POVIJESNI DAN ZA DRENOVU: Prva kino-predstava na Drenovi večeras u preuređenom dvorištu Zavičajnog muzeja!

U okviru progama Dana Drenove projekciju filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013) organiziraju drenovska udruga Bez granica i Filmaktiv

Danas s početkom u 21 sat u okviru Dana Drenove u dvorištu Zavičajnog muzeja kreće eksperimentalni program Ljetnog kina s prikazivanjem filma “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013). Uz to, posjetitelji će moći razgledati i izložbu odabranih fotografija iz fundusa Muzeja grada Rijeke a bliske su tematici kojoj se bave udruga Bez granica odnosno Zavičajni muzej Drenove.

Bit će to, koliko nam je poznato, prva kino-predstava na Drenovi u povijesti, a do nje će doći prije svega na inicijativu drenovskog Društva štovatelja baštine Bez granica koje je u rekativno kratkom vremenu postojanja (nekih 5-6 godina) na Drenovi pokrenulo niz itekako vrijednih i zapaženih inicijativa: od osnivanja Zavičajnog muzeja preko sudjelovanja na međunarodnim projektima (poput „Antologije krijumčarenja“ u suradnji s riječkim Muzejem moderne i suvremene umjetnosti) do iniciranja sudjelovanja i uvrštenja Drenove u programski pravac „27 susjedstava“ u okviru projekta Rijeka EPK 2020.

Radovi na rekonstrukciji dvorišta i postavljanju kino-platna u Muzeju na Drenovi

Večerašnja kino-predstava u obnovljenom dvorištu Zavičajnog muzeja (Drenovski put 138a) organizirana je u suradnji s riječkom udrugom Filmaktiv, a prikazat će se dokumentarni film “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013). Film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

O filmu iz programske knjižice saznajemo:

„Politika kolonizacije unutar palestinskih granica Zapadne obale nezakonita je po Međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”.

Redateljica Barbara Babačić otkriva što se zaista događa s one strane zida. Kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li uopće demonstrirati ili se time tek čuvaju krhotine dostojanstva?“.

Istovremeno, posjetitelji će moći razgledati fotografsku građu iz zbirke Muzeja grada Rijeke koju je postavila Sabrina Žigo, viši kustos i voditeljica Zbirke fotografija i fotografske opreme Muzeja grada Rijeke.

Muzej grada Rijeke tijekom svoga postojanja prikupio je gotovo 7.000 fotografija i negativa, što referentnu zbirku čini najbrojnijim dijelom fundusa. Fotografije datiraju od najstarije raritetne dagerotipije do suvremenog doba, od povijesne i dokumentarne do autorske i umjetničke, među kojom su najzastupljeniji riječki autori, protagonisti riječke fotografske scene.

U prostoru Zavičajnog muzeja biti će izloženo dvadesetak fotografija velikog formata koje su posebno odabrane za ovu priliku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari