POVIJESNI SPEKTAKL U BAKRU: U sklopu Margaretinog leta održati će se tradicionalna Pomorska bitka

Pomorska bitka, središnje događanje Margaretinog leta koja oživljava zadnji  neuspješni napad Mlečana na grad Bakar, održati će se ovu subotu, 14. srpnja u večernjim satima na bakarskoj rivi. Nemojte propustiti dašak prošlosti u povijesnom gradu riječkog zaleđa.

Novost ove godine jest program pod nazivom “Mala Pomorska bitka” namijenjen najmlađima i njihovim roditeljima koji će se u Gradskom vrtu održavati od 18 do 21 pod posebnim sponzorstvom INA-e. U nekoliko zanimljivih kutaka mališani će pronaći zabavu i igru inspiriranu povijesnom i kulturnom baštinom. Prije rekonstrukcije velike Pomorske bitke, najmlađi Bakrani i Bakranke moći će se upoznati s bitkom na svoj poseban način. Tako će u “Raspričanom kutku” u 18 i 15 i 19 i 45 priču o pomorskoj bitki pričati profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin, a onu o prošlosti Bakra u 19 i 20 sati djeci će pričati odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Bakar Josipa Lazarević.

U “Razigranom kutku” djeca će saznati i isprobati kako su izgledale igre malih Bakrana u prošlosti, ali i zaigrati memory igru “Bakarske sličice”. U “Edukativnom kutku” djecu će čekati radionica s hrvatskim autentičnim igračkama (HAI), a u “Kreativnom kutku”, bojanke s motivima Pomorske bitke. Kad se umore od aktivnosti u svakom kutku Gradskog vrta, djeca će moći, zajedno s roditeljima, predahnuti na obližnjem dječjem igralištu, a prije polaska obavezna će biti fotografija za pamćenje u “Fotokutku”.

Spektakularna „Pomorska bitka“ koja se održava povodom proslave Dana grada Bakra zapravo je rekonstrukcija povijesnog pomorskog napada mletačke vojske 1616. godine, koji su tada posljednji put bezuspješno pokušali osvojiti Bakar. Dalekog 8. kolovoza 1616. Mlečani dolaze u Bakarski zaljev s čak 20 galija, a dio njihove vojske se iskrcava na kopno i s leđa napada grad. Hrabra posada Kaštela s kapetanom Ivanom Budačkim brani Bakar unatoč brojnim ispaljenim topovskim kuglama. Bitka je riješena dolaskom tri stotine mladića iz Rijeke, koji dolaze preko Svetog Kuzma na Kalvariju iznad Bakra te napadaju Mlečane iskrcane na kopnu. Potom iz Kaštela uspješno pogađaju zapovjedni mletački brod; mladi zapovjednik flote pogiba, a nepobjediva mletačka mornarica konačno i zauvijek napušta priobalne vode Hrvatskog primorja.

Ostali program koji će se odvijati na isti dan započinje s tradicionalnim pohodom na Risnjak u jutarnjim satima, zatim Margaretin sajam s autentičnim proizvodima, suvenirima i gastro ponudom, svečani mimohod tridesetak povijesnih postrojbi Hrvatske vojske, rekonstrukcija povijesne Pomorske bitke uz željno iščekivani vatromet te zabava uz grupu Point i party na Bukovu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari