Procesijom i svečanom misom obilježena 650. obljetnica dolaska slike Majke Milosti na Trsat

U Trsatskom svetištu proslavljena je 650. obljetnica dolaska slike Majke Milosti na Trsat. Svečanu misu predvodio je kardinal Josip Bozanić, kao izaslanik pape Franje.

Svečanost u Trsatskom svetištu započela je procesijom, a nastavila se svečanom misom. Na početku misnog slavlja, riječki nadbiskup i metropolit Ivan Devčić kazao je kako se danas slavi 650 godina dolaska na Trsat slike Majke Božje, koja se naziva Gospom Trsatskom, no kako ovdje nije posrijedi samo obljetnica jedne vrijedne slike, već i obljetnica pobožnosti i iskrene odanosti hrvatskog naroda prema Kristovoj Majci te dijela tisućljetne veze rimskih prvosvećenika s Hrvatima, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Prisjetimo se, 1367. godine sliku je Trsatskom svetištu darovao papa Urban V., kao utjehu zbog gubitka Nazaretske kućice. Predaja kaže da ju je osobno naslikao sv. Luka Evanđelista. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja. Zbog štovanja koje joj iskazivano, slika je okrunjena krunom od pravoga zlata 8. rujna 1715. godine, a svečanost njene krunidbe održana je pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Bila je to prva Marijina slika izvan Italije koju je dao okruniti neki papa, a Sveti Otac je već u 15. stoljeću dopustio poseban oprost onima koji ju pohode.

Valja spomenuti kako je sv. Ivan Pavao II jedini papa koji je prije 14 godina hodočastio na Trsat i ovdje molio pred čudotvornom slikom Trsatske Majke Milosti.

Pokrovitelj proslave 650. obljetnice dolaska slike Gospe Trsatske na Trsat jest papa Franjo te je ovom prilikom pročitana i njegova poslanica u kojoj kao svog izaslanika imenuje kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa i metropolita, koji je onda i predvodio svečanu misu.

Događaju su nazočili i biskupi, franjevci, svećenici, redovnici i redovnice, predstavnici lokalnih vlasti, policije, zdravstvenih ustanova, djelatnika u kulturi, prosvjeti i znanosti te hodočasnici i domaći štovatelji Gospe Trsatske. U ime Grada Rijeke, događaju je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari