu Zavičajnog muzeja (Drenovski put 138a) organizirana je u suradnji s riječkom udrugom Filmaktiv, a prikazat će se dokumentarni film “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013). Film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

O filmu iz programske knjižice saznajemo:

„Politika kolonizacije unutar palestinskih granica Zapadne obale nezakonita je po Međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”.

Redateljica Barbara Babačić otkriva što se zaista događa s one strane zida. Kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li uopće demonstrirati ili se time tek čuvaju krhotine dostojanstva?“.

Istovremeno, posjetitelji će moći razgledati fotografsku građu iz zbirke Muzeja grada Rijeke koju je postavila Sabrina Žigo, viši kustos i voditeljica Zbirke fotografija i fotografske opreme Muzeja grada Rijeke.

Muzej grada Rijeke tijekom svoga postojanja prikupio je gotovo 7.000 fotografija i negativa, što referentnu zbirku čini najbrojnijim dijelom fundusa. Fotografije datiraju od najstarije raritetne dagerotipije do suvremenog doba, od povijesne i dokumentarne do autorske i umjetničke, među kojom su najzastupljeniji riječki autori, protagonisti riječke fotografske scene.

U prostoru Zavičajnog muzeja biti će izloženo dvadesetak fotografija velikog formata koje su posebno odabrane za ovu priliku.

Exit mobile version