Prosvjedovao na otvaranju nebodera za ptice! S najmanjim transparentom ikada

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Poznati riječki (anarho)aktivist Mićo Antolović nakon duljeg izbivanja iz riječke javnosti pojavio se, prosvjedujući, na otvorenju umjetničke instalacije “Neboder za ptice”

Podsjetimo, jučer u u podne na Plumbumu je predstavljena skulptura od metala i drva “Neboder za ptice” sa 160 ptičjih stanova. Skulptura visoka 11 metara postavljena je unutar kompleksa Dvorane kulture “Joga u svakodnevnom životu” i Dharma hostela.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Iako je namjera da neboder doista koriste price, skulptura je prije svega umjetnička intervencija u prostoru beogradskog umjetnika Vladimira Perića Talenta nastala u sklopu ciklusa umjetničkih intervencija u javnom prostoru “Izvrnuti džep” riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Otvorenje “Nebodera za ptice” nije propustio poznati riječki (anarho)aktivist Mićo Antolović koji se nakon duljeg izbivanja iz javnosti odlučio na (relativno) mirni prosvjed. U svom istupu služio se vjerojatno najmanjim transparentom ikada, papirićem na kuhači na kojemu je pisalo “Samo vaši ortaci smiju postojati”.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Antolović je dobio priliku i za javni istup, ustupljen mu je i mikrofon za njegov iskaz iz kojega se moglo iščitati da ga smeta što je u “programima riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ali i svim programima Europske prijestolnice kulture zastupljen uski krug umjetnika povezanih privatno-ortačkim vezama”.

Foto: Ivan Gianni Vuljanić

Antolović je u neformalnim razgovorima tijekom otvorenja umjetničke instalacije iskazao i svoje nezadovoljstvo što “mogućnost drugim građanima za uključenje u stvaranje umjetničkih programa u okviru Rijeke EPK nije transparentnije izložena”, što je izazvalo negodovanje prisutnih iz riječkoga MMSU i EPK projekta koji su istakli kako su “pozivi građanima za uključivanje u EPK odaslani u više navrata još i puno prije 2020. godine, a u kolikoj mjeri su građani uključeni u projekte EPK pokazuje i velik broj sudionika na svečanom otvorenju Rijeke EPK 2020”.

(FOTOGALERIJA) U Rijeci svečano otvoren “Neboder za ptice” sa 160 ptičjih “stanova”

Štoviše, iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, odnosno od ravnatelja Slavena Tolja, Antoloviću je iskazan i usmeni poziv da s idejama za programe dođe u MMSU i da se “o svemu može razgovarati”.

Nakon (ovoga puta) “mirnog prosvjeda” Miće Antolovića, program otvorenja riječkog “Nebodera za ptice” nastavljen je svojim predviđenim tijekom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari