Prosvjedovao na otvaranju nebodera za ptice! S najmanjim transparentom ikada

Idi na originalni članak
Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Poznati riječki (anarho)aktivist Mićo Antolović nakon duljeg izbivanja iz riječke javnosti pojavio se, prosvjedujući, na otvorenju umjetničke instalacije “Neboder za ptice”

Oglas

Podsjetimo, jučer u u podne na Plumbumu je predstavljena skulptura od metala i drva “Neboder za ptice” sa 160 ptičjih stanova. Skulptura visoka 11 metara postavljena je unutar kompleksa Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Iako je namjera da neboder doista koriste price, skulptura je prije svega umjetnička intervencija u prostoru beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta nastala u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru “Izvrnuti džep” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Otvorenje “Nebodera za ptice” nije propustio poznati riječki (anarho)aktivist Mićo Antolović koji se nakon duljeg izbivanja iz javnosti odlučio na (relativno) mirni prosvjed. U svom istupu služio se vjerojatno najmanjim transparentom ikada, papirićem na kuhači na kojemu je pisalo “Samo vaši ortaci smiju postojati”.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Antolović je dobio priliku i za javni istup, ustupljen mu je i mikrofon za njegov iskaz iz kojega se moglo iščitati da ga smeta što je u “programima riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ali i svim programima Europske prijestolnice kulture zastupljen uski krug umjetnika povezanih privatno-ortačkim vezama”.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Antolović je u neformalnim razgovorima tijekom otvorenja umjetničke instalacije iskazao i svoje nezadovoljstvo što “mogućnost drugim građanima za uključenje u stvaranje umjetničkih programa u okviru Rijeke EPK nije transparentnije izložena”, što je izazvalo negodovanje prisutnih iz riječkoga MMSU i EPK projekta koji su istakli kako su “pozivi građanima za uključivanje u EPK odaslani u više navrata još i puno prije 2020. godine, a u kolikoj mjeri su građani uključeni u projekte EPK pokazuje i velik broj sudionika na svečanom otvorenju Rijeke EPK 2020”.

(FOTOGALERIJA) U Rijeci svečano otvoren “Neboder za ptice” sa 160 ptičjih “stanova”

Štoviše, iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, odnosno od ravnatelja Slavena Tolja, Antoloviću je iskazan i usmeni poziv da s idejama za programe dođe u MMSU i da se “o svemu može razgovarati”.

Nakon (ovoga puta) “mirnog prosvjeda” Miće Antolovića, program otvorenja riječkog “Nebodera za ptice” nastavljen je svojim predviđenim tijekom.

Exit mobile version