Punat uskoro dobiva modernu školu i sportsku dvoranu!

Područna škola Punat jedna je od četiri područne škole koja djeluje u sastavu OŠ „Fran Krsto Frankopan” Krk. U školskoj 2017./2018.godinu. Područnu školu u Puntu pohađa 123 učenika u 8 razrednih odjela

Školska zgrada u Puntu sagrađena je 1953. godine. U namjeri da se učenicima područne škole Punat osiguraju adekvatni prostorni uvjeti školovanja, suradnjom Općine Punat i Primorsko-goranske županije provedene su aktivnosti na realizaciji projekta rekonstrukcije zgrade Područne škole Punat s dogradnjom školske sportske dvorane.

Realizacija projekta, uz potpunu rekonstrukciju postojeće zgrade osnovne škole, obuhvatila je i dogradnju 550 m2 školskog prostora, dogradnju školske sportske dvorane od oko 1.100 m2, modernizaciju sustava grijanja, uvođenja sustava hlađenja, instalaciju fotonaponske elektrane i uređenje okoliša s vanjskim igralištem.

Komadina: „Otvorit ćemo ubrzo tri obnovljene škole!“

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima obišao je gradilište Područne škole Punat na kojem se pored rekonstrukcije škole po prvi puta u povijesti Punta dograđuje i školska sportska dvorana.

O značaju ove županijske investicije župan Komadina je rekao:

„U ovome trenutku se radi preko deset škola u našoj županiji, što energetske obnove, što rekonstrukcije. Ovo je tako reći nova škola, s kompletnom sportskom dvoranom. Hvala Puntu što je pomogao tako da možemo više škola napraviti, hvala Bakru za dvoranu Hreljin, hvala Čavlima za dogradnju škole Čavle. Otvorit ćemo sad na jesen tri obnovljene škole i mislim da je ova kvaliteta i standard za naše učenike nešto što će privući i doseljavanje stanovništva. Ova škola može primiti duplo više učenika i nadam se da će ih i biti.

Vezano uz županijska ulaganja u sportsku infrastrukturu župan Komadina je istaknuo:

„Županija je u zadnjih deset godina napravila više od deset školskih sportskih dvorana koje su ujedno i gradske dvorane, mjesta za kulturu, sport, priredbe (…) Smisao sportske infrastrukture jest da stvara mlade naraštaje, a uostalom to su naši Vatreni dokazali i bez sportske infrastrukture, ako da je sad vrijeme da nađemo izvore financiranja i za sportsku infrastrukturu kao što je Platak, kao što je Žičara Učka i tako dalje“.

Žic: „Dosanjan dugogodišnji san“

Načelnik Općine Punat Marinko Žic naglasio je da je ovom investicijom dosanjan dugogodišnji san:

„Više od dvadeset, gotovo dvadesetipet godina, zapravo otkako je formirana Općina Punat, želja je mještana i lokalne samouprave da rekonstruiramo školu i izgradimo školsku sportsku dvoranu te uredimo okoliš. Investicija rekonstrukcije škole i izgradnja školske sportske dvorane je oko dvadeset milijuna kuna. Općina sudjeluje sa 60%, a Primorsko-goranska županija sa 40 %, a dodatno ulaganje je i okoliš škole koje iznosi 4,7 milijuna i taj trošak u potpunosti preuzima Općina Punat, dok je Županija preuzela trošak uređenja, to jest, opremanja učionica i svega onoga što je potrebno školi“.

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin osvrnula se na početke pripreme projekta u Puntu:

„Mi smo počeli s ovim velikim projektom Područne škole Punat, kompletne rekonstrukcije školske zgrade i izgradnje školske sportske dvorane, davne 2015. godine, izradom projektne dokumentacije (… )2016. smo započeli s gradnjom. U rokovima smo – tijekom 9. mjeseca dat ćemo zahtjev za uporabnu dozvolu i tehnički pregled i početkom listopada organizirati svečano otvorenje ovog prekrasnog i iznimno lijepog i sofisticiranog objekta“.

Unapređenje kvalitete života lokalnog stanovništva i turističke ponude

Izgradnjom školske sportske dvorane, osim poboljšanja uvjeta održavanja nastave TZK za učenike škole, pridonijet će se i unapređenju kvalitete života lokalnog stanovništva i turističke ponude, odnosno zadovoljenju širih javnih potreba kako Škole tako i Općine Punat.

U pripremnoj fazi, prije samog početka izvođenja radova, poduzete su slijedeće aktivnosti:

• izrađena je cjelokupna projektna dokumentacija (koju je Županija sufinancirala s iznosom od 400.000,00 kuna, a Općina Punat sa 350.000,00 kn),
• ishođena je suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja,
• ishođena je građevinska dozvola
• izrađen je Investicijski elaborat,
• Županijska skupština i Općinsko vijeće donijele su odluke o sufinanciranju temeljem kojih je sklopljen sporazum o sufinanciranju,
• Provedeni su postupci nabave: radova na rekonstrukciji zgrade škole i dogradnji školske sportske dvorane, radova na uređenju okoliša te usluga stručnog nadzora.

Nositelj projekta je Osnovna škola Fran Krsto Frankopan Krk, a u studenom 2017. godine, temeljem rješenja o izmjeni građevinske dozvole, suinvestitor postaje Općina Punat.

Sveukupna vrijednost projekta 27.663.000 kn

Sveukupna vrijednost projekta iznosi 27.663.000 kn.

Troškove radova na rekonstrukciji škole i dogradnji, usluga stručnog i projektantskog nadzora, te usluga koordinatora II zaštite na radu u ukupnom iznosu od oko 23.000.000 kn sufinanciraju Primorsko-goranska županija (s udjelom od 40%) i Općina Punat (s udjelom od 60%). Županijski udio u investiciji iznosi oko 9 milijuna kuna.

Općina Punat financira i radove na uređenju okoliša u iznosu od oko 4.663.000 kn.

Ugovoreni izvođač radova, tvrtka GP KRK d.d. Krk, započela je sa radovima na projektu 2016. godine. Radovi se izvode prema planu, kroz tri proračunske godine (tijekom 2016., 2017. i 2018. godine), te su sada ušli u završnu fazu izvođenja.

U sklopu projekta uređuje se i okoliš objekta s vanjskim igralištem. Ugovoreni izvođač radova na uređenju okoliša je G.P.P. Mikić d.o.o. Omišalj, a svi ugovoreni radovi izvode se tijekom 2018. godine. Stručni nadzor nad radovima izvodi tvrtka RUBECO d.o.o. Rijeka, usluge koordinatora II zaštite na radu izvršava tvrtka TIM d.o.o. Rijeka, a projektantski nadzor Urbanistički studio Rijeka d.o.o. Rijeka.

Tijekom izvođenja radova učenici Škole bili su smješteni u slovenskom odmaralištu koje se nalazi u neposrednoj blizini Škole. Završetak projekta je u rujnu 2018. godine kada se očekuje provedba tehničkog pregleda i dobivanje uporabne dozvole temeljem čega bi Ministarstvu znanosti i obrazovanja bio upućen i zahtjev za utvrđivanje uvjeta uz početak rada.

Zaključno, tijekom nove školske 2018./2019. godine učenici i učitelji započeli bi s radom u obnovljenim i dograđenim prostorima škole i školske sportske dvorane.

Foto: PGŽ

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari