DAN SUSJEDSTVA KUTI

FOTO Predivno gorskokotarsko selo Kuti zablistalo kao središte europske kulture

Sretno selo Kuti, program susjedstva Kuti, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, usrećio je u petak svih 37 sela, koja uz Kute, pripadaju Općini Brod Moravice u Gorskom kotaru, kao i sve svoje goste.

Sretno selo Kuti u svojoj čitaonici, koja je osnovana daleke 1936. godine kada su se tamo skupili mladi ljudi i uz iznimnog Antona Burića osnovali hrvatsku Čitaonicu, trenutno ima preko 9 tisuća knjiga, dok je stanovnika u selu tek 30-ak.

Dan susjedstva Kuti počeo je razgledavanjem izložbi „Čampi – ili kako reciklirati stari zimski kaput“, koja priča priču o izradi platnenih cipela – papuča, koje su nekoć tamo izrađivale domaćice za potrebe vlastitog domaćinstva i izložbom „Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena“ – izložba knjiga iz zbirke Sretne kućice – čitaonice sela Gornji Kuti.

Istovremeno, jedino kako se moglo u ovoj COVID-krizi, a to je – prezentacijom, predstavljeni su i europski partneri susjedstva Kuti, Nidzicka Fondacija Razvoja NIDA i Lokalna grupa Dzialania Warminski Zakatek iz Poljske. Odabrani europski partneri su značajni za Kute jer su u selima u Poljskoj pokrenuli stvaranje tematskih kulturnih lokaliteta te projekte prenamjene seoskih imanja i prostora u kulturno-edukativne centre i programe. Kuti i Poljska nastavit će učiti jedni od drugih.

Glavni dio programa susjedstva Kuti održao se u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima, u Hrvatskoj čitaonci sela Kuti, zatim u Donjem stedencu, kod Partizanske škole i kod crkve sv. Andre.

U svečanom otvorenju sudjelovao je načelnik Općine Brod Moravice Dragutin Crnković, predsjednica Hrvatske čitaonice sela Kuti Gordana Crnković, glavna voditeljica programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture Branka Cvjetičanin, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Okupljeni su nakon toga laganom šetnjom krenuli do Donjeg stedenca, gdje je predstavljena umjetnička instalacija Buna Bunar japanske umjetnice Akiko Sato, kao i rekonstruirani i obnovljeni Donji stedenac, a svi zainteresirani mogli su s autoricom i osobno porazgovarati.

„Buna na japanskom znači bukva te je njoj dodana riječ Bunar. Donji stedenc je predivan primjer zajedničkog rada mještana Gornji Kuti, konstruiran davne 1884. godine. Kada sam prvi put posjetila ovo mjesto dotaknula me misao kako je ovdje bila prisutna cijela obitelj bukove šume koja je tada svjedočila izgradnji starog zdenca, a i danas ga okružuje“, rekla je Akiko Sako i istaknula kako je ovaj njen umjetnički rad nastao iz ideje komuniciranja s prirodom i traženja načina kako to činiti.

Radi se o ‘priči’ u koju se ulazi kroz nova vrata rezervoara za vodu. U rezervoaru su postavljene 3 staklene posude u kojima se naziru predmeti, a ova drevna tehnologija primjenjivana tisućama godina način je na koji su stare kulture oplemenjivale vodu.

U nastavku programa, od Donjeg stedenca krenula je edukativna šetnja kroz šumu, od sretne kućice do sretne kućice, koje su postavljene u male šumske knjižnice iz kojih svatko može posuditi knjigu i pročitati je u tišini prirode koja ga okružuje. Usto, čitale su se priče i pjesme o stedencu i vodi, priče o Sretnoj kućici – čitaonici, haiku poezija, kao i 4 legende brodmoravičkog kraja.

Program je u večernjim satima nastavljen u Hrvatskoj čitaonici sela Kuti, uz druženje okupljenih.

Nositelj inicijative Dana susjedstva Kuti Europske prijestolnice kulture je Udruga Hrvatska čitaonica sela Kuti (Gornji Kuti), čiji je partner Općina Brod Moravice. Europsko susjedstvo su NIDA – Nidzicka fundacija razvoja i Lokalna grupa Dzialania Warminski Zakatek iz Poljske, a program financijski podržava: EU – Japan Fest Japan Comitte (Tokyo, JP).

Za relizaciju programa Sretno selo Kuti zaslužni su i Turistička zajednica Brod Moravice, INAX Museum, Tokoname Tounomori Museum, Shirakami Sanchi (netaknuta bukova šuma, Japan), Shirakami Sanchi Visitor-Center te Jomon Archaeological Sannai-Maruyama Site.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari