Riječani se testirali na ambroziju i naučili je – prepoznati

Idi na originalni članak

Riječani, njih više od stotinu, odazvalo se javnozdravstvenoj akciji testiranja na alergen ambrozije koju je u sklopu projekta Alergični na alergije proveo tim Klinike za dermatovenerologiju riječkog KBC-a u suradnji s Hrvatskim društvom za alergologiju i kliničku imunologiju

Oglas

U Europi alergija na ambroziju pogađa oko trideset posto populacije, a prvi korak ka olakšavanju brojnih problema koje uzrokuje je potvrditi osjetljivost.

Iako su smetnje uzrokovane alergenom ambrozije nešto manje kod građana Rijeke zbog blizine mora, oni također spadaju u ugroženu skupinu jer pelud ambrozije leti i preko 100 kilometara.

Najčešće se alergijska reakcija manifestira kao začepljenost nosa, pojačana sekrecija, kihanje, osjećaj suhoće i povremeno krvarenje iz nosa, svrbež kože i crvenilo očiju.

Javnozdravstvena akcija „Alergični na alergije“ provodi se već treću godinu za redom, a Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju radi na podizanju svijesti o opasnosti od alergije na ambroziju, edukacijom o uzrocima i načinima suzbijanja simptoma alergija putem medija, društvenih mreža i internetske stranice alergicni.hr

Kreirana je i mobilna aplikacija za pametne telefone „Alergični” koja korisnicima omogućava da svojim pametnim telefonom fotografiraju staništa ambrozije te ih na taj način, pomoću GPS-a, mapiraju na karti Republike Hrvatske. Korisnici aplikacije su se i sami aktivno uključili u akciju ne samo lociranjem ove opasne biljke, već i čišćenjem njenih staništa.

Građani Rijeke imali su tako priliku na Korzu sudjelovati u igri prepoznavanja ambrozije i preuzeti mobilnu aplikaciju „Alergični“ te se upoznati se s izgledom biljke ambrozije na praktičnom testu, gdje su među ilustracijama biljke morali prepoznati ambroziju.

Exit mobile version